Novice

Nazaj na novice

BELETRINA: DANES NA FABULI | KRISTIAN NOVAK (ponedeljek, 2. 3., 20.00, Cankarjev dom)

Festival literature sveta FABULA

Festival literature svetaFABULA

|KRISTIAN NOVAK|Ponedeljek, 2. marec, 20.00, Cankarjev dom

Kristian Novakje eden najbolj znanih hrvaških pisateljev. Njegov romanČrna mati zemlaje bil deležen velikega bralskega navdušenja v celotni regiji, tudi med slovenskimi bralkami in bralci. RomanCigan, ampak najlepšije prejel najuglednejše hrvaške literarne nagrade, bil razglašen za roman leta ter po mnenju številnih še presegel predhodnika; Novak pa se je z njim zapisal v kanon sodobne hrvaške književnosti.Pogovor bo vodil Boštjan Narat in bo tolmačen v slovenščino.

Cigan, ampak najlepšije mojstrski literarni dosežek, ki iz marginalcev, v literaturi pogosto obsojenih na stranske ali tipizirane vloge, ustvari polnokrvne junake in z njimi resnični svet. Mladi Rom Sandi se zaljubi v Mileno, ločeno štiridesetletnico, ki je po krivici pravkar izgubila službo. Nuzat, Kurd iz Mosula, beži pred nevarnostjo in išče (boljše) življenje. Plančić, piarovec zagrebške policije, skuša prikriti škandal. Sredi vseh teh zgodb se pojavi truplo, zaradi katerega je roman na površini mogočebrati kot napeto kriminalko, globlje pa se razpirata socialna in družbena drama sedanjosti, ki presegata meje fikcije. Roman je prevedla Đurđa Strsoglavec.

Poslušajte refren Ljube Aličića in si obenem zamislite veliki hrvaški roman. Paradoks, ampak najlepši.– Miljenko Jergović

| OBVESTILO O ODPOVEDI DOGODKA|Žal vas moramo obvestiti, da je Sheila Heti zaradi strahu pred epidemijo koronavirusa odpovedala svoj prihod v Evropo in ne bo nastopila na četrtkovem dogodku Fabule.

Vse festivalske knjige, ki so izšle pri založbi Beletrina, so na voljo po ceni 10 evrov, paket šestih knjig pa lahko kupite po znižani ceni 50 evrov.Foto: Matej PušnikVeč informacij o letošnjem festivalu Fabula najdete naspletni straniin vprogramski knjižicifestivala.Brezplačne vstopnice za prireditve v Cankarjevem domu lahko prevzamete v informacijskem središču Cankarjevega doma v pasaži Maxi.

DODATNE INFORMACIJE:Ana Škreblin, stiki z javnostmiana@kreativnabaza.siManca G. Renko, umetniška vodja festivalamanca.renko@beletrina.si

Copyright © 2020 Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Vse pravice pridržane.

Beletrina, zavod za založniško dejavnost Kersnikova 4 Ljubljana 1000 Slovenia

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!