Novice

Nazaj na novice

Zgodbe brez meja

Kinotečni program od 4. do 9. februarja

Kinotečni program od 4. do 9. februarja

Spoštovani in spoštovane, v torek, 4. februarja, ob 20. uri lepo vabljeni na filmski večerZgodbe brez meja, ki smo ga pripravili v sodelovanju s Kinoateljejem. Na ogled bodo trije filmi goriških avtorjev, ki so nastali v Kinoateljejevi (ko)produkciji. Ob prisotnosti avtorjev se bodo predstavili: kratka filma Soma (2019) Sandre Jovanovske in Stoj! (2019) Giulia de Paolisa ter celovečerni prvenec režiserja Jana Mozetiča Miren dan (2018), ki govori o mirni vasi na slovensko-italijanski meji, kjer se na presečišču resničnega in umišljenega razkrivajo osamljena življenja.

Bosansko-hercegovski filmski večer: Naš vsakdanV sklopu februarskega Bosansko-hercegovskega filmskega večera bo v sredo, 5. februarja, ob 19. uri na ogled film Naš vsakdan (Ines Tanović, 2015). Presunljiv in hkrati umirjen, humoren in realističen portret sarajevske meščanske družine v tranzicijski družbi se ponaša z odlično igralsko zasedbo in pristnostjo v podrobnostih stvarnega in čustvenega sveta. Projekcija bo potekala v prisotnosti režiserke Ines Tanović. Večer smo pripravili v sodelovanju z Bošnjaško kulturno zvezo Slovenije. Brezplačne vstopnice bodo na dan projekcije na voljo pri blagajni Kinoteke.

MENT v KinotekiŠesta edicija tridnevnega ljubljanskega festivala glasbenih presenečenj, ki se bo odvil med 5. in 7. februarjem, tudi letos združuje moči s Slovensko kinoteko, kjer se bosta v četrtek, 6. februarja, zgodila dva izjemna avdiovizualna nastopa. Domače barve bo pod imenom Malidah zastopala pevka in umetnica Kaja Skrbinšek, polovica elektronskega dvojca Liamere. Predstavila se bo z AV-performansom, s katerim raziskuje povezave med zvokom, gestami rok in gibljivo sliko. Iz Belgije prihaja v Kinoteko Bolt Ruin, ki temačno elektroniko ustvarja z nabojem hardcora in preciznostjo klasične glasbe. Njegovo zvočno ekspresivnost nadgrajujejo impresivne podobe, ki v glavah poslušalcev sprožajo nove zgodbe, obenem pa umetnik drzno uporablja svetila, ki iz sence in megle udarijo bliskovito in neposredno. Bolt Ruin ustvarja sivine – nekje med cinematično lepoto in krutimi prizori.MENTfestivalske in dnevne pasice omogočajo prevzem brezplačne vstopnice, vendar le do zapolnitve dvorane. Vstopnina na blagajni Kinoteke je 7 EUR.

Podkast O.B.O.D. v živo/In memoriam Rutger Hauer: Ženska – SokolV petek, 7. februarja, ob 19. uri se bomo v Kinoteki skupaj s prvim slovenskim žanrskim podkastomO.B.O.D.poklonili velikanu žanrskega filma Rutgerju Hauerju. Najprej si bomo ogledali fantazijsko uspešnico osemdesetih let Ženska – Sokol (1985), film Richarda Donnerja, ki je eden boljših primerov tega žanra in ena redkih priložnosti, ko lahko Hauerja vidimo v vlogi klasičnega junaka. Zgodbi o vitezih, urokih, zlobni duhovščini in prav posebni sokolici bo sledil pogovor o žanrskih filmih, velikem Rutgerju in viteštvu. Gost žive epizode bo Roman Vučajnk.

Prešernov dan v Kinoteki: kratki plesni filmi nove generacije ustvarjalcevV soboto, 8. februarja, na kulturni praznik, se bo v Slovenski kinoteki ob 20. uri odviltretji večer plesnih filmov po izboru Matjaža Mraka. Večer bo zaznamovala raznorodna filmska govorica, v kateri spregovori nova generacija ustvarjalcev, ki jo zaznamuje neposreden stik človeka s sočlovekom in/ali z naravo. Gre za eksperimentalno in raznorodno produkcijo, ki se giblje v razponu od filmskih skic do daljših in tehnično zahtevnejših sekvenc. Večer pripravljamo v sodelovanju s Plesnim Teatrom Ljubljana. Za dogodek bodo na dan projekcije pri blagajni Kinoteke na voljo brezplačne vstopnice.

Kinotečna matineja (9+): Družinski dnevnikV nedeljo, 9. februarja, ob 17. uri vabljeni na družinski obisk Kinoteke. V sklopu nedeljske matineje bo na sporedu Družinski dnevnik (Jože Gale, 1961), lahkotna komedija o zagatah sodobne družine. Smrekar (Stane Sever) je prezaposlen mož, ki ima petindvajset funkcij, med drugim je sanitarni inšpektor in predsednik krajevnega odbora socialistične zveze, ki se zavzema za to, da bi njihova soseska dobila otroško igrišče, vrh tega pa doma kuha in pomaga sosedom. Njegova žena Mara (Vladoša Simčič) je učiteljica, hčerka Ana (Anka Cigoj) je pravkar diplomirala, sinova pa sta majhna navihanca. Ker se poredko vidijo, si v družinski dnevnik pišejo sporočila.

Vabljeni vKinoteko, vabljeni na film!

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!