Novice

Nazaj na novice

Velenje ob dogajanju ob Evropskem tednu mobilnosti prejelo certifikat Vizija NIČ

Danes je v Velenju zelo živahno, saj potekajo številne aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti. Ob 11. uri je otroke, ki s kredami ustvarjajo mozaik na Titovem trgu pozdravil podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Peter Dermol.

Velenje ob dogajanju ob Evropskem tednu mobilnosti prejelo certifikat Vizija NIČ

Velenje, 16. september 2020 –Danes je v Velenju zelo živahno, saj potekajo številne aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti. Ob 11. uri je otroke, ki s kredami ustvarjajo mozaik na Titovem trgu pozdravilpodžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Peter Dermol. Povedal je, da si prizadevamo, da je Velenje zeleno mesto, da je čim manj onesnaženo in da v njej živimo kakovostno. Veliko let že izvajamo številne projekte kot so izposoja koles Bicy, brezplačni mestni prevozi z Lokalcem, izgradnja mestnega kolesarskega omrežja … da bi zagotovili zdravo in varno okolje za svoje občanke in občane. V Velenju poudarjamo, da dajemo prednost pešcem, kolesarjeminavtobusnemu prometu. Danes je Velenje obiskal tudi predsednik Zavoda varna pot, ki je podžupanu na Titovem trgu predal certifikat Vizijo NIČ. Velenje je druga občina v Sloveniji, ki je prejela certifikat, saj na različnih področjih delovanja podpiramo aktivnosti v sklopu programa Vizija NIČ in tako bo tudi v prihodnje. Gre za certificiran program s ciljem zmanjšanja števila prometnih nesreč in njihovih posledic. Jutri bodo vsa gospodinjstva prejela tudi zemljevid s prikazom mestnega kolesarskega omrežja in nekaj praktičnimi napotki za kolesarjenje.

Na podžupanovo pobudo danes v sklopu Evropskega tedna mobilnosti poteka tudiakcija Velenje na koleščkih.Velenje je v zadnjem času pridobilo kar nekaj novih kolesarskih povezav, zato smo danes med 10. in 18. uro na petih lokacijah v Velenju (pri kampu ob Velenjskem jezeru, ob kolesarski stezi pod Vilo Herberstein, na kolesarski stezi ob Paki pri Vrtcu Lučka, na kolesarski stezi ob Vodnikovi cesti med osnovnima šolama Antona Aškerca in Gustava Šiliha in v Sončnem parku pri sončni uri) postavili kontrolne točke označene s tablo Velenje na koleščkih. Na eni izmed točk lahko občani prevzamejo kontrolni kartonček in vsak, ki želi sodelovati, mora obiskati tri od petih kontrolnih točk ter pridobiti 3 žige (na različnih lokacijah). Žige je potrebno zbrati na koleščkih, s kolesom, skirojem, rolerji, rolko, na kotalkah …

Akcijo bomo ponovili tudi v soboto, 19. septembra, med 8. in 13. uro, pod enakimi pogoji z istimi kontrolnimi točkami.

Vsak občan, ki bo zbral tri žige, je v nedeljo, 20. septembra, med 9.30 in 11. uro vabljen na Titov trg na zaključek akcije Velenje na koleščkih. Za nagrado bo lahko vsak svoj kartonček zamenjal za promocijsko majčko. Ker je 20. september občinski praznik, pa bomo ob 10. uri na Titovem trgu pripravili tudi krajši koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje.

V teh dneh bodo redarji v središču mesta in okolici povečali nadzor nad vožnjo s kolesi in z mopedi,katerih nazivna moč ne presega 4 kW, terkonstrukcijska hitrost ne presega 25 km/h (registrska tablica z rdečimi znaki – črke, številke), ki niso več v kategoriji koles, zato se ne smejo več voziti v območju za pešce in morajo obvezno uporabljati čelado (kolesarsko ali motoristično), od 1. maja 2017 pa morajo biti registrirani in se morajo voziti po kolesarski stezi, kjer je ni ali ni prevozna, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje. Vozniki mopedov ne smejo voziti potnikov mlajših od 12 let. Vsi kolesarji do 18 leta starosti morajo imeti pri vožnji čelado. Redarji bodo zoper kršitelje izrekali globe, in sicer je za vožnjo po napačni smeri kolesarskih poti predpisana globa 40 evrov, neuporaba čelade na mopedu oz. kolesu pa se kaznuje z globo 120 evrov.

PR:

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!