Novice

Nazaj na novice

Le še 7 dni nas loči do SVETOVNEGA DNEVA ČEBEL!

Čebele nam poleg opraševanja številnih rastlin nudijo tudi različne čebelje pridelke. Mednje štejemo tudi čebelji vosek, iz katerega čebele v svojih bivališčih gradijo satje.

Čebele nam poleg opraševanja številnih rastlin nudijo tudi različne čebelje pridelke. Mednje štejemo tudi čebelji vosek, iz katerega čebele v svojih bivališčih gradijo satje. Satje sestavljajo celice, zgrajene v obliki pravilno oblikovanih šest kotnikov, katerih oblika omogoča satju kar največjo trdnost ob najmanjši porabi voska. Lahko bi rekli da je satje zgrajeno z matematično in arhitekturno natančnostjo in se bi ga lahko primerjali z arhitekturnimi dosežki človeka.

Satje čebelji družini omogoča preživetje in razvoj. Služi kot prostor za shranjevanje hrane za čebele in prostor kjer poteka razvoj in preobrazba čebel od jajčeca do odrasle čebele. Pri izdelavi satja sodelujejo le mlade čebele, ki vosek izločijo v obliki tanke, okrog 0,5 mm debele luske. Le te s pomočjo nog in ust oblikujejo v značilno šesterokotno obliko satne celice. Za izdelavo le enega grama voska pa potrebujejo med 4000 in 5000 takšnih lusk. Čebelji vosek pa že od nekdaj uporabljamo tudi ljudje. Uporaben je na številnih področjih, med drugim v kozmetiki, umetnosti, apiterapiji in pri izdelavi sveč.

Simon Golob

Svetovalec, specialist za tehnologijo čebelarjenja

ČZS bo vsak dan do 20. maja objavljala kratke izjave znanih Slovenk in Slovencev ter naših kolegov in znancev iz tujine na temo čebel ... Objave spremljate na -

https://www.facebook.com/CebelarskaZvezaSlovenije/

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!