Novice

Nazaj na novice

FORD UVAJA TEHNOLOGIJO BLOČNIH PODATKOVNIH VERIG (BLOCKCHAIN) ZA SPODBUJANJE ČISTEJŠEGA ZRAKA V MESTNIH SREDIŠČIH; RAZŠIRJEN PRESKUS S FLOTO HIBRIDNIH ELEKTRIČNIH TRANSITOV V KÖLNU

Ford je danes razširil svoje evropske preskuse priključnih hibridnih električnih vozil (PHEV) še na Köln. Cilj raziskave, v sklopu katere preskušajo Fordova vozila PHEV tudi na ulicah Londona in španske Valencie, je bolje analizirati in prikazati dejanske prednosti tovrstnih vozil za okolje ter za lastnike in upravljavce gospodarskih vozil.

FORD UVAJA TEHNOLOGIJO BLOČNIH PODATKOVNIH VERIG (BLOCKCHAIN) ZA SPODBUJANJE ČISTEJŠEGA ZRAKA V MESTNIH SREDIŠČIH; RAZŠIRJEN PRESKUS S FLOTO HIBRIDNIH ELEKTRIČNIH TRANSITOV V KÖLNU

Köln, 15. oktober 2019– Ford je danes razširil svoje evropske preskuse priključnih hibridnih električnih vozil (PHEV) še na Köln.Cilj raziskave, v sklopu katere preskušajo Fordova vozila PHEV tudi na ulicah Londona in španske Valencie, je bolje analizirati in prikazati dejanske prednosti tovrstnih vozil za okolje ter za lastnike in upravljavce gospodarskih vozil.

V sodelovanju s petimi občinskimi voznimi parki in Mestom Köln bo v test z najrazličnejšimi primeri dejanske uporabe vključenihdevet dostavnih vozil Ford Transit Custom Plug-In Hybridin en kombi za prevoz osebTourneo Custom Plug-In Hybrid. Ford bo obenem raziskoval, kako bi si lahko s pomočjo inovativnih tehnologij za geografsko omejevanje (geofencing) in bločne podatkovne verige (blockchain) pomagali pri natančnem sledenju in povečanju števila ‘zelenih kilometrov’, ki jih prevozijo vozila.

Bločne podatkovne verige(blockchain) so tehnologija za zaščito podatkov, ki podpira kar nekaj digitalnih tehnologij. Ustvarja trajne časovno žigosane zapise podatkov, ki so shranjeni na različnih računalnikih, in se z dodajanjem novih zapisov ali ‘blokov’ stalno povečujejo. S tehnologijo za geografsko omejevanje (geofencing) s pomočjo sistema GPS ustvarimo virtualno omejeno območje.

“Ford je zavezan k zagotavljanju novih, do okolja prijaznejših in trajnostnih vozil, ki bodo pomagala reševati mobilnostne izzive, s katerimi se soočajo naša mesta,” je povedalMark Harvey, direktor področja gospodarskih vozil pri Fordu Evropa. “Preskusi priključnih hibridnih električnih vozil z našimi partnerji v Kölnu gradijo na naših programih elektrifikacije, ki potekajo drugod po Evropi, in nam omogočajo, da se približamo kombiniranim ciljem glede kakovosti zraka v urbanih območjih.”

V Kölnu indrugih mestih po Evropiuvajajo območja z omejitvijo izpustov, da bi tako izboljšali kakovost zraka in vozilom, ki najbolj onesnažujejo zrak, preprečili vožnjo v teh delih mest. Ta območja pa lahko predstavljajo težavo tako za mestne uprave, ki jih uvajajo in nadzorujejo, kot za voznike, ki morajo vedeti kje in kdaj veljajo omejitve. Pri tem bi lahko pomagala Fordova pilotna raziskava z uporabo tehnologij za geografsko omejevanje in bločne podatkovne verige.

Vseh10 vozil PHEV v 12-mesečnem kölnskem preskusuje opremljeno z vgrajenim modemomFordPass Connectin priključno napravo, ki omogoča uporabo tehnologij za geografsko omejevanje in bločne podatkovne verige. Ko preskusno vozilo vstopi v območje nadzora, se samodejno vklopi način z električnim pogonom in sistem zabeleži prevožene kilometre brez izpustov. Način vožnje brez izpustov in čas, ko je vozilo vstopilo v območje nadzora in ga zapustilo, se zabeležita v varni distribuirani dnevnik – bločno verigo podatkov – kar zagotavlja, da sopodatki o izpustih varno shranjeni in so obenem na voljo ustreznim deležnikom, vključno z mestno upravo in lastnikom vozila ali voznega parka.

Dinamična tehnologija geografskega omejevanjaobenem omogoča, da se lahko vozilo sproti prilagaja spremembam emisijskih območij. Tako lahko na primer mesta v prihodnje izberejo, da bodo prilagodila območja nadzora ali ustvarila nova glede na lokalno vreme ali okoljske pogoje. Povezana vozila PHEV se v te primeru samodejno preklopijo na način z zmanjšanimi izpusti, ko vstopijo v posodobljena območja.

Fordovi preskusi v Londonu so že pokazali,da sovozila PHEV odlična rešitev za lastnike gospodarskih vozilv mestih z območji z omejenimi izpusti. Ford Transit Custom in Tourneo Custom s priključnim hibridnim električnim pogonom lahko z načinom za izključno električni pogon brez izpustov prevozita do 56 oziroma 53 kilometrov (po ciklu NEDC). Daljše vožnje med mesti omogoča Fordov 1,0-litrski bencinski motor EcoBoost, ki s polnjenjem baterije podaljša skupni doseg na več kot 500 kilometrov (po NEDC).*

“Tehnologija bločnih verig podatkov, ki jo preskušamo tukaj v Kölnu, omogoča varno, zaščiteno sledenje in beleženje izpustov vozila, kar je idealno za pilotno raziskavo uporabe vozil PHEV,” je povedalGunnar Herrmann, predsednik upravnega odbora Ford-Werke GmbH. “Varnost, zaupanje in preglednost podatkov o izpustih so bistveni za vse soudeležene pri tem projektu in so ključnega pomena za našo vizijo čistejšega zraka v mestu.”

V sklopu projekta bo Ford postal uradni partner v platformiSmartCity Cologne. Kooperativno platformo SmartCity Cologne sta ustanovila Mesto Köln in regionalni dobavitelj električne energije RheinEnergie AG, vključevala pa bo partnerje v regiji, ki bodo s pilotnimi tehnologijami in storitvami spodbujali zaščito podnebja in energetski prehod.

“Raziskovanje načinov, ki bi omogočili mobilnost brez izpustov, je nadvse pomembno za prihodnost našega mesta,” je povedala Henriette Reker, županja mesta Köln. “Zato se veselimo partnerskega sodelovanja s Fordom pri razvoju inteligentnih, naprednih idej in tehnologij, ki nam bodo pomagale izboljšati kakovost zraka – in kakovost življenja – v naših mestih.”

Ford Transit Customkot prvo vozilo v svojem razredu omogoča priključni hibridni pogon; trgovci že sprejemajo naročila, prve dobave bodo v Nemčiji sledile še pred koncem leta. Novi modul Geofencing, ki ga bodo uvedli spomladi 2020 in bo na voljo za naknadno vgradnjo v prej proizvedena vozila, bo omogočal samodejno preklapljanje v način za vožnjo brez izpustov, ko vozilo vstopi v območje z zmanjšanimi izpusti. Tehnologija, ki zaenkrat še deluje brez bločnega veriženja podatkov, bo uporabnikom vseeno pomagala upoštevati predpise in se izogniti taksam ali kaznim.

Ford je številka 1 pri prodaji gospodarskih vozil v Evropi,paleta različic Forda Transita pa je s prodanimi 68.000 vozili postavilarekord v drugem četrtletjuleta 2019 – prodajo v drugem četrtletju 2018 so izboljšali za 2,7 odstotka. Ford je v prvi polovici leta napovedal, da se bo paleti modelov Transita pridružil tudi novipovsem električni Ford Transit– serijska proizvodnja je predvidena za leto 2021.

# # #

* Transit Custom Plug-In Hybrid, izpusti CO2od 60 g/km, poraba goriva od 2,7l/100km po NEDC; Tourneo Custom Plug-In Hybrid, izpusti CO2od 70 g/km, poraba goriva od 3,1l/100km po NEDC.

SUMMIT MOTORS LJUBLJANA

Flajšmanova ulica 3

1000 Ljubljana

ODNOSI Z JAVNOSTMI:

Katja Hvala

+386 (0) 1 252 51 16

katja.hvala@summitmotors.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!