Novice

Nazaj na novice

Evropski teden mobilnosti

ETM 2020: Izberi čistejši način prevoza!

ETM 2020: Izberi čistejši način prevoza!

Evropski teden mobilnosti (ETM), najbolj razširjena kampanja na področju trajnostne mobilnosti na svetu, bo tudi letos potekala med 16. in 22. septembrom. Pod sloganom "Izberi čistejši način prevoza!" smo skupaj z javnimi podjetji in zavodi MOL, četrtnimi skupnostmi ter mnogimi drugimi organizacijami pripravili številne tedenske in dnevne aktivnosti, ki jih bomo po potrebi glede na nepredvidljivo situacijo zaradi epidemije COVID-19, sproti prilagajali.

V tednu ETM se bo zvrstilo veliko zanimivih dogodkov in aktivnosti

Z njimi vas bomo vsak dan spodbujali, da izberete čistejši način prevoza. Če le lahko, se namesto z avtom raje zapeljite s kolesom ali pojdite peš, če so razdalje večje pa z avtobusi LPP. Na ta način boste prispevali k čistejšemu zraku, hkrati pa poskrbeli za svoje zdravje pa tudi sprostitev, saj tako kolesarjenje kot hoja delujeta na človeka sproščujoče. Pridružite se nam in poskusite, kako bi se počutili, če bi namesto avtomobila večkrat izbrali kolo ali hojo. Mogoče vam bo všeč in se boste odločili, da zaradi svojega zdravja spremenite svoje vsakodnevne mobilne navade.V nadaljevanju izpostavljamo zgolj nekatere dogodke, podrobnejši program pa najdete na zgornjih zavihkih.

Kolesarjenje in hojo, ki sta najbolj naravna, zdrava in sproščujoča načina mobilnosti, ter druge oblike trajnostne mobilnosti letos med drugim prvič promoviramos himno ETM,ki sta jo v sodelovanju sPionirskim domomprispevala mlada ustvarjalcaTeja Bitenc in Juš Milčinski.

Na Kongresnem trgu bo od srede, 16. septembra, do torka, 22. septembra, na ogledfotografska razstava Ljubljana, mesto kolesarjev,ki prikazuje najnovejše kolesarske pridobitve in tudi tiste, s katerimi se je naša prestolnica uvrstilana lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu The Copnhagenize Index.

Četrtne skupnostibodo skupaj z lokalnimi društvi organizirale številne dogodke od kolesarskih izletov, pohodov, delavnic in tečajev ter nagradnih natečajev do družabnih dogodkov.

Mestni redarji bodo skupaj s policisti PU Ljubljanain ostalimi partnerji skrbeli za večjo prometno varnost. Izvajali bodo poostrene nadzore, preventivne aktivnosti in akcije ozaveščanja.

Za otroke in mladino tudi letos pripravljamo pester program

Zato smo vse ljubljanskevrtce, osnovne in srednje šolepovabili k aktivni udeležbi. Povabilu so se med drugim odzvali tudi otroci vrtca Mladi rod in učenci OŠ Bežigrad, ki bodo v okolici svojega vrtca in šole cel teden izvajali aktivnosti za varno vključevanje v promet.Vrtci, osnovne in srednje šoleže četrtič zapored sodelujejov nagradnem likovnem natečaju "Izberi čistejši način prevoza!".Njihova dela bomo po zaključku natečaja v tednu mobilnosti razstavili v Steklenem atriju Mestne hiše.V sklopunagradnega natečaja Varna pot v šolo,ki poteka vsako leto, bodo naše najmlajše o prometni varnosti na zanimiv način poučili predstavniki Policijske uprave Ljubljana v sodelovanju z redarji Mestnega redarstva MOL ter Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.V sodelovanju zInštitutom za politike prostora in osnovnimi šolami (IPoP)bomo organizirali tudiPešbusin otroke v skupinah pospremili v šolo po premišljeno začrtanih pešpoteh in stalnem urniku.Med predstavami in delavnicami izpostavljamo lutkovne predstave za vrtce in izobraževalne delavnice na temo varne mobilnosti za učence OŠ v organizaciji Zavoda varna pot.

Mladinski mobilni center Ljuba in Dragose bo zapeljal po soseskah in skrbel za prijetno druženje, ob tem pa delil svoje izkušnje preobrazbe in poudarjal "zelene vidike" svojega poslanstva.

Trajnostna mobilnost za starejše in tudi nekaj za tehnološke navdušence

Starejši se bodo tudi letos razveselili delavnic o trajnostni mobilnosti“Ostanimo mobilni”v organizacijiRegionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije,ki bo prav tako potekala v ponedeljek, 21. septembra, od 13. do 16. ure v Mestnem muzeju Ljubljana. Obiskovalci bodo lahko med drugim preizkusili svoje kolesarske spretnosti in znanje na prilagojenem poligonu in se s pomočjo kolesarske simulacije SIMATHLON zapeljali po neokrnjeni naravi ali pa se udeležili kolesarske tekme.

Za vse tehnološke navdušenceTehnološki park Ljubljanamed drugim organizira začetek nastajanjaTehnološke poti slovenskih tehnoloških inovacij v obogateni resničnosti.

Preizkusite svoje mobilne spretnosti naOVIRANtlonu - triatlonu z ovirami

ObiskovalciOVIRANtlona - triatlona z oviramise bodo lahko v ponedeljek, 21. septembra, na Kongresnem trgu med 10. in 17. uro srečali z ovirami, s katerimi se vsakodnevno srečujejo osebe z oviranostmi. Z dogodkom, ki ga pripravlja Svet za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir MOL skupaj z nevladnimi organizacijami, želimo spodbuditi razmišljanje predvsem o tem, kako lahko okolje, ki nas obdaja, izboljšamo in naredimo bolj prijazno ter dostopno vsem.

Zanimivi brezplačni vodeni ogledi na kolesu in peš

Polegsprehoda po Čebelji poti,ki bo v četrtek 17. septembra od 16. do 18. ure, isti dan med 10. in 12. uro organiziramo tudikolesarjenje.Pripravili pa smo tudisprehod za slepe in slabovidne ter gibalno ovirane obiskovalce,ki bo prav tako 17. septembra med 10. in 12. uro.

Nedelje so že tradicionalno namenjene potepanju po Ljubljani, zato tudi tokratTurizem Ljubljana20. septembra organizirabrezplačne sprehode in kolesarske oglede znamenitosti Ljubljane.V tednu mobilnosti pabrezplačne vodene kolesarske ogledepripravlja tudiMuzej in galerije mesta Ljubljane.

Mobilni servis koles za vse kolesarje brezplačno!

V letošnjem letu bomo skupaj s partnerjem Zavarovalnico Triglav na "Mobilni servisni delavnici" omogočali hiter, enostaven in brezplačen (e)koles, (e)skirojev in (e)rolk. Svoje prevozno sredstvolahko meščanke, meščani in obiskovalci mesta na popravilo pripeljejomed 14. in 18. uro,in sicer na naslednje lokacije:

• Sreda, 16. september 2020: Adamič-Lundrovo nabrežje 2

• Četrtek, 17. september 2020: Ambrožev trg 7

• Petek, 18. september 2020: Trg MDB 7

• Ponedeljek, 21. september 2020: Proletarska 1

• Torek, 22. september 2020: Dalmatinova 1 (pri Figovcu)

22. september - Dan brez avtomobila bo!

ETM bomo tradicionalno tudi letos zaključili z Dnevom brez avtomobila, ko bojavni potniški promet z mestnimi in primestnimi avtobusi LPP brezplačen, brezplačna pa bodo tudi vsa parkirišča P+R,med katerimi smo poleti odprli novo šesto parkirišče P+R v Stanežičah.Na ta dan bomozaprli Cesto slovenskih kmečkih uporov (cesta na grad) in del Črtomirove ulice (od Linhartove do Hacquetove ulice),na katerem bomo pripraviliizobraževalno – gibalni poligon za otroke,namenjen seznanjanju s cestno prometno varnostjo in spodbujanju prihajanja v vrtec in šolo peš. Otroke bodo obiskali policaji in mestni redarji na kolesih, vozniki LPP pa bodo pripeljali kavalirja in avtobus ter otroke seznanili z vsem, kar mora vedeti potnik.Otroci vrtca Mladi rod in učenci OŠ Bežigradbodo pripravili kratke delavnice, razstave in igro s prometnimi vsebinami.

Osrednji dogodek za otroke Diham plesbo potekal na več lokacijah. Otroci, učenci in dijaki bodo koreografijo, ki so se je naučili na plesnih delavnicah Živim ples, zaplesali v manjših skupinah v svojih vrtcih in šolah.

PR - Mestna občina Ljubljana

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!