Novice

Nazaj na novice

Ljudje, ki pišejo pesmi in se o njih kakorkoli javno izrekajo, so čudni (Literaturin obveščevalnik)

V okviru projekta Slovenska literatura in tuji kritiki smo se pogovarjali z argentinsko kritičarko in pesnico Mario Cecilio Perna, ki pravi, da je obdobje, ko so bili literarni kritiki spoštovane in uveljavljene javne osebnosti, že davno mimo.

V okviru projektaSlovenska literatura in tuji kritikismo se pogovarjali z argentinsko kritičarko in pesnicoMario Cecilio Perna, ki pravi, da je obdobje, ko so bili literarni kritiki spoštovane in uveljavljene javne osebnosti, že davno mimo.

Onovi zbirkiToneta Škrjancaje pišeDomen Slovinič. Sladke pogačice gredo v slast!

Ivana Komelza branje svoje pesmi predlaga glasbeno spremljavo.

Nemški pesnikBjörn Kuhligkv prevodu Andreja Hočevarja objavlja daljšo duhovito pesem, ki poskuša previdno zatipati teritorij poezije med posebno v solati in plovbo k svetilniku. Zakaj ne bi raje pisali proze? Če vas že res zanima …

"Vem, da se mi zdijo ljudje, ki pišejo pesmi in se o njih kakorkoli javno izrekajo, čudni.Vem, da se mi zdijo občasni ali redni kritiki poezije čudni, ker imajo jasno predstavo o tem, kaj naj bi bila pesem."

– Björn Kuhligk

Literatura v živo:

12. 6. ob 19h, LUD Literatura: Branje proze (Matjaž Lunaček,Urban VovkinMarko Golja)

Vsebina:Andrej Hočevar: Mnenje kritikov ni najbolj iskanoDomen Slovinič: Telesa v svetlobiIvana Komel: Judas Priest: Sad wings of destiny, Dreamer deceiverBjörn Kuhligk: Pesem gre skozi telo in ne reče niti živjo

Mnenje kritikov ni najbolj iskano

Andrej Hočevar

Pogovor z argentinsko kritičarko Mario Cecilio Perna

•Intervju

Kako bi opisala trenutno stanje kritike v Argentini? Ali imate mnogo aktivnih kritikov, so cenjeni in imajo širši kulturni vpliv?

Če govorimo izključno o literarni kritiki, je ta vezana tako na akademsko kot na novinarsko dejavnost, in po mojem mnenju bolj na prvo kot na drugo. Literarna kritika je v veliki meri omejena na časopisne književne liste, torej nima večjega dosega in vpliva. Obdobje, ko so bili literarni kritiki spoštovane in uveljavljene javne osebnosti, je že davno mimo. Obstajajo primeri, ko se kakšnega kritika zaprosi za časopisno kolumno ali pa za njegovo mnenje o kakšni aktualni temi v televizijski oddaji (a to bolj v vlogi kritika kulture ali politike na splošno kot pa specifično literarnega kritika), a tudi v teh izrednih primerih nikoli ne gre za samostojne, neodvisne kritike. Vedno nastopajo za neki interes, pa naj bo to interes družb množičnih medijev ali vladnih organizacij. V nobenem primeru pa ni njihovo mnenje najbolj iskano. …Več

Telesa v svetlobi

Domen Slovinič

Tone Škrjanec, Sladke pogačice. Ljubljana: LUD Literatura, 2015. (Prišleki)

•Kritika, komentar

Tone Škrjanec je pesnik, ki je v zadnjih petnajstih letih izdal lepo število zbirk, poleg tega je avtor številnih prevodov, predvsem ameriških avtorjev, kot sta npr.Frank O’HarainWilliam S. Burroughs. Sodeloval je tudi pri več glasbeno-pesniških projektih. Pri LUD Literatura je pred kratkim izšla njegova nova pesniška zbirka z naslovomSladke pogačice.

Primož Čučnikje nekje zapisal: "Če za koga, potem lahko za Toneta rečemo, da vseskozi piše eno samo knjigo pesmi, razporeditev komadov po zbirkah pa je pač del časovne ureditve." In res, ob prebiranju njegovih zbirk človeka prevzame občutek "že videnega", ampak ne v negativnem smislu – Škrjanec se vedno znova prikaže kot vnet prikazovalec realnosti okoli sebe, brez dlake na jeziku, z zelo redko metaforiko in z natančnim realističnim slogom, ki ponazarja vsakdanje življenje takšno, kot je. Njegovo opazovanje se dotakne vsega – trivialnih opravkov, urbanega vrveža, sprehodov po Golovcu, tišine v stanovanju, gledanja zvezd in …Več

Judas Priest: Sad wings of destiny, Dreamer deceiver

Ivana Komel

•Branje

•Poezija

S love ni ja (13.06.1992–13.06.2012)

Čas teče, čas beži,neusmiljeno pušča bolečino za seboj,medtem ko jo spomini ohranjajo.

Napeta vrv je napeljana med dvema dnevoma,tako pomembnima samo meni,in jaz tečem, bežimkot nori vrvohodec –previdno ins strahom.

Bežim pred tvojo roko,dvignjeno v pozdrav,takrat še brez belih brazgotin rezovin pred jokom in krikom,

tata,

ki se izgublja v prahu makadama,medtem ko avto odhaja.

Bežim pred oddelkom za intenzivno nego,kjer so se prsi, ki so me dojile,skoraj izsušilein so se tvoje oči, …Več

Pesem gre skozi telo in ne reče niti živjo

Björn Kuhligk

•Branje

•Poezija

1

Če potuješ skozi neko deželo, je tista dežela vredna potovanja.Če zapustiš eno naselje, prispeš v drugo.Če si eno pesem zaključil, se lotiš naslednje.Če je v tem zadovoljstvo, je v tem zadovoljstvo.Če piješ pivo, piješ pivo.Če je to lepo, je lepo.Če bom pri tem še naprej vztrajal, bom pri tem še naprej vztrajal.Če jem posebno v solati, jem posebno v solati.Če je v tem zadovoljstvo, potem je v tem zadovoljstvo.Če gradivo črpaš iz svojega življenja, pač ga.Če bi si rad izmislil novo slovnico, si jo kar daj.Če bi rad nekaj sesul na koščke, bi rad nekaj sesul na koščke.Če bi rad nekaj naredil, bi rad nekaj naredil.Če zdaj pri tem torej še naprej vztrajaš, potem pri tem še naprej vztrajaš.Če en krompir reče nekaj drugemu krompirju, potem reče: nočem, da bi me pojedli.Če lahko reče še kaj, potem utegne reči: v zemlji je bilo bolje.Če zdaj pri tem še naprej vztrajaš, potem še naprej vztrajaš. …Več

“Teroristično skupino, ki jo bomo seveda nadzorovali mi, bodo sestavljali predstavniki tistih družbenih skupin, ki jih zmerna večina prebivalstva trenutno najbolj sovraži: tujec zBližnjega vzhoda, anarhist, blebetava radikalka, homoseksualec (ampak ne modni kreator) in še nekdo, ki ga bomo izbrali med komarofilskimi ekologi, pomivalci vetrobranskih stekel na križiščih in bivšimi partizani. Potrudili se bomo, da bo koktejl teroristov odvratno popoln.”

Stefano Benni:Gospod Ničla

Literaturin obveščevalnik skoraj vsak ponedeljek piše in pošilja LUD Literatura.LUD LiteraturaErjavčeva 41000 Ljubljanatel.: 01 251 43 69 ali 01 426 97 60www.ludliteratura.siObveščevalnik vam pošiljamo v prepričanju, da vas zanima. Lahko se odjavite.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!