Novice

Nazaj na novice

Zaživel projekt Botrstvo v športu

V letu, ko projekt Botrstvo v Sloveniji praznuje 10 let delovanja, naša država pa je po neštetih naravnost čudežnih uspehih športnih junakov upravičeno dobila Dan slovenskega športa (23. september), sta Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez kot enakovredna partnerja po več mesecih temeljitih priprav na ponedeljkovi dobrodelni prireditvi OKS-ZŠZ uradno ustanovila projekt, imenovan Botrstvo v športu.

Zaživel projekt Botrstvo v športu

V letu, ko projekt Botrstvo v Sloveniji praznuje 10 let delovanja, naša država pa je poneštetih naravnost čudežnih uspehih športnih junakov upravičeno dobila Danslovenskega športa (23. september), sta Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez kot enakovrednapartnerja po več mesecih temeljitih priprav na ponedeljkovi dobrodelni prireditvi OKS-ZŠZuradno ustanovila projekt, imenovan Botrstvo v športu.

Že poprej sta partnerja projekta Botrstvo v športu vsak po svoje skrbela za nadarjenemlade športnike, ki zaradi različnih vzrokov niso imeli dovolj sredstev za športnoudejstvovanje. Zveza prijateljev mladine LJ MP je to počela s pomočjo programa podporepri razvoju talentov, OKS-ZŠZ pa preko Fundacije za podporo mladim športnikom izsocialno ogroženih okolij.

Odslej bosta partnerja to počela skupaj, znotraj projekta Botrstvo v športu, ki bo namenjenmladim športnikom iz socialno ogroženih okolij, starim od 14 do 23 let. Vsi v projektuzdruženi deležniki se bodo trudili, da bi nabor različnih načinov zbiranja sredstev za mladešportnike čim bolj razširili, ga leto za letom nadgrajevali, hkrati pa dvigovali vrednostblagovne znamke Botrstvo v športu.

Zbrana nakazila se bodo v celoti stekla na račun projekta, odprtem pri Zvezi prijateljevmladine LJ MP, razdeljevanje pa bosta usklajevala dva dokumenta – Sporazum osodelovanju pri izvedbi projekta Botrstvo v športu ter Pravilnik o izvajanju Botrstva v športu. Sredstva se bodo v večini razdelila preko programa štipendij, za katere pogojebosta partnerja ob koncu vsakega koledarskega leta (prvič letos za leto 2021) pripravilaposeben razpis, petino zbranega denarja pa bo ekipa Botrstva v športu lahko namenilaza posebne sklade športnikov, nujne ter posebne primere, ki zahtevajo hitro ukrepanjeoziroma reševanje nastalega stanja. V kolikor vsa sredstva tekočega leta ne bodoporabljena, se bodo v celoti prenesla v naslednje koledarsko leto.

Precejšen del sredstev, namenjenih za projekt Botrstva v športu, se bo – kot poprej zaFundacijo za mlade športnike iz socialno ogroženih okolij – zbiral prek tradicionalnedobrodelne gala večerje OKS-ZŠZ, ki je v ponedeljek pod častnim pokroviteljstvomgospoda Thomasa Bacha, predsednika Mednarodnega olimpijskega komitejapotekala v gala dvorani ljubljanskega hotela Union.

Da ima projekt zares velik potencial, se je izkazalo tudi po ponedeljkovem razkritju EnzaSmrekarja, podpredsednika uprave Atlantic Grupe in Olimpijskega komitejaSlovenije, ki je že ob rojstvu nove športno-humanitarne blagovne znamke napovedaldonacijo – šlo bo za izjemnih 30.000 € – ter partnerstvo blagovne znamke Argeta inBotrstva v športu: "V Atlantic Grupi izjemno resno in načrtno pristopimo k projektom,namenjenim pomoči družbi, v kateri živimo. Še posebej, če gre za povezavo s športom.Z Botrstvom v športu se povezujemo prek naše krovne blagovne znamke Argeta, v katerekampanji uporabljamo slogan, ki pravi, da je življenje to, kar si naredimo sami. Azavedamo se, da vsi nimajo enakih štartnih položajev, zato je nedvomno prav, da takimmladim posameznikom pomagamo."

Del uresničitve novega plemenitega projekta sta tudi častna ambasadorja Botrstva vŠportu, sloviti slovenski olimpijec Miroslav Cerar in Anita Ogulin, predsednica Zvezeprijateljev mladine LJ Moste-Polje.

"Živimo v časih, ko marsikateri mladi športni talent in številni mladi, za katere je športpomemben del vsakdana, v primerjavi z vrstniki nimajo enakih možnosti za razvoj.Botrstvo v športu je projekt, ki bo skušal omiliti razlike med otroci in mladimi, ki živijo vrazličnih gmotnih razmerah, hkrati pa bomo pozorni tudi na to, da skušamo možnost zaukvarjanje s športom zagotoviti čim več posameznicam in posameznikom iz šibkejšihokolij. Vse z željo, da bi imelo čim večje število mladih možnost športno razvijati lastenpotencial, se socialno bolje vključiti v okolje in na dolgi rok postati ne le športniki, ampakzdrave, močne, na življenje celostno pripravljene osebnosti. Skupni projekt ZPM LJMoste-Polje in naše Fundacije ima velik potencial, da Botrstvo v Športu lahko postanepomemben dodatni steber razvoja slovenskega športa," je ob velikem dogodku zaslovenski šport in humanitarnost povedal Miroslav Cerar, nedvomno ena od glavnihosebnosti slovenske športne zgodovine.Anita Ogulin, ena od protagonistov ZPM LJ Moste-Polje in Botrstva, pa je takole strnilamisli ob začetku velikega novega dobrodelnega športnega projekta: "Botrstvo v športu sebo začelo v obdobju, polnem negotovosti za vse. V času, ko še ne vemo, kakšna bo novarealnost. Z novim projektom želimo biti del rešitve za prihajajoče izzive, vse z željo, da bimladim športnikom iz socialno šibkih okolij omogočili, da bi kljub finančnim omejitvamimeli status, primerljiv s preostalimi vrstniki. Niti predstavljati si ne morete, kakopomemben je lahko šport za mladega človeka. Kako pomembno je, da obstaja področje,v katerem je najboljši ali konkurenčen. Četudi se tak talent nazadnje ne razvije v novegaRogliča, Bukovčevo, Dončića, Štuhčevo, Kopitarja, Oblaka, Žolnirjevo, Zahoviča,Majdičevo, Dragića in druge slovenske športne junake, mu ali ji enakopravno izhodiščeomogoča nadaljnje pomembne korake v socializaciji, izobraževanju, iskanju kariernih poti.Izjemno vesela in ponosna sem, da je pobuda Botrstva v športu naletela na tako doberodziv in se že veselim nadaljnjih projektov, ki jih snujemo v krogu sodelavcev ZPM LJMoste-Polje in OKS-ZŠZ.".

V prihodnjih mesecih bodo snovalci Botrstva v športu pripravili nove, domiselne načinezbiranja sredstvih, o katerih vas bomo obveščali na nastajajoči spletni strani projekta, zaveč informacij pa se boste vselej lahko obrnili na elektronski naslov sport@boter.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!