Novice

Nazaj na novice

KATALENA: ENCI BENCI KATALENCI

KATALENA predstavlja novi album z naslovom ENCI BENCI KATALENCI, ki bo izšel v ponedeljek, 20. aprila pri Založbi Pivec.

KATALENA: ENCI BENCI KATALENCI

KATALENA predstavlja novi album z naslovom ENCI BENCI KATALENCI, ki bo izšel v ponedeljek, 20. aprila pri Založbi Pivec.

O albumu:

Po štirih letih, ki so minila od Noči čarovnic, se Katalena, ena najpomembnejših slovenskih zasedb s tistega mejnega polja med t.i. popularno in ljudsko glasbo, med tradicionalnim in urbanim, vrača z novim albumumom z naslovom Enci benci Katalenci. Plošča je v osnovi namenjena otrokom, saj za izhodišče jemlje izštevanke, hkrati pa sledi vsem ustvarjalnim načelom, ki so jim Katalena zavezani že skozi vseh štirinajst let svojega obstoja, zaradi česar ni zgolj zbirka otroških pesmic, pač pa čisto pravi album, namenjen tako otroški kot tudi "odrasli" publiki. Enci benci Katalenci je torej v prvi vrsti Katalenin šesti album.

Besedilno osnovo Kataleninih tokratnih glasbenih iskanj predstavlja zbirka Enci benci na kamenci, pri čemer so izštevanke, zbrane v tej priljubljeni knjigi, zgolj osnova, ki je deležna konkretnih sprememb, nadgradenj, dopisovanj ter kombinacij, tako glasbeno kot besedilno gre torej za izrazito avtorski projekt. In zakaj izštevanke? Izštevanka je izrazito ritmična, pomensko mnogokrat izpraznjena, a hkrati glasbeno navdihujoča pesem, katere glavni smisel je v razdelitvi vlog za začetek igre. Seveda pa je izštevanka že sama po sebi igra: igra naključja, ki bistveno določa prihodnost. Igre odraslih se od otroških iger praviloma razlikujejo v tem, da so naravnane ciljno in da zahtevajo zmagovalca. Otroška igra je tega mnogokrat osvobojena in prav to osvobojenost zasleduje Katalena pri svojem novem projektu. Skozi glasbo, ki jo lahko poslušamo na albumu, vsi (znova) postajamo in ostajamo otroci.

Producenta albuma sta Blaž Celarec in Marko Turel, za mastering je poskrbel Krešimir Tomec, za oblikovanje pa tudi tokrat Ivian Kan Mujezinović.

Album Enci benci Katalenci bo premierno v celoti predstavljen 30. maja v Kinu Šiška na festivalu Druga godba.

GLASBENO–SCENSKI PROJEKT ENCI BENCI KATALENCI

Katalena se v teh spomladanskih dneh posveča glasbeno-scenskemu projektu ENCI BENCI KATALENCI, ki nastaja pod režijsko taktirko Ivane Djilas in katerega premiera bo v soboto, 9. maja ob 17.00, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Skupina Katalena se pri novem glasbenem podvigu Enci benci Katalenci navdihuje pri izštevankah, izrazito ritmičnih pesmih, polnih skrivostnih besed, s katerimi otroci razdelijo vloge za začetek igre. Glasbene pripovedi, zbrane na albumu Enci benci Katalenci, tako kar same po sebi ustvarjajo prostor glasbenega gledališča in predstave, ki pa ni samo predstava za otroke. Je predvsem predstava, v kateri vsi (znova) postajamo in ostajamo otroci.

Nastopajo: KatalenaRežija: Ivana DjilasScenografija: Gregor LorenciKostumografija: Jelena Proković

Produkcija: Cankarjev dom in Kulturno umetniško društvo Adapter

Fotografije Iviana Kana Mujezinovića ter singl Enci Benci si je mogoče prenesti na tej povezavi:

Enci benci Katalenci

Za dodatne informacije glede albuma in intervjujev sem vam na voljo na kultura_org@yahoo.com in 041 924 515 (Mojca).

Za vašo objavo in najavo se vam že vnaprej zahvaljujem.

Z lepimi pozdravi,

Mojca Zupanič

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!