Novice

Nazaj na novice

Gerhard Steidl & Sony World Photography Awards 2020

Prejemnik nagrade za Izjemen prispevek na področju fotografije

Prejemnik nagrade za Izjemen prispevek na področju fotografije

Svetovna fotografska organizacija World Photography Organisation razkriva, da je tiskar in založnik Gerhard Steidl prejemnik nagrade za "Izjemen prispevek na področju fotografije 2020" (Outstanding Contribution to Photography 2020) na fotografskem natečaju Sony World Photography Awards. Letošnja nagrada za izjemen prispevek je prvič v zgodovini romala v roke nekoga, ki ni fotograf. Steidl bo na podelitvi nagrad, 16. aprila v Londonu, nagrado prejel za svoje delo s fotografi in pomemben vpliv njegovih fotografskih knjig.

Založba Steidl, ustanovljena leta 1968, je svoj program fotografskih knjig zagnala leta 1996 in le v nekaj letih dosegla svoj današnji status največjega založnika sodobne fotografije na svetu. Izjemen katalog fotografskih knjig podjetja obsega dela številnih priznanih fotografskih imen (Joel Sternfeld, Nan Goldin, Bruce Davidson, Robert Frank, Berenice Abbott, Robert Adams, Henri Cartier-Bresson, Karl Lagerfeld, Juergen Teller …). Izdaje založbe zajemajo celotno zgodovino fotografije od zgodnjih mojstrov pa vse do vodilnih fotografov današnjega časa in predstavljajo raznolik spekter fotografskega izražanja – od umetnosti in mode do dokumentarne in ulične fotografije.

ENA LJUBEZEN, ENA KNJIGA: STEIDLOVA KNJIŽNA KULTURA. FOTOGRAFSKA KNJIGA KOT MULTIPLEV počastitev njegovih dosežkov bo v okviru razstave Sony World Photography Awards 2020, ki bo potekala v prestižni londonski hiši Somerset House, predstavljen Steidlov postopek izdelave knjig in približno 80 njegovih najbolj cenjenih izdaj. Pod naslovom "Ena ljubezen, ena knjiga: Steidlova knjižna kultura. Fotografska knjiga kot multiple" (One Love, One Book: Steidl Book Culture. The Photobook as Multiple) bo fotografska knjiga predstavljena v okviru tradicije kopiranja umetniških del, ki omogoča nizu identičnih predmetov, ki jih umetnik izdela ali naroči, da postane cenovno dostopen širši javnosti. Razstava bo v sodelovanju z Davidom Campanyjem vključevala tudi poseben dogodek z naslovom "Steidl odgovarja na vsa vprašanja o izdelavi knjig", kjer bodo lahko obiskovalci založniku postavili svoja vprašanja.

Gerhard Steidl si je razstavo zamislil kot sredstvo za podajanje svoje vizije in znanja ter kot nadaljevanje vizije glede demokratičnega umetniškega objekta. Razstavni prostor je zamišljen kot vizualna delavnica, razdeljena na štiri sklope: umetnik, koncept, oblikovanje in tisk. Vsi razstavljeni predmeti bodo vsebovali podrobne komentarje in obiskovalcem ponudili vpogled v Steidlovo knjižno kulturo ter podrobna navodila o njegovi metodi izdelave knjig – od začetnega dopisovanja z umetnikom in uredniških razmišljanj, do različnih tehničnih elementov, kot so pisave, papir in materiali za vezavo.

Izpostavljena dela bodo vključevala The Japanese Box (2001), delo, objavljeno kot projekt založbe Steidl in založnika 7L, ki je nastalo v sodelovanju med Karlom Lagerfeldom in Gerhardom Steidlom. Ta zbirateljska škatla, obdelana s črnim lakom, vsebuje ponatise šestih redkih fotografskih publikacij iz obdobja vplivne japonske fotografske revije Provoke. Naslednja izdaja iz družine 7L je delo Andyja Warhola z naslovom Interview: The Crystal Ball of Pop Culture (2004), ponatis najboljših vsebin iz prvega desetletja Warholove slavne revije Interview v sedmih zvezkih, zloženih v lesen voziček po meri.

Poleg omenjenih publikacij bo Steidl predstavil tudi fotografije avtorjev, s katerimi goji dolgoletne odnose. Sem sodijo povsem nove podobe Nobelovega nagrajenca za književnost Orhana Pamuka iz njegove prihajajoče fotografske knjige z naslovom Orange (2020). Delo vsebuje fotografije na videz zanemarjenih istanbulskih stranskih ulic in uličic v toplem oranžnem soju starih uličnih luči, ki jih pospešeno nadomešča sodobna bela ulična razsvetljava. Na ogled bodo tudi podobe iz potujoče razstave Museum Bhavan (2017) avtorice Dayanite Singh, kjer so natisi postavljeni v zložljive lesene strukture, ki jih lahko avtorica po lastni želji kadarkoli zamenja. Steidl je ustvaril miniaturno različico razstave v knjižni obliki, sestavljeno iz devetih posameznih "muzejev", ki jih lahko obiskovalci namestijo in po lastni volji preurejajo v svojem domu.

Poleg Singhove in Pamuka bodo svoje mesto našle podobe španskega režiserja Carlosa Saure iz knjige Vanished Spain (2016), v obliki fotografij, ki jih je Saura posnel med svojim potovanjem po Andaluziji in osrednji Španiji v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Ta dih jemajoča zbirka pokrajin, bikoborb in vsakdanjega življenja je želela postaviti ogledalo propagandnim posnetkom Francovega režima in prikazati resnično Španijo. Prav tako bodo na ogled postavljeni originali srebrnih želatinskih odtisov iz knjige On the Road (2009), avtorja Eda Rusche, kjer knjižno klasiko izpod peresa Jacka Kerouaca spremljajo črno-bele fotografske ilustracije, ki jih je Ruscha posnel sam, naročil od drugih fotografov ali izbral izmed najdenih slik, z namenom čim bolj avtentično orisati podrobnosti in vtise, kot jih je zapisal avtor.

Gerhard Steidl je po novici o prejemu nagrade dejal: "Počaščen sem, da sem prejemnik nagrade za Izjemen prispevek na področju fotografije 2020. Kot tiskarju in založniku mi je pri fotografskih knjigah najbolj pri srcu to, da so demokratičen medij, ki fotografijo prinašajo širšemu občinstvu. Zato sem še posebej vesel, da sem dobil priložnost ustvariti razstavo "Ena ljubezen, ena knjiga: Steidlova knjižna kultura. Fotografska knjiga kot multiple" v galeriji Somerset House. To je priložnost, da pokažemo nekaj naših najbolj ambicioznih knjig, razkrijemo kakšno skrivnost knjigoveštva in, če se le da, navdihnemo naslednjo generacijo knjigovezov."

STEIDL PUBLISHERSSteidl je priznan založnik literarnih in neleposlovnih del ter fotografskih knjig. Po svojem mednarodnem ugledu je poznan med fotografi, umetniki in strokovnjaki s področja visokokakovostnega tiskanja. Delno je to posledica Steidlove edinstvene strukture, saj se vsi koraki proizvodnega procesa odvijajo pod eno streho – od zasnove do urejanja slik, od oblikovanja in predprodukcije do marketinga in tiskanja na lastne tiskarske stroje. Ta pristop je razlog za strokovno znanje na vseh področjih izdelave knjig in veliko mero prilagodljivosti. Sodelovanje s fotografi in umetniki v vsakem koraku postopka je edinstveno za potek dela. Vsako Steidlovo knjigo odlikujejo individualna zasnova in izbira materialov. Gerhard Steidl navdih črpa iz svoje strasti do papirja in sam izbere vrsto papirja in tkanino za vezavo knjige ter nadzira vse vidike produkcije od postavitve do tiskanja – prav vsako knjigo dobi v roke.

Z leti je Steidl na ulici Düstere Strasse 4 v Göttingenu postal eden izmed najbolj znanih tiskarjev v mednarodni založniški skupnosti. Ne glede na to, ali gre za literaturo, umetnost ali modo, je Steidlov cilj vedno uresničiti umetnikove in avtorjeve sanje ter ustvariti umetnost v knjižni obliki. Gerhard Steidl je od vedno imel v lasti, vodil in oblikoval založništvo Steidl Publishers. Svojo poklicno pot je začel s tiskanjem posterjev in multiplev (med drugim za Josepha Beuysa in Klausa Staecka), leta 1972 pa je bila izdana Steidlova prva neleposlovna knjiga. V začetku 80. let prejšnjega stoletja pa so sledila literarna ter izbrana umetniška in fotografska dela. Leta 1996 je Steidl vzpostavil svoj program za fotografske knjige, ki je le v nekaj letih prerasel v najdaljši svetovni seznam del, specializiranih za fotografijo.

O SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDSMednarodno priznano tekmovanje Sony World Photography Awards pod okriljem organizacije World Photography Organisation je eden izmed najpomembnejših dogodkov na koledarju fotografov po svetu. V svojem trinajstem letu tekmovanje, v katerem lahko fotografi sodelujejo brezplačno, predstavlja globalni glas fotografije in zagotavlja pomemben vpogled v sodobno fotografijo. Tako za že uveljavljene kot tudi nove umetnike nagrade ponujajo vrhunske priložnosti za izpostavljanje njihovih del. Poleg tega tekmovanje prepoznava najvplivnejše umetnike na svetu s pomočjo nagrade za izjemni prispevek na področju fotografije. Pretekli prejemniki so Martin Parr, William Eggleston in Nadav Kander. Dela nagrajenih fotografov in fotografov, uvrščenih v ožji izbor, so vsako leto predstavljena na ugledni razstavi v umetniškem središču Somerset House v Londonu.Rezervacija vstopnic.

Foto: Markus Jans

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!