Novice

Nazaj na novice

Peter Krečič s svojo monumentalno knjigo Plečnik, portret genija, gostuje na Bledu

Vabljeni na pogovor, ki bo 1. 10. 2019 ob 19. uri v Festivalni dvorani na Bledu. Z avtorjem knjige se bo pogovarjal dr. Jure Vuga.

Vabljeni na pogovor, ki bo1. 10. 2019 ob 19. uri v Festivalni dvoranina Bledu.

Z avtorjem knjige se bo pogovarjal dr. Jure Vuga.

"Kdo je bil Jože Plečnik?Predvsem je bil izjemen umetniški talent, ki ga je zaradisrečnih okoliščin zmogel prignati do popolnega umetniškega mojstrstva. Najprej se je tu izkazala njegova družina, ki je v najbolj občutljivem trenutku v njegovem življenju znala trdno stati ob njem, da je našel pot na dunajsko akademijo za likovno umetnost ter do arhitekta in učitelja Otta Wagnerja. "On je vstavil os mojega življenja." je pozneje zapisal v pismu prijatelju Castellitzu. Njegovo umetniško zorenje se je odvijalo na Dunaju, ki je bil že tedaj velemesto in merilo za kakovost vsakršnega umetniškega ustvarjanja. Že kmalu po končanju šolanja in obisku Italije je postal velik v iskanju izgubljenega čuta za popolnost. Odkritje pomena klasične antike in njenih novoveških evropskih naslednic renesanse in baroka je bilo ključno. Iz tega je v nasprotju z večino sočasnih ustvarjalcev posebno arhitektov ponovno utrdil status umetnika arhitekta in nasprotoval prevladujoči inženirski miselnosti v arhitekturi. Le na ta način je lahko ohranil arhitekturo za mogočezavetje za poetičnost tako v oblikovanju prostora kot v oblikovanju predmetov."Odlomek iz knjige

Peter Krečič(1947)je znanstveno preučeval slovensko umetnost ter posebej arhitekturo 19. in 20. stoletja ter umetnostno kritiko v času med vojnama. V 70. letih se je posvečal pretežno vprašanjem slovenske zgodovinske avantgarde v njenih evropskih okvirih, kasneje pa se je ukvarjal s preučevanjem življenja in dela arhitekta Jožeta Plečnika. Z omenjenih področij je objavil vrsto monografij in znanstvenih razprav, mnogo let pa se je ukvarjal z umetnostno in arhitekturno kritiko. Poglavitna področja njegovega raziskovanja so vprašanja slovenskega in evropskega modernizma, protomodernizma in umetniških avantgard. Predaval je na številnih univerzah po Evropi in Združenih državah Amerike.

Dogodek organiziramo skupaj z Muzejskim društvom Bled.

Beletrina, Kersnikova 4, 1000 Ljubljana •(01) 200 37 00www.beletrina.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!