Novice

Nazaj na novice

Literatura 350

Avgusta smo dočakali 350. številko našega mesečnika za književnost. Nekateri se verjetno še spomnite okroglih 150. in 250. številke, ko smo uvedli tradicijo izborov najboljših pogovorov in najzanimivejših sogovornikov iz preteklih stotih in nekaj številk.

Avgusta smo dočakali 350. številko našega mesečnika za književnost. Nekateri se verjetno še spomnite okroglih 150. in 250. številke, ko smo uvedli tradicijo izborov najboljših pogovorov in najzanimivejših sogovornikov iz preteklih stotih in nekaj številk. No, tokrat imamo torej pred seboj tretjo takšno izdajo, ki pa je hkrati v marsičem posebna.

Prvič smo obsežen izbor predstavili v dveh zvezkih, na skoraj 700 straneh. Iz nabora približno sedemdesetih intervjujev je naša tokratna žirija v sestaviIva Kosmos(dolgoletna urednica za intervju),Ana Geršak(prejšnja urednica za intervju, zdajšnja urednica za kritiko) inUrban Vovk(urednik za esej), izbrala trideset pogovorov, pri čemer so poleg iskanja idejne iskrivosti in individualnosti govorcev, kot pravijo v uvodu, izbrali intervjuje, ki so nekoliko premešali logiko pričakovanja, poleg tega pa so "tehtali še med uravnoteženo predstavitvijo različnih ›cehov‹, ki jim življenje oblikuje in določa knjiga: pisateljic, pesnic, filozofinj, prevajalk, gledaliških ustvarjalk, predstavnic mladinske literature in žanrske literature, kritičark, urednic, stripark, dramatičark, teoretičark, raziskovalk in novinark."

Izbor je, za razliko od starejših dveh, spolno uravnotežen, čeprav to ni bil, kot poudarjajo žiranti, poseben kriterij, ampak je že ›naravna‹ posledica uredniškega dela v zadnjih letih, ko v reviji objavljamo približno polovico pogovorov s sogovornicami in polovico s sogovorniki. Kot še ugotavljata zadnji urednici te naše osrednje rubrike, izbor intervjuvancev, zavedno ali nezavedno, sooblikuje okus tistega, ki rubriko ureja; tako je bila v obdobju, ki ga zajema pričujoči izbor, poleg zasedbe literarnih avtoric in avtorjev, posebej močna prevajalska in gledališka zasedba intervjuvancev, manjkajo pa na primer filmarji; to bomo poskušali popravili v 450. številki.

Po tradiciji smo pogovorom dodali še nega iz uredištva: tokrat smo za pogovor izbrali dolgoletno urednico za prozo in avtorico številnih itervjujev, ki so zastopani tudi v tem izboru, pesnico in radijsko urednicoTino Kozin.

Avtorji intervjujev (navedli jih bomo kar po abecedi)Primož Čučnik,Goran Dekleva,Ignacija Fridl Jarc,Ana Geršak,Gaja Kos,Iva Kosmos,Sandra Krkoč Lasič,Tina Kozin,Dijana Matković,Ana Perne,Tanja Petrič,Mojca Pišek,Goran Potočnik Černe,Alen Širca,Taja TopolovecinUrša Zabukovecso se pogovarjali z naslednjimi sogovornicami in sogovorniki:

1. zvezek:Jure Jakob,Ervin Fritz, Suzana Koncut,Mojca Kumerdej,Renata Salecl,Miha Mazzini,Lucija Stepančič,Janja Vidmar,Anja Golob,Peter Svetina,Peter Rezman,Petra Vidali,Tadej Golob,SamoRugelj, Jolka Milič.

2. zvezek:Borut Kraševec,Nataša Kramberger,Samira Kentrić,Simona Semenič, Damijan Stepančič,Avgust Demšar,Vid Snoj,Kristina Hočevar,Marijan Dović,Tomaž Toporišič,Tone Partljič,Jana Putrle Srdić, Slavica Remškar,Dušanka Zabukovec,Jernej Lorenci,Tina Kozin.

Trideset pogovorov za trideset let.

Plus eden. V dveh zvezkih,še vedno na papirju. Vabljenik (ponovnemu) branju!

Primož Čučnik,odg. ur. revijeLiteratura

PR - LUD Literatura

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!