Novice

Nazaj na novice

Goodyear ’66: zgodba pnevmatik v filmu Izzivalca

V novembru se bodo po celotni Evropi odvile premiere težko pričakovanega filma Izzivalca, v katerem bo prikazana zgodba legendarnega rivalstva med Fordom in Ferrarijem. Tekmovalnost med dirkaškima velikanoma je dosegla vrhunec na vzdržljivostni dirki 24 ur Le Mansa leta 1966, veliko vlogo v zmagi Bruca McLarena in Chrisa Amona pa so odigrale tudi Goodyearove pnevmatike na dirkalniku.

Goodyear ’66: zgodba pnevmatik v filmu Izzivalca

V novembru se bodo po celotni Evropi odvile premiere težko pričakovanega filma Izzivalca, v katerem bo prikazana zgodba legendarnega rivalstva med Fordom in Ferrarijem. Tekmovalnost med dirkaškima velikanoma je dosegla vrhunec na vzdržljivostni dirki 24 ur Le Mansa leta 1966, veliko vlogo v zmagi Bruca McLarena in Chrisa Amona pa so odigrale tudi Goodyearove pnevmatike na dirkalniku.

Ko sta Bruce McLaren in Chris Amon zmagovalno zapeljala skozi ciljno ravnino po 24 urah dirkanja v Le Mansu, Ford ni bil edina ameriška blagovna znamka, ki je pustila močan pečat na svetovnem odru. Fordov slavni GT40 Mark II črne barve se je namreč ponašal z Goodyearovimi pnevmatikami, čeprav je dirko pričel z velikim rivalom v “vojni pnevmatik”, podjetjem Firestone.

O zgodovinskem uspehu Goodyeara na dirki je več povedal tudi Mike Rytokoski, vodja marketinga za Evropo v Goodyearu: "Zmaga McLarena in Amona je bila naša druga zaporedna zmaga na Le Mansu, ponosni pa smo predvsem, da smo odigrali ključno vlogo v tako temeljnem trenutku za razvoj moto športov. S ponosom smo podprli zgodbo filma in pripravili intenzivno kampanjo, ki podpira film Izzivalca."

Goodyearova premiera filma Izzivalca se bo zgodila v četrtek, 14. novembra, v ljubljanskem Koloseju in bo od takrat dalje tudi na rednem sporedu v kinematografih po celotni Sloveniji. V okviru promocije filma v Sloveniji do premiere 14. novembra poteka tudi hitrostni izziv na www.ustvarjenzazmago.si, v katerem bo 150 najhitrejših tekmovalcev prejelo ikonične Goodyear nagrade: Superge All Star, poseben pulover in par vstopnic za film Izzivalca skupaj z obeskom za ključe.

O filmu

Glavni vlogi v filmu sta pripadli oskarjevcema Mattu Damonu in Christianu Balu, ki sta v stilu pravih igralskih mojstrov upodobila vizionarja ameriškega avto-oblikovanja Carrolla Shelbyja (Damon) in neustrašnega voznika britanskih korenin Kena Milesa (Bale). Zgodba prikazuje proces ustvarjanja zmagovitega dirkalnika, v katerem se Shelby in Miles srečata tako z izzivi v zakonih fizike, kot z lastnimi osebnimi demoni. Ford Motor Company je z uspehom dvojca pokazal svojo dominanco v dirkaškem svetu in močno prizemljil do tedaj najbolj zveneče dirkaško ime, Enza Ferrarija.

O dirki

Leta 1966 se je dirka v Le Mansu začela v zelo vlažnih vremenskih pogojih in hitro je bilo očitno, da so Goodyearove pnevmatike bolj primerne kot Firestone. Oba Shelbyjeva dirkalnika (v tistem trenutku prvouvrščena Miles/Hulme in tretjeuvrščena Gurney/Grant) sta z Goodyearovimi pnevmatikami uspešno premagala težke vremenske pogoje, medtem ko so pnevmatike Firestone, nameščene na McLarnov dirkalnik, izgubljale tekalne plasti po dirkališču Mulsanne.

Ob postanku v boksih je tako McLaren nemudoma našel predstavnike Firestona in izpogajal prehod dirkalnikov na pnevmatike Goodyear.V zadnjih izdihljajih dirke so se dirkalniki, ki so še bili v tekmi za zmago, postavili v formacijo za zrežiran prehod ciljne ravnine. Zrežirana "dead-heat situacija" med Shelbyjevima dirkalnikoma buri duhove še danes, a dejstvo je, da zgodovina kaže, da sta McLaren in Amon zmagala zato, ker sta začela iz bolj oddaljene pozicije in prepotovala več razdalje v enakem času. Če bi se prej odločili za Goodyearove pnevmatike, zagotovo ne bi bilo teh težav.

Goodyear Racing

V naslednjih letih je Goodyear uspel nabrati kar 14 zmag na dirki v Le Mansu in postal velik igralec v dirkaškem svetu, vključujoč 368 zmag v seriji Formula One Grand Prix (rekord, ki do današnjega dneva ni bil premagan).

V sezoni 2019-2020 se je Goodyear vrnil v svet mednarodnih avtomobilskih dirk z udeležbo na FIA World Endurance Championshipu, poleg omenjenega tekmovanja pa se bo Goodyear v letu 2020 pojavil tudi na dirki v 24 ur Le Mansa in sicer v kategoriji LMP2.

"Zgodba za dirko v Le Mansu leta 1966 odlično povzema Goodyearove vrednote zmogljivosti, inovacij in strasti," je rekel Mike Rytokoski, vodja marketinga za Evropo na Goodyearu in dodal: "Ravno zaradi naših vrednot smo se odločili, da znova postanemo dobavitelj pnevmatik za FIA World Endurance Championship. Seveda pa se veselimo, da bomo ponovno tudi na betonu legendarne dirke v Le Mansu."

Več informacij:

Romana StareVodja marketinga za potniško pnevmatiko AdriaT: +386 (0)4 207 7025romana_stare@goodyear.com

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!