Novice

Nazaj na novice

Bi jabolko?

Brez skrbi, nismo se prelevili v festival zdrave prehrane (čeprav bi bil ta gotovo finančno uspešnejši). Ker je vodilna tema Festivala Maribor 2015 Ženska, in ker je to prvi letošnji buletin, si nisem mogla kaj, da ne bi pomislila na prvo žensko, Evo.

Bi jabolko?

Brez skrbi, nismo se prelevili v festival zdrave prehrane (čeprav bi bil ta gotovo finančno uspešnejši). Ker je vodilna tema Festivala Maribor 2015 Ženska, in ker je to prvi letošnji buletin, si nisem mogla kaj, da ne bi pomislila na prvo žensko, Evo. Ubogi revi so pripisali krivdo, da ljudje ne živimo v raju, in taisti občutek krivde mimogrede naprtili tudi vsem njenim ženskim potomkam. Zakaj? Ker je bila radovedna? Ker je želela (iz)vedeti? No, drage prijateljice Festivala Maribor (in prijatelji Festivala Maribor vseh drugih spolov), za vas imam dobro novico! Na letošnjem festivalu se bomo posvetili prav radovednosti in želji po védenju.

Drznili si bomo nič manj kot odgrniti vseh sedem tančic skrivnosti, imenovane ženska, in razkriti vse, kar so zakrivale! Deset koncertov, deset priložnosti za vpogled v krhke, a bogate in zapletene (vem, mnogi bi jim rekli kar zmešane) svetove ženske duše.

Muze in ustvarjalke, ljubice in matere, svetnice in zapeljivke, krute mitološke pošasti in sočutne zaveznice krhkih umetniških duš – motiv ženske bo odseval v vseh festivalskih dogodkih. Na koncertnih programih boste našli skladateljice, kot so Kaija Saariaho, Olga Neuwirth, Nina Šenk in Nana Forte, na festivalskih odrih boste lahko prisluhnili violinistki Satu Vänskä, sopranistki Karen Vourch in pianistki Polini Lešenko, najavljamo pa tudi po vsem svetu oboževano avstralsko pevko, igralko in mojstrico kabareta Meow Meow, ki bo v festivalsko dogajanje vnesla kanček erotike. Ko smo že pri slednji: seveda smo vključili tudi moške. Saj veste: lahko jih ljubimo, lahko jih sovražimo-a brez njih ne gre! To zadnje vsekakor velja za Richarda Tognettija, ki ga v naši družbi z veseljem in ponosom pozdravljamo že sedmič. Našemu najljubšemu posvojenemu Mariborčanu se bo pridružil naš najljubši skoraj Mariborčan Marko Letonja, obema pa še violist Nathan Braude, virtuoz na arabski lutnji Joseph Tawadros, pianist Christian Schmidt, teorbist Axel Wolf, organist Tomaž Sevšek, pianist Jaka Pucihar, violončelist Jaka Stadler ter člani našega festivalskega orkestra.

Naj vas torej naslov festivala ne spravi v paniko – ne bo se (vselej in vse) vrtelo (zgolj) okoli žensk. Pa tudi za raj vas ne bomo prikrajšali. Prav nasprotno!

Maja Pirš

Spored, dnevno posodobljene informacije, novice in veliko več na spletni strani Festivala Maribor: www.festivalmaribor.si

Do 31. avgusta so vstopnice na voljo po 20 % nižjih cenah!

Informacije o predprodaji vstopnic: www.festivalmaribor.si/vstopnice/

INFO in PREDPRODAJA VSTOPNIC ZA SKUPINE: na office@festivalmaribor.si

Se vidimo!

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!