Novice

Nazaj na novice

Lutkovno gledališče Ljubljana uspešno pridobilo že tretji evropski projekt

Lutkovno gledališče Ljubljana je v okviru programske sheme Ustvarjalna Evropa pridobilo sredstva za nov evropski projekt Iz zaodrja: Pionirji evropskega lutkarstva.

Lutkovno gledališče Ljubljana je v okviru programske sheme Ustvarjalna Evropa pridobilo sredstva za nov evropski projekt Iz zaodrja:Pionirji evropskega lutkarstva.

Številne lutkovne zgodbe se še danes skrivajo po zaprašenih podstrešjih, v pozabljenih skrinjah, vsekakor pa težko poiščejo pot iz muzejskih arhivov. Namen pridobljenega projekta, v katerega Lutkovno gledališče Ljubljana vstopa skupaj z italijanskoobčino Čedad, s špansko gledališko skupino Etcetera in s hrvaško Umetniško akademijo Osijek, je pozabljene zgodbe velikih lutkovnih mojstrov izpostaviti in predstaviti širšemu občinstvu.

Sodelujoči partnerji se ponašajo z dragocenimi zbirkami znamenitih lutkarjev, ki so v prvi polovici 20. stoletja vsak v svoji deželi pomembno vplivali na razvoj lutkovne umetnosti. Projekt z izvirnim naslovom All Strings Attached: Pioneers Of European Puppetry Behind the Scenes (EUPUPTS) je zamišljen kot celostna potujoča umetnina. Izpostavlja miniaturno gledališče očeta slovenskega lutkarstva Milana Klemenčiča, marionetno gledališče I Piccoli di Podrecca Vittoria Podrecce, ki je s svojim varietejskim in opernim programom pomembno vplival na evropsko lutkovno umetnost ter dela Hermenegilda Lanza, ki v družbi skladatelja Manuela de Falla in pesnika Federica Garcíe Lorce velja za utemeljitelja španskega lutkarstva.

Prvi del projekta bo namenjen raziskovanju, konserviranju-restavriranju razmeroma slabo ohranjenih lutk in izmenjevanju znanja s področju varovanja lutkovne dediščine. V drugem delu pa bodo v sklopu projekta dosežki lutkovnih mojstrov celostno predstavljeni z nizom lutkovnih razstav, oživljenih lutkotečnih predstav in ciljnih delavnic, ki bodo spremljale izbrane evropske festivale s področja lutkovne umetnosti.

Iz evropskih sredstev je Lutkovno gledališče Ljubljana skupaj s partnerji pridobilo 199.476evrov, celotna vrednost projekta pa znaša 332.000 evrov. Projekt je načrtovan za obdobje 2015–2017.

S tem uspehom na zadnjem razpisu Ustvarjalne Evrope je Lutkovno gledališče Ljubljana pridobilo že tretji dodatni vir financiranja v obliki EU sredstev za letošnje leto. Poleg mrežnega evropskega projekta za razvoj gledališča za najmlajše Small Size, črpa v letošnjem letu tudi sredstva iz stare razpisne generacije (program Kultura) za projekt EPKE (European Puppetry Knowledge Exchange), v katerem poteka izmenjava tradicionalnih in sodobnih lutkovnih znanj med izdelovalci lutk različnih evropskih lutkovnih gledališč.

Petra Škofic

Odnosi z javnostmiLutkovno gledališče LjubljanaTel. 01 548 4543, 041 691 102, faks 01 3000980

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!