Novice

Nazaj na novice

13. strateška energetska konferenca En.odmev 020

Letošnji En.odmev 020 se bo posvetil novi energetski krajini

Letošnji En.odmev 020 se bo posvetil novi energetski krajini

Kakšna energetska prihodnost nas čaka na strani ponudbe? Kaj pa na strani povpraševanja? Kako pomembno vlogo ima pri tem prožnost – prožnost\" tako v energetskem sistemu kot \"prožnost\" v samih organizacijah? Z odgovori na ta in še številna druga vprašanja bo z izbranimi domačimi in tujimi energetiki postregla tradicionalna 13. strateška energetska konferenca En.odmev 020, ki bo letos potekala v četrtek, 5. marca, v Hotelu Intercontinental v Ljubljani.

Konferenca se bo začela s pogovorom o trgu sistemskih storitev z Romanom Bernardom, direktorjem in solastnikom družbe NGEN, ki je jeseni na Jesenicah zagnala 12,6-megavatni in s tem trenutno največji baterijski hranilnik električne energije proizvajalca Tesla v Evropi. Pomembno vlogo na trgu sistemskih storitev bodo namreč v prihodnje igrali tudi hranilniki. Da je temu tako, je razvidno iz zanimanja številnih evropskih sistemskih operaterjev prenosnih omrežij za rešitve NGEN. Bernard je sicer v lanskem intervjuju za Energetiko.NET pojasnil, da nekje 4-megavatni hranilnik zadošča za izravnavo približno 100 MW proizvodnje iz obnovljivih virov, hkrati lahko NGEN namesto 1-urne izravnave, kakršne poznamo danes, lahko ponudi že 1-minutne izravnave.

Po jutranjem pogovoru bodo zbrane pozdravili ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek, ki je nedavno zagotovila, da bo vlada kljub odstopu premierja Marjana Šarca nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN) sprejela do konca februarja, Christian Zinglersen, ki je z januarjem 2020 začel mandat novega direktorja Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev in s tem nasledil Alberta Pototschniga, prvega direktorja agencije s sedežem v Ljubljani, ter s tem prevzel številne izzive in priložnosti, ki jih prinašata izvajanje svežnja Čista energija za vse Evropejce ter sprememba uredbe ACER, in direktor sistemskega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja ELES-a mag. Aleksander Mervar, ki je nedavno poudaril, da je elektroenergetsko omrežje kot celota (in ne samo elektrodistribucija) hrbtenica prehoda v zeleno družbo.

V uvodnem predavanju bo nato direktorica Agencije za energijo mag. Duška Godina spregovorila o prožnosti kot temelju sodobnega energetskega sistema. Agencija za energijo je lani začela javno posvetovanje o vzpostavitvi trga s prožnostjo aktivnega odjema v Sloveniji, ki naj bi se zaključilo letos. Prva dama slovenskega energetskega regulatorja je sicer na lanskem dogodku En.grids 019 poudarila, da "če resnično želimo s prehodom na čisto energijo doseči širše družbene koristi, je treba to narediti na stroškovno učinkovit način in obvezno upoštevati potencial prožnosti, kar pa zahteva tudi spremembo miselnosti, predvsem pri vodenju in načrtovanju omrežij", več o tej temi pa je spregovorila tudi v lanskem intervjuju za Energetiko.NET.

V prvem omizju bodo o energetski prihodnosti na strani ponudbe spregovorili mag. Bojan Kumer, državni sekretar na MzI, Christian Zinglersen, direktor agencije ACER, mag. Aleksander Mervar, direktor družbe ELES, Aleš Prešern, direktor družbe Siemens Energy, Marjan Eberlinc, direktor družbe Plinovodi & predsednik EZS, Danijel Levičar, poslovni direktor GEN energije, in mag. Marko Mavec, direktor Premogovnika Velenje.

Sledi omizje o energetski prihodnosti na strani povpraševanja, katerega gostje bodo Aleš Koželjnik iz Petrola, mag. Andrej Ribič, predsednik uprave Elektra Ljubljana, mag. Mirko Marinčič, poslovni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), Nina Bračko Colja, direktorica razvoja trgov pri Europe Energy, dr. Dejan Paravan, direktor strateškega inoviranja GEN-I, dr. Maja Jerala, menedžerka InnoEnergyjevega slovenskega huba, in Gorazd Lampič, direktor podjetja Elaphe. Obe omizji bo povezoval Igor E. Bergant.

Dogodek se bo zaključil z vabljenima predavanjema Philippa Vangeela, generalnega sekretarja Evropskega združenja za elektromobilnost (AVERE), ki bo spregovoril o trendih, ki rišejo energetsko prihodnost, ter predstavnika vodilne svetovne raziskovalne in svetovalne hiše Gartner, ki bo spregovoril o trendih, ki rišejo jutrišnja gospodarstva.

Več informacij o programu in prijavah najdeteTUKAJ!

Foto: Siniša Kanižaj

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!