Novice

Nazaj na novice

PROJEKT RUNE

GRADNJA PRVEGA VOZLIŠČA V SLOVENIJI SE ZAČENJA!

GRADNJA PRVEGA VOZLIŠČA V SLOVENIJI SE ZAČENJA!

20.1.2020, Jareninski dol – V Jareninskem dolu v občini Pesnica so se danes začela dela za izvedbo temeljev za prvo vozlišče novega optičnega omrežja RUNE v Sloveniji. Gradnji so prisostvovali tudi trije predstavniki okoliških občin, ki so ob tej priložnosti skupaj z direktorjem investitorja simbolno v roke vzeli lopate in tako obeležili začetek gradnje prvega od 41 predvidenih vozlišč.

Povezava na optično omrežje bo za številne prebivalce podeželskih območji v Sloveniji kmalu realnost. Podjetje RUNE Enia d.o.o., ki v okviru projekta RUNE gradi optično infrastrukturo na podeželskih območij Slovenije, namreč nadaljuje z gradnjo optičnega omrežja. Potem ko so konec lanskega leta na omrežje že priključili prva naročnika v občini Ajdovščina, z mesecem januarjem začenjajo dela v občini Pesnica. V kraju Jareninski dol bo naslednji mesec že stalo prvo vozlišče, ki bo zagotavljalo optične signale za vsa gospodinjstva v osmih okoliških občinah. Ob tej priložnosti so se tam zbrali tudi predstavniki treh okoliških občin – Slavko Jarc, podžupan občine Pesnica; Davorin Pivec, predstavnik občine Zgornja Kungota; in Štefan Žvab, župan občine Šentilj, ki so v družbi Gorana Živca, direktorja RUNE Enia d.o.o. in vodje projekta RUNE, na mestu, kjer bo vozlišče stalo, simbolno vzeli v roke lopate ter tako obeležili njegovo izvedbo. Obenem pa so s tem tudi naznanili nadaljevanje gradnje optične infrastrukture po Sloveniji. Goran Živec se je ob tej priložnosti zahvalil lokalnim skupnostim za potrpljenje in povedal: "S tem dejanjem pričenjamo prve resne gradbene posege, ki bodo v naslednjih letih številnim naročnikom na slovenskem podeželju prinesli možnost priključka na sodobno optično infrastrukturo. Upamo, da bodo gradbeni stroji prepričali tudi tiste, ki še vedno dvomijo v naš projekt."

Izvajalec predvideva, da bo optična infrastruktura na območju tega dostopovnega vozlišča zgrajena v roku dveh let. Omrežje, postavljeno v okviru projekta RUNE (Rural Network Project), bo sicer omogočalo hitrosti prenosa do 10 gigabitov (Gb) na sekundo. Končni uporabniki pa bodo imeli možnost proste izbire ponudnika storitev, ki bo glede na ceno in kakovost storitev zanje najugodnejši.

Kako do priključkaPrebivalci podeželskih območij, ki se zanimajo za priključek na optično omrežje, lahko več informacij dobijona spletni strani. Tam je mogoče tako preveriti, ali se bo omrežje gradilo na njihovem naslovu kot tudi naročiti priključek. Pogodbe za naročilo izgradnje priključka lahko oddajajo le tisti naročniki, za katerih priključke se predvideva pričetek izgradnje v manj kot letu dni. Po oddaji dokumentacije in tri mesece pred pričetkom gradnje dobijo naročniki tudi predračun v višini 150 EUR (z DDV), ki ga morajo plačati v roku 30 dni. V roku treh mesecev po izgradnji priključka pa morajo skleniti naročniško razmerje z enim od ponudnikov storitev.

Projekt RUNE, ki ga v Sloveniji izvaja podjetje RUNE Enia d.o.o., v delih Hrvaške pa podjetje RUNE Crow d.o.o., je načrtovan s ciljem zagotavljati ultrahitro širokopasovno optično infrastrukturo vsem uporabnikom na podeželskih področjih v Sloveniji in delih Hrvaške. Gre za prvi, in v tem trenutku tudi edini čezmejni projekt na ravni EU, s katerim se povezujejo ozemlja več držav članic z ultra hitro širokopasovno optično infrastrukturo, ki je prejel sredstva iz sklada Connecting Europe Broadband Fund (CEBF). Projekt RUNE je v začetku decembra 2019 s strani Evropske Komisije prejel nagrado EU Broadband Award kot najboljši projekt v kategoriji.

Več informacij

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!