Novice

Nazaj na novice

FESTIVAL AVSENIK 2015

Festival Avsenik je začel vsebinsko nastajati konec preteklega leta. Načrtovan je bil od petka, 21. avgusta, do nedelje, 23. avgusta.

FESTIVAL AVSENIK 2015

Begunje na Gorenjskem, 29. julija 2015; Festival Avsenik je začel vsebinsko nastajati konec preteklega leta. Načrtovan je bil od petka, 21. avgusta, do nedelje, 23. avgusta. Nedavno se je po hudi bolezni od nas poslovil utemeljitelj narodno zabavne glasbe, Slavko Avsenik. Izguba očeta je družino zavila v globoko žalost. Po tehtnem razmisleku in posvetu z ožjimi člani družine Avsenik, je idejni vodja in glavni organizator Festivala, najmlajši Slavkov sin, Gregor Avsenik vendarle sklenil, da Festivala ne odpove: "Oče si je zadnja leta najbolj želel, da bi njegova glasba šla naprej tudi takrat, ko njega več ne bo. Zato letošnji Festival Avsenik bo! Še bolj čustven in programsko domišljen, kot kdajkoli doslej."

Begunje na Gorenjskem, rojstni kraj evropskih glasbenih fenomenov bratov Slavka in Vilka Avsenika, bodo tako 21., 22. in 23. avgusta prizorišče mednarodnega Festivala Avsenik, ki bo potekal v pokritem prireditvenem šotoru. Organizator, Tradicija Avsenik v treh festivalskih dneh pričakuje prek 6000 obiskovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Nemčije, z Nizozemske in iz Švice. Program bo na odru gostil prek 30 priljubljenih domačih in tujih glasbenih izvajalcev, ki bodo zveneli po Avsenikovo in bodo ljubitelje melodij Slavka in Vilka Avsenika z njuno glasbo popeljali po širnem svetu. Kot nadaljevalec Avsenikove glasbe bo glavni izvajalec vseh treh večerov ansambel Saša Avsenika, med nastopajočimi pa bo tudi njegov oče, Gregor Avsenik in ostali vnuki.

Festival Avsenik bo hkrati obeležil 60-letnico nastanka Avsenikove največkrat predvajane instrumentalne skladbe Na Golici. Vse tri dni bo obiskovalcem v dopoldanskem času ponudil brezplačne vodene oglede, vožnje s kočijo v kraje, ki jih opeva Avsenikova glasba, kot je dolina Drage iz skladbe Tam kjer murke cveto, v popoldanskem času pa bo potekal sejem domače in umetnostne obrti.

Na prvem koncertnem večeru "Na avtocesti", ki bo v petek, 21. avgusta ob 20. uri v pokritem šotoru v neposredni bližini Avsenikove rojstne hiše Pri Jožovcu, bodo izvajalci z glasbo potovali po deželah, v katerih je Ansambel bratov Avsenik gostoval v času njegove največje popularnosti, v osemdesetih letih, ko so prve avtorske Avsenikove melodije že ponarodele. Sobotni večer, 22. avgusta, prav tako ob 20. uri, je vodja Festivala Gregor Avsenik, poimenoval "Lepo je biti muzikant": "Različne glasbene zasedbe bodo z melodijami potovale skozi Avsenikovih 60 ustvarjalnih let, obiskovalci pa bodo lahko slišali skladbo Na Golici v zanimivih interpretacijah. Nedeljski koncert, ki se bo začel ob 17. uri bo tridnevno festivalsko dogajanje sklenil pod imenom "Slovenija, od kod lepote tvoje", saj bodo glasbena rdeča nit navdihi Slavka in Vilka Avsenika, ki sta jih črpala v lepotah slovenske pokrajine in njenih ljudeh ter jih vtkala v neminljive skladbe najpopularnejšega ansambla narodno zabavne glasbe vseh časov."

Med nastopajočimi bodo eminentni izvajalci, med njimi Perpetuum Jazzile, Tercet Avsenik, Oto Pestner in Pro Anima Singers, Slovenski oktet, Kurt und seine Oberkrainer, Edith Prock, Toti Big Band, Veseli Begunjčani, Lucienne Lonchina, Igor in Zlati zvoki, tri pihalne godbe in mnogi drugi.

Informacije za medije:

Betka Šuhel Mikolič, 041 654 632; info@bpr.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!