Novice

Nazaj na novice

V ZBIRKI BELETRINA JE IZŠLA ŽE 500. KNJIGA!

V zbirki Beletrina, ki bralce že štiriindvajset let razvaja z najboljšo literaturo domačih in tujih avtorjev, je te dni izšla jubilejna petstota knjiga, Ristanc Julia Cortázarja

LJUBLJANA – V zbirki Beletrina, ki bralce že štiriindvajset let razvaja z najboljšo literaturo domačih in tujih avtorjev, je te dni izšlajubilejna petstota knjiga,RistancJulia Cortázarja. Gre za kultni roman argentinskega pisatelja, ki je v 90. letih prejšnjega stoletja zaznamoval takrat še zelo mlado literarno generacijo in jo spodbudil k ustanovitvi nove založbe in snovanjuleposlovne zbirke Beletrina. Zbirko sta leta 1996 zasnovalaMitja ČanderinAleš Štegerter že takrat zapisala njeno vodilo, ki velja še danes: dopuščati raznovrstnost estetskih, idejnih, žanrskih in generacijskih pristopov, ob tem pa staviti na duhovno ambicijo.Mlada založba z nekaj iskrenimi entuziasti se je ob svoji ustanovitvi imenovala Študentska založba, leta 2014 pa je prevzela ime po svoji leposlovni zbirki in se odtlej imenuje Beletrina. Je ena najbolj ambicioznih slovenskih založb, ki svoje bralce razvaja z vrhunskimi literarnimi in humanističnimi deli. Poleg literarne zbirke Beletrina in številnih drugih dejavnosti že od vsega začetka ustvarja tudihumanistično zbirko Koda, skrbi za posebne knjižne izdaje, organizira dva velika literarna festivala (Dnevi poezije in vinaterLiterature sveta – Fabula), vodi mednarodno pesniško platformoVersopolister skrbi za razvoj in ponudbo elektronskih knjig v okviru platformeBiblos.

Beletrina v živo: Mitja Čander in Vesna Milek

Nova epizodaspletne oddajeBeletrina v živoprinaša pogovorVesne Milekz direktorjem založbe Beletrina in odgovornim urednikom zbirke BeletrinaMitjem Čandrom. Pogovarjala sta se o romanu Ristancin o jubilejni izdaji 500. knjige v zbirki Beletrina.

Ristancargentinskega avtorjaJulia Cortázarja(1914–1984), ki je ob svojem izidu leta 1963 zaradi svoje eksperimentalnosti dvignil veliko prahu, jeeno najvplivnejših del svetovne literature 20. stoletjain eno največjih španskih del vseh časov.Vesna Velkovrh Bukilicaje za prevod te miselne epopeje leta 1995 prejela Sovretovo nagrado, zdaj pa ga je osvežila posebej za Beletrino. Dodatek k novi izdaji, ki je hkrati500. knjiga zbirke Beletrina, staspremni esejMitje Čandrain Cortázarjevapisemska korespondencaz različnimi sodobniki, v kateri pojasnjuje snovanje romana, razgrinja sam proces pisanja in komentira odzive javnosti nanj. Ta načrtno hermetični roman, sestavljen iz 155 poglavij, je mogoče brati na različne načine – Cortázar na začetku poda kažipot, v katerem posreduje zagonetna navodila za branje. Tudi sami besedilni postopki, ki vključujejo tok zavesti, odlomke iz drugih del, spominske drobce in še kaj, pripomorejo k nenavadnosti in neulovljivosti romana, v katerem se je avtor veliko bolj kot fabuli posvetil eksperimentalnosti. Čudovito bizarno.

PR - založbe Beletrina

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!