Novice

Nazaj na novice

Opel Mokka tudi s proizvodnega traku v Zaragozi

Priljubljen in prodajno uspešen sub-kompaktni SUV Opel Mokka nastaja sedaj tudi v Evropi, saj je bila prejšnji petek uradno zagnana njegova proizvodnja v španski Zaragozi. Častni gost slavnostnega začetka izdelave je bil španski kralj Filip VI.

Priljubljen in prodajno uspešen sub-kompaktni SUV Opel Mokka nastaja sedaj tudi v Evropi, saj je bila prejšnji petek uradno zagnana njegova proizvodnja v španski Zaragozi. Častni gost slavnostnega začetka izdelave je bil španski kralj Filip VI.

»Danes je za vse nas posebej dober dan. Izdelava Mokke v Zaragozi nam omogoča, da lahko bolje izkoristimo proizvodne zmogljivosti v Evropi in hitreje odgovorimo na zahteve kupcev,« je dejal Michael Lohscheller, finančni direktor Opel Group. »Povpraševanje po Mokki ostaja izjemno, saj smo od začetka prodaje poleti 2012 doslej zanjo prejeli že več kot 275.000 naročil. Tako je ta SUV, v le dveh letih, postal naš tretji najpomembnejši avtomobil. Mokka uteleša privlačnost naših najnovejših modelov in veliko vrnitve znamke.«

Skladno z načrti bo Opel letos potrdil pomembnost tovarne v Španiji z naložbami v skupni vrednosti 210 milijonov evrov. Lani je vrednost naložb znašala 168 milijonov evrov. Ob prilagoditvi tovarne v Zaragozi za izdelavo Mokke je Opel vanjo v začetni fazi vložil 80 milijonov evrov. Od odprtja tovarne leta 1982 dalje, je Opel v tovarno vložil že več kot 4,3 milijarde evrov.

Izdelava sub-kompaktnega SUV v Španiji zagotavlja v tovarni približno 5700 delovnih mest. Ob Mokki v Zaragozi nastajajo še Opel Corsa in Meriva. Tako bo z zagonom izdelave pete generacije Corse, letos postavljen še en pomemben mejnik delovanja tovarne.

Tovarna v Zaragozi je bila prilagojena izdelavi Mokke v rekordnem času. Od odločitve in napovedi, da se bo avtomobil v bodoče izdeloval tudi v Evropi, je minilo le eno leto. Izjemno učinkovit odgovor na izziv je bil dosežen ob odločnem mednarodnem sodelovanju z General Motorsom. Doslej se je namreč Mokka izdelovala le v Južni Koreji.

V Zaragozi bo Mokka na začetku nastajala po principu CKD (Completely Knocked Down), s sestavnimi kompleti delov iz Južne Koreje, delež lokalno izdelanih delov pa se bo postopoma povečeval v naslednjih letih. »Tukajšnja izdelava Mokke je skladna z našo filozofijo, da avtomobile izdelujemo tam, kjer jih prodajamo,« je dejal Michael Lohscheller. »Letos bo s tekočih trakov v Zaragozi pripeljalo 20.000 avtomobilov. Naslednje leto se bo obseg izdelave izdatno povečal.«

Od prihoda na trg je Opel Mokka velika prodajna uspešnica. Slogovno skladen, moden SUV je prepričal in osvojil tako poznavalce, kot kupce. Leta 2013 in 2014 so bralci avtomobilske revije Auto Bild izbrali Mokko za “Avtomobil leta s pogonom na vsa kolesa”, v kategoriji terencev in SUV za manj kot 25.000 evrov.

»Mokka je ključni del naše velike produktne ofenzive,« je dejal Lohscheller. »Od 2018 bomo v ponudbo vključili 27 novih avtomobilov in 17 novih motorjev, s katerimi bomo na trgu, korak za korakom povečevali tudi tržni delež.«

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!