Novice

Nazaj na novice

Nova največja sončna elektrarna na Dunaju

V okrožju Favoriten je zrasla največja sočna elektrarna na Dunaju z močjo skoraj dveh megavatov in letnim prihrankom 706 ton ogljikovega dioksida. Omogočili so tudi soudeležbo meščanov, ki lahko z nakupom kupona podprejo povečanje izrabe sončne energije v mestu

V okrožju Favoriten je zrasla največja sočna elektrarna na Dunaju z močjo skoraj dveh megavatov in letnim prihrankom 706 ton ogljikovega dioksida. Omogočili so tudi soudeležbo meščanov, ki lahko z nakupom kupona podprejo povečanje izrabe sončne energije v mestu.

Sončna energija sodi med tri osrednje obnovljive vire energije glede na zmogljivost, zato se tako države kot mesta vse pogosteje odločajo za izgradnjo fotonapetostnih sistemov. Dunaj je svojo doslej največjo sončno elektrarno zagnal ta teden, 11. maja. Nad rezervoarjem za vodo je na 28.000 kvadratnih metrih površine oziroma velikosti štirih nogometnih igrišč dunajsko energetsko podjetje Wien Energie postavilo elektrarno s 6.500 moduli in močjo 1,92 megavata. Elektrarna direktno napaja črpalko rezervoarja in s tem zagotavlja 40 odstotkov potrebne energije za njeno delovanje. Preostanek elektrike je napeljan neposredno v omrežje in bo letno oskrboval okoli 600 gospodinjstev.

"Dunaj bomo oblikovali v primer podnebno zglednega mesta. Uporaba sončne energije je bistveni gradnik za ogljično nevtralni Dunaj," je povedala dunajska mestna ministrica za okolje Ulli Sima.

Soudeležba meščank in meščanov je mogoča s kuponi v vrednosti 250 evrov. Trenutno je na voljo 5.000 kuponskih paketov, ki jih zainteresirani že lahko naročijo po spletu. Kupci bodo v naslednjih petih letih prejeli kupon v vrednosti 52 evrov letno, ki jih bodo lahko vnovčili pri porabi energije ali pri izbranem trgovcu.

Wien Energie trenutno upravlja okoli 215 sončnih elektrarn, 27 izmed njih meščanom omogoča soudeležbo. Na okoli 525.000 kvadratnih metrih oziroma prostoru večjem od 70 nogometnih igriščih dunajsko javno podjetje letno ustvari okoli 37 gigavatnih ur sončne energije in pri tem prihrani 12.000 ton ogljikovega dioksida. Letos so v to vrsto okolju prijazne energije vložili 20 milijonov evrov.

Fotografija 1 © MA31/Fürthner

Fotografija 2 © Wien Energie

Lep pozdrav,

Ana Mravlje

Predstavnica za medije

Logo-EN-222

WH Digital GmbH

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T +386 1 320 77 77

M +386 41 275 210

E mravlje@eurocommpr.si

W www.eurocommpr.si

Spremljajte nas na Facebook in Twitter strani.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!