Novice

Nazaj na novice

22. Festival dokumentarnega filma: kinotečni program od 10. do 15. marca

zamisel o Bazi slovenskih filmov (BSF) se je porodila na začetku leta 2015, januarja 2020 pa je BSF postala uradna in osrednja spletna platforma slovenskega filma, na kateri so vsakomur dostopne informacije ter številna pisna, slikovna in video gradiva o slovenski kinematografiji od njenih začetkov do danes.

Spoštovani,zamisel oBazi slovenskih filmov (BSF)se je porodila na začetku leta 2015, januarja 2020 pa jeBSFpostala uradna in osrednja spletna platforma slovenskega filma, na kateri so vsakomur dostopne informacije ter številna pisna, slikovna in video gradiva o slovenski kinematografiji od njenih začetkov do danes.Bazi slovenskega filma bomosrečno pot zaželeli tudi v Slovenski kinoteki. Vtorek, 10. marca, ob 20.30 urilepo vabljeni, da se nam pridružite na posebni projekciji, na kateri si bomo ogledali izbrana dela – od začetkov in filmskih legend do sodobnih presežkov –, ki razkrivajo raznolikost slovenske AV-krajine.Bazo slovenskih filmov lahko obiščete na naslovubsf.si.

22. FDF: Vzhodnonemški dokumentarec 1946–1991LetošnjiFestival dokumentarnega filma, ki bo na več lokacijah po Ljubljani potekal med11. in 18. marcem, v Slovensko kinoteko prinaša retrospektivo z naslovomVzhodnonemški dokumentarec 1946–1991.Zgodovina vzhodnonemškega dokumentarca (in vzhodnonemškega filma sploh) je zgodovina studia DEFA (Deutsche Film-Aktiengesellschaft), državno vodene in centralizirane produkcijske hiše, ki je v slabega pol stoletja obstoja producirala nekaj manj kot tisoč igranih, osemsto animiranih filmov in skoraj šest tisoč dokumentarcev vseh dolžin.Vzhodnonemški dokumentarec se je razvijal postopoma, od povojnih filmov, ki so prikazovali obnovo države in vzpostavitev družbenega reda, do prvih, izjemno redkih, a kljub vsemu odkrito kritičnih del, ki so se pojavila v šestdesetih letih. Težišče izbora, ki bo na ogled v Kinoteki, je osredotočeno na zadnje desetletje režima, ko so bili ob (zelo) počasnem popuščanju cenzorskega pritiska mogoči prvi poskusi neodvisne produkcije.

Klasiki: Praznični danVpetek, 13. marca, ob 19. urilepo vabljeni na projekcijo klasikePraznični dan(Jacques Tati, Francija, 1948).Zaspano francosko mestece se pripravlja na praznični dan. Neroden, a iznajdljiv poštar pomaga pri pripravah, njegovo pravo delo pa čaka. Po ogledu filma o učinkovitosti ameriških poštarjev v sejemskem kinu vaščani svojega poštarja spodbodejo, naj se zgleduje pri ameriških kolegih. Odloči se postati najhitrejši poštar na svetu.

[caption id="attachment_46455" width="600"] Praznični dan (1948)[/caption]

Multi-kul-praktik: Deček in svetProjekt Multi-kul-praktik je namenjen mladim in mladim po srcu. Spodbuja spoznavanje dežel in kulturne raznolikosti, s poudarkom na razvijanju strpnosti in spoštovanja do drugih ljudi in narodov. Letos je z razstavo o živalih, tečajem portugalščine, potopisom, strokovnim predavanjem, delavnico in predstavitvijo capoeire v fokusu Brazilija.V sklopu projekta bo v Slovenski kinoteki vnedeljo, 15. marca, ob 17. urina ogled večkrat nagrajeni brazilski animirani filmDeček in svet(Alê Abreu, 2013). Film je poklon naravi in kritika sodobne družbe – potrošništva, medijev in industrializacije – s perspektive dečka, ki v svetu išče svoje mesto.Projekt poteka v sodelovanju Mestne knjižnice Ljubljana (Knjižnice Prežihov Voranc) z veleposlaništvom Brazilije, Jezikovnim mestom, Slovensko kinoteko in ZOO Ljubljana.

[caption id="attachment_46451" width="600"] Deček in svet (2013)[/caption]

Napovedujemo: Torinski konjTorinski konj(Béla Tarr, 2011), ki ga je režiser razglasil za svoj poslednji film, je veličasten testament – ravno tako sodoben in aktualen, kot je brezčasen. Tarr, velikan evropskega avtorskega filma, si za izhodišče vzame anekdoto o dnevu Nietzschejevega zloma ter ustvari impresivno meditacijo o človeštvu in njegovem absolutnem, neizbežnem koncu.Projekcija se bo vtorek, 17. marca, ob 19. uriodvila v prisotnosti in z uvodomYann-Eryl Mera, asistenta režiserja Béle Tarrja.Dan pred tem, vponedeljek, 16. marca, ob 19. urilepo vabljeni tudi na filmski večer v prostoreBalassijevega inštituta, kjer bo na ogled dokumentarni filmBéla Tarr, nekoč sem bil režiser(Jean-Marc Lamoure, 2013), ki ponuja vpogled v zakulisje nastajanjaTorinskega konja. Projekciji sledi pogovor zYann-Eryl Merom.V sodelovanju z Balassijevim inštitutom – Kulturnim centrom Veleposlaništva Madžarske v Ljubljani.

[caption id="attachment_46452" width="600"] Torinski konj (2011)[/caption]

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.siVabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinotekaMiklošičeva cesta 281000 Ljubljana01/4342520www.kinoteka.sipress@kinoteka.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!