Novice

Nazaj na novice

Samsung predstavlja NX1

Samsung Electronics je predstavil revolucionaren kompaktni fotoaparat NX1, ki združuje Samsungov vrhunski dizajn in bogate tehnološke izkušnje. Kljub izjemni hitrosti je preprost za uporabo, zato je prava alternativa profesionalnim zrcalno-refleksnim fotoaparatom.

Samsung Electronics je predstavil revolucionaren kompaktni fotoaparat NX1, ki združuje Samsungov vrhunski dizajn in bogate tehnološke izkušnje. Kljub izjemni hitrosti je preprost za uporabo, zato je prava alternativa profesionalnim zrcalno-refleksnim fotoaparatom. Funkcija 15 rafalnih posnetkov na sekundo s samodejnim ostrenjem je najboljša v razredu, ima edinstven sistem samodejnega ostrenja AF System III z 205 AF-točkami fazne zaznave ter tipalo APS-C BSI CMOS z ločljivostjo 28 milijonov pik.

»NX1 je vrhunski primer Samsungovih bogatih izkušenj in vodilne tehnologije na tržišču, ki oznanja novo dobo v vrhunski fotografiji, dostopni za vsakogar,« je povedal Myoung Sup Han, vodja sektorja Imaging Business Team, IT & Mobile Communications pri družbi Samsung Electronics. »Samsungov NX1 postavlja nov mejnik zmogljivosti kompaktnih fotoaparatov z zamenljivim objektivom in omogoča ljubiteljem fotografije po vsem svetu, da zajamejo posnetke nepredstavljive kakovosti.«

Neprekosljiva hitrost in natančnost
NX1 ima zmogljiv slikovni procesor DRIMe V z nenadkriljivo reprodukcijo barve in sposobnostjo zmanjšanja šuma. Zaradi najsodobnejše tehnologije lahko z njim delamo videe v 4K UHD-ločljivosti brez dodatne opreme, kar je dobra novica za snemalce, ki želijo deliti svoje zgodbe v jasni, realistični sliki.

Samsung je v NX1 namestil nov sistem samodejnega ostrenja NX AF (Auto Focus) System III z 205 AF-točkami fazne zaznave, ki je s hitrostjo 0,055 sekunde in sposobnostjo 15 rafalnih posnetkov prava izbira za polprofesionalne fotografe, saj pri tej hitrosti ne ubeži noben dragocen trenutek, slike pa bodo jasnejše kot kdajkoli prej.

Zaradi fazne zaznave se lahko NX1 osredotoči na osebe, ki se nahajajo kjerkoli v vidnem polju fotoaparata. Zaradi izjemne hitrosti ostrenja in fazne zaznave lahko posnamemo želen motiv takoj, kar bo še posebej razveselilo tiste, ki radi snemajo videoposnetke, saj bodo ti stabilni in ostri.

Tu je še nova funkcija samodejnega posnetka Samsung Auto Shot (SAS), ki bo ujela pravi kader v pravem trenutku. NX1 zahvaljujoč DRIMe procesorju zazna hitro gibanje in v realnem času prilagodi čas zaslonke. Kljub hitri zaslonki in procesorju je včasih težko ujeti pravi trenutek (npr. ko igralec bejzbola udari žogico), zato je tu SAS, ki pravilno oceni primeren trenutek in takrat naredi posnetek.

Kako ujeti tudi najbolj izmuzljive motive
NX1 ima obenem najnovejše Samsungovo slikovno tipalo APS-C CMOS z 28 MP, ki je opremljeno še z osvetlitvijo ozadja Back Side Illumination (BSI). BSI v primerjavi z običajnimi tipali CMOS zmanjša šum tako, da omogoča prosto pot med objektivom in tipalom, zato na posamezne pike tipala pade več svetlobe. Posnetki so tako popolni tudi v slabi svetlobi.

NX1 podpira ISO 100-25600, lahko pa se razširi do ISO 51200, ta občutljivost pa botruje lepim slikam motivov v slabi svetlobi pri večji ekspozituri. Na NX1 je nameščena tudi tehnologija, ki zmanjša celo šume, ki jih ne zaznamo s prostim očesom. Ta tehnologija razdeli sliko na posamezne dele, kot so robovi, teksture, nebo, zemlja, in jih obdela z različnim zmanjšanjem šuma, zato ohrani jasnost slike brez mehčanja, ki je prisotno pri običajnih tehnologijah zmanjševanja šuma.

Fotoaparat NX1 podpira tudi snemanje v ločljivosti 4K in Ultra HD (UHD), ki je štirikrat večja od polne ločljivosti (Full HD). Vgrajen kodek HEVC Codec (H.265) je najnaprednejša tehnologija stiskanja, ki zmanjša prostornino visokokakovostnih videoposnetkov na polovico velikosti in bitov formata H.264, pri čemer se kakovost ne poslabša. Vse datoteke se shranijo na SD-kartico, zato ne potrebujemo zunanjega 4K-snemalnika. Prav tako je poskrbljeno za post-produkcijo, saj je na fotoaparatu nameščen program za urejanje 4K-posnetkov.

Klasična oblika in široka uporabnost
Vzdržljivo ohišje iz magnezijeve zlitine daje občutek robustnosti, katerega so vajeni vrhunski fotografi. Zaradi svoje ergonomične oblike nudi NX1 dober oprijem, možno pa je dokupiti tudi oprijemalo Vertical Grip z večjo baterijo za pomoč pri vodoravnem in navpičnem snemanju. Poskrbljeno je za zaščito pred prahom in vlago, tudi stiki ob gumbih so zato gumijasti. NX1 je s tem pripravljen na zahtevne razmere fotografiranja na prostem.

Elektronsko kukalo (EVF) ima XGA OLED zaslon z 2,36 milijoni pik, ki s pomočjo procesorja DRIMe V skrajša čas zakasnitve na zgolj 0,005 sekunde, zato na EVF praktično brez zakasnitve vidimo enak prizor kot je v resnici. Zaslon FVGA Super AMOLED z diagonalo 7,6 cm je občutljiv na dotik. Na njem lahko spreminjamo preproste in napredne nastavitve.
Najnaprednejša povezljivost
NX1 je opremljen z najhitrejšo in najnaprednejšo povezljivostjo, saj lahko s pomočjo povezave Wi-Fi na UHD-televizorju gledamo posnetke 4K-ločljivosti ali s fotoaparata prenašamo fotografije visoke ločljivosti. NX1 je tudi prvi kompaktni fotoaparat s povezavo Bluetooth, zato bo povezava s pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki še preprostejša.

Nov objektiv v zbirki NX
Zbirka objektivov družine NX je bogatejša za nov vrhunski telefoto objektiv 50-150mm 2.8 S ED OIS. S hitro zaslonko F2.8 in goriščno razdaljo, ki ustreza razdalji 77—231 mm pri formatu 35-mm objektiva, je objektiv primeren za raznovrstno rabo, kot so slikanje športnih dogodkov, narave ali portretov. Tu so še napredna večosna optična stabilizacija slike, Samsungov izjemno natančni ostrilni motor (UPSM) ter zaščita proti prahu in vlagi Samsung Hyper Shield (SHS).

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!