Novice

Nazaj na novice

V Lutkovnem gledališču Ljubljana premiera lutkovne predstave OSTRŽEK

Na Velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bomo v torek, 21. aprila 2015, ob 18. uri, premierno uprizorili Ostržka v režiji Silvana Omerzuja.

Na Velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bomo v torek, 21. aprila 2015, ob 18. uri, premierno uprizorili Ostržka v režiji Silvana Omerzuja. Ostržek italijanskega pisatelja Carla Collodija že skoraj sto petdeset let pomeni neusahljiv vir navdiha. Od nastanka je doživel nešteto filmskih, likovnih, gledaliških in stripovskih različic. Collodija je v svet otroške domišljije najprej posrkalo prevajanje mladinske literature, leta 1881 pa je v otroški reviji Il Giornale dei Bambini začel po posameznih poglavjih objavljati zgodbo o lesenem možicu. Ko je po letu dni želel končati zgodbo, se je bralstvo uprlo in "zahtevalo" nadaljevanje. Iz začetnih 18 poglavij jih je na koncu nastalo 36. Zgodba je v času objavljanja doživela veliko kritik zaradi svoje vsebinske predrznosti. Bila je v odkritem nesoglasju s takratnimi prevladujočimi vzgojnimi načeli, zato se je moral Collodi, sicer uslužbenec šolskega ministrstva, skrivati za psevdonimom. Ostržka lahko danes v času permisivne vzgoje razumemo kot svojevrsten "vzgojni manifest". Gre za otroka, ki se mora do cilja prebijati skozi vrsto ovir in izzivov – in to sam, povrhu pa še siromašen. V dolgotrajnem procesu spoznavanja se mora nenehno truditi, četudi je pri tem neposlušen in izjemno svojeglav. Preden si Ostržek "prisluži" preobrazbo v pravega dečka in postane skrben dobrosrčnež, mora na svoji koži izkusiti ves blišč in bedo tega sveta.

Carlo CollodiOSTRŽEKPinocchio

Lutkovna predstava za otroke od 5. leta dalje

Prevajalec Albert ŠirokRežiser in avtor dramatizacije Silvan OmerzuDramaturginja Zala DobovšekAvtorica songov Saša ErženAvtor likovne podobe Silvan OmerzuSkladatelj Mitja Vrhovnik SmrekarGib Branko PotočanLektorica Irena Androjna MencingerOblikovanje svetlobe Jaka Šimenc

NastopajoAsja Kahrimanović,Miha Arh,Iztok Valič,Boštjan Sever k. g.,Nina Ivanič,Polonca Kores,Sonja Kononenko inIrena Zubalič

Koprodukcija Lutkovno gledališče Ljubljana in Umetniško društvo Konj

Pošiljam vam ilustracijo Silvana Omerzuja, fotografije pa dobite v naslednjih dneh. Vabim vas k ogledu premiere, prosim pa vas, da vašo prisotnost potrditev z odgovorom na to sporočilo ali po telefonu 041 691 102.

Lep pozdrav,

Petra ŠkoficOdnosi z javnostmiLutkovno gledališče LjubljanaTel. 01 548 4543, 041 691 102, faks 01 3000980

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!