Novice

Nazaj na novice

Animateka: Labirinti svetlobe

Kinotečni program od 14. do 19. januarja

Kinotečni program od 14. do 19. januarja

Spoštovani in spoštovane, vtorek, 14. januarja, lepo vabljeni na izjemna programa kratkih vzhodnoevropskih filmovOberhausenre-selected, ki k nam prihajajo iz arhivaMednarodnega festivala kratkega filma v Oberhausnu. Zaščitni znak festivala v Oberhausnu je bilo vse od njegovega začetka sredi petdesetih let odpiranje prostora za vzhodnoevropske filme. Izbor, ki si ga bomo ogledali v Kinoteki, se osredotoča na obdobje pred velikimi premiki v letih 1989 in 1990. Med drugim bo na ogled tudi kratki film znamenitega ruskega režiserja Aleksandra Sokurova,Večerna žrtev(1984/87).

Z vrnitvijo k nekaterim izjemnim vzhodnoevropskim filmom iz arhiva oberhausenskega festivala si poskuša program znova zamisliti skrbi, nezadovoljstvo in upanja dobe, katere razumevanje je danes natrpano s klišeji. Trideset let pozneje se vsak običajno spomni svoje ozke različice dogodkov. Prvi program filmov bo na sporeduob 19. uri, drugi paob 21. uri. Oba programa si lahko ogledate za ceno ene vstopnice. Po vsakem sklopu filmovsledi pogovor skuratorjem programa re-selected Tobiasom Heringom.

Dokumentarni filmi AGRFTNa večeru študentskih filmov se bodo vsredo, 15. januarja, ob 20.30 uripredstavili trije kratki dokumentarci, ki so jih ustvarili študentjeAkademije za gledališče, radio, film in televizijo. Filmi mladih ustvarjalcev predstavljajo posameznike, ki so običajno odrinjeni na obrobje družbene pozornosti. Tudi jaz vidim(Lana Bregar, 2019) sledi trem slepim posameznikom, ki odstirajo izkušnjo izgube vida; s filmomTrezi(Sara Polanc, 2019) vstopimo v življenje 70-letne gospe, ki še vedno sama skrbi za odročno kmetijo; filmAlzheimer Cafe(Martin Draksler, 2019) pa je intimna zgodba Jožice in Ivana, ki sta se po 70 letih skupnega življenja preselila v dom starejših občanov. Projekciji sledi pogovor z avtorji. V sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo.

Animateka: Labirinti svetlobeJanuarskaAnimatekavčetrtek, 16. januarja, ob 20. urina kinotečno platno prinaša dragocena dela priznanega italijanskega umetnika in animatorja Manfreda Manfredija ter filme, ki so nastali pod okriljem Nomadice. Nomadica je mreža za raziskovalni film s sedežem v Italiji; podpira ustvarjanje in prikazovanje del samostojnih filmarjev in umetnikov, povsem neodvisno od zapletenih distribucijskih in produkcijskih postopkov. Nomadica je svobodno območje, ki ga odlikujejo prijateljske vezi in navdihujoča srečanja. Projekciji sledi pogovor z režiserjemGiuseppejem Spinoin urednico platforme NomadicaGiulio Mazzone. V sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji.

Sing along!: premieraVpetek, 17. januarja, ob 20. urivas vabimo na slovensko premiero filmaSing along!(Maja Ava Žiberna, Domen Martinčič, 2019) in na kino večer z Ženskim pevskim zborom Kombinat. V okviru projekta Freiraum, znotraj katerega so se Goethe-Instituti po vsej Evropi spraševali o pomenu svobode in njenem trenutnem stanju, se je zgodilo gostovanje ŽPZ Kombinat v Parizu. Ob tej priložnosti je nastal kratki film, ki dokumentira potovanje in sijajno povzema idejo projekta Freiraum. Projekciji filma bo sledil koncert ŽPZ Kombinat. V sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana in ŽPZ Kombinat v okviru projekta Freiraum.

Konec tedna v KinotekiVsoboto, 18. januarja, ob 20. urise na kinotečno platno vrača kultni film cesteGoli v sedlu(Dennis Hopper, 1969). V Cannesu nagrajeni Hopperjev prvenec, barvit in panteističen, raziskuje in prevprašuje družbeno pokrajino ZDA v šestdesetih letih ter s tem postane njen simbol. Vnedeljo, 19. januarja, bo ob 17. uriv sklopu kinotečne matineje (7+) na ogledNevidni bataljon(Jane Kavčič, 1967), v katerem otroci, ki so med nemško okupacijo slovenskega mesta nezadovoljni s pasivnostjo svojih staršev, ustanovijo svojo odporniško organizacijo in se lotijo prvih akcij. Vnedeljo ob 19. uribo na sporedu še klasikaVrag v telesu(Marco Bellocchio, 1986), pesimističen in oster portret italijanske buržoazije ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!