Novice

Nazaj na novice

Šepet telefonov – o njihovih uporabnikih

Pametni telefoni so neusahljiv vir podatkov. O njihovih uporabnikih, seveda. Telefoni vedo, kje se nahajajo ali gibljejo – če hodijo, se vozijo z osebnimi avti ali z javnim prevozom. Posledica, pač, da si le redki upajo zapustiti stanovanje brez zaslona. Pametni telefoni so v enaindvajsetem stoletju kot spodnje perilo.

Pametni telefoni so neusahljiv vir podatkov. O njihovih uporabnikih, seveda. Telefoni vedo, kje se nahajajo ali gibljejo – če hodijo, se vozijo z osebnimi avti ali z javnim prevozom. Posledica, pač, da si le redki upajo zapustiti stanovanje brez zaslona. Pametni telefoni so v enaindvajsetem stoletju kot spodnje perilo.Kako bogati podatki soto, smo doslej le slutili, ta mesec pa smo vanje dobili tudi bolj natančen pogled. Korporaciji Apple in Google, lastnici vodilnih operacijskih sistemov za pametne telefone, sta namreč začeli objavljati podatke o gibanju uporabnikov. Apple je s tem začel 14. aprila, Google pa slaba dva tedna pred tem, 3. aprila. Podatki so sicer anonimizirani in agregirani (se pravi sešteti na ravni držav in velemest, tako da iz njih ne moremo sklepati o vedenju posameznih uporabnikov). Vidimo pa lahko, kako so spremenili svoje gibalne navade zaradi pandemije koronavirusa.V primeru vprašanj, povezanih s trenutnim dogajanjem v gospodarstvu in vplivom tega na poslovanje, vabljeni, da nas kontaktirate na: info@isr.si.

Na ISR smo podatke podrobneje preučili. Preden povemo, kaj smo ugotovili, hitra opomba o naravi podatkov. Obe korporaciji namreč strogo varujeta svoje poslovne skrivnosti. Zato ne objavljata absolutnih številk (tipa: v Sloveniji je tega dne mirovalo 100.000 ljudi), pač pa le kot relativne deleže. Tako Apple vse podatke o gibanju izraža v razmerju do izhodiščnega datuma, 13. januarja 2020 (tako imenovani "baseline"), Google pa kot razmerje do dnevnega povprečja (bolj natančno, mediane) v obdobju med 3. januarjem in 6. februarjem 2020.

V zadnjem tednu krivulja mobilnosti raste

No, tri ugotovitve so nas na ISR zbodle v oči: Prvič,v zadnjem tednu se v Srbiji gibajo še manj kot doslej, v Sloveniji in Nemčiji pa se vedno več. Med pandemijo so se spremenili tudi tedenski vzorci naše mobilnosti

"Na začetku leta so bili Applovi uporabniki v Sloveniji ob nedeljah najraje doma. Zdaj, v času pandemije, jetoeden najbolj priljubljenih dni za sprehode. Nekoč je ta skupina potrošnikov ob sobotah posebej rada sedla v avto se peljala na izlet. Danes jesobotadan v tednu, ko so najmanj na cestah"

~dr. Jure Stojan, direktor raziskav in razvoja na ISR

Zmanjševanje gibanja tudi v državah, kjer ni bilo sprejetih uradnih ukrepov

Drugič, pandemija je zmanjšala gibanje tudi v državah, kjer niso sprejeli uradnih ukrepov. Torej tudi na Švedskem, kjer so se marca gibali pod 70 % januarskega izhodišča. V Sloveniji smo bili marca na tretjini januarskih vrednosti, v Nemčiji na slabi polovici, v Srbiji pa zgolj na petini.

Razlike uporabnikov iPhone in Androidov v Sloveniji

Tretjič, strogo omejevanje gibanja učinkuje in se kljub raznim zakonskim izjemam pozna na skupnim podatkih. Ljudje se gibljemo manj. Hkrati so se zato zmanjšale razlike med uporabniki sistemov iPhone in Android v Sloveniji. Če so imeli pred karanteno podatki o gibanju korelacijski koeficient 0,33, se je ta v času karantene povečal na 0,73.

Inštitut za strateške rešitve

Parmova ulica 14Ljubljana 1000Slovenia

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!