Novice

Nazaj na novice

Ustanovljena Sekcija slovensko-kitajskega poslovnega sveta

Na Gospodarski zbornici Slovenije je včeraj, 28. 9. 2020, potekala ustanovna seja in uradna predstavitev Sekcije slovensko-kitajskega poslovnega sveta, katere namen je krepitev sodelovanja in dobrih poslovnih odnosov med Slovenijo in Kitajsko.

UstanovljenaSekcija slovensko-kitajskega poslovnega sveta

Na Gospodarski zbornici Slovenije je včeraj, 28. 9. 2020, potekala ustanovna seja in uradna predstavitev Sekcije slovensko-kitajskega poslovnega sveta, katerenamen je krepitev sodelovanja in dobrih poslovnih odnosov med Slovenijo in Kitajsko.

Ohranjanje prijateljskih odnosov in sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko postaja čedalje bolj pomembno, raznoliko in večplastno. Zatose je več kot 30 ustanovnih članov odločilo ustanoviti Sekcijo slovensko-kitajskega poslovnega sveta (SKPS), ki bo utrjevala vezi in prijateljstvo med državama ter omogočala lažji vstop podjetjem na kitajski trg ter tako zapolnjevala trenutno vrzel.

"Za slovenska podjetja je nujno, da sodelujejo s svetom, vpetost v mednarodno poslovanje je ključnega pomena za ustvarjanje dodane vrednosti, zato na Gospodarski zbornici Slovenije pozdravljamo ustanovitev Slovensko-kitajskega poslovnega sveta, toliko bolj glede na dejstvo, da je Kitajska največja partnerica Slovenije v Aziji," je uvodoma povedala mag.Sonja Šmuc,generalna direktorica GZS.

Državna sekretarka za gospodarski razvoj in tehnologijoAjda Cudermanje v uvodnem nagovoru izpostavila podporo vlade gospodarstvenikom pri poslovanju in sodelovanju s Kitajsko. Dodala je, da je za okrepitev slovenskega izvoza na Kitajsko potrebno prepoznati nove tržne niše ter izpostaviti področja visokih tehnologij, biotehnologijo, avtomobilske komponente, nove materiale, alternativno pridobivanje energije …

Zbrane je pozdravil veleposlanik Ljudske republike Kitajske,nj. eks. Wang Shunqing, ki je ugotovil dobro stanje in rast slovensko-kitajskih obstoječih projektov ter poudaril, da mora SKPS služiti kot platforma za ekonomsko izmenjavokot tudi sodelovanje na drugih področjih, kjer gospodarstvo najde svoj interes. Ob tem je zbrane opozoril, da si Kitajska želi sodelovati s Slovenijo in upa, da bodo kitajska podjetja dobila možnost poštenega sodelovanja v Sloveniji pri različnih projektih.

Na ustanovni seji so ustanovni člani izvolili tudi izvršni odbor, ki ga sestavljajo Žiga Vavpotič - Outfit7/Globaldreamvision, Franjo Bobinac - Hisense, Jure Tomc - JT business development, Gašper Cotman - Huawei, dr. Mark Pleško – Cosylab, Saša Saje Wang – Mikropis in Danijela Voljč – Konfucijev Inštitut ter dva predstavnika Gospodarske zbornice Slovenije.

Novo izvoljeni predsednik SKPSŽiga Vavpotičje ob svoji izvolitvi povedal: "Že število ustanovnih članov govori o tem, kako pomembno je negovati odnose med obema državama. Kitajska predstavlja drugo največje svetovno gospodarstvo na svetu in v interesu Slovenije je, da se podjetja in posamezniki, ki poslujemo s Kitajsko, povezujemo, izmenjujemo infomracije, priložnosti in mnenja. Verjamem, da bomo znali graditi most med vzhodom in zahodom, med gospodarstvom in politiko, med pričakovanji in priložnostmi."

Udeleženci so prisluhnili zanimivi okrogli mizi, kjer so gospodarstveniki izmenjevali mnenja in izkušnje glede sodelovanja med Slovenijo in Kitajsko, srečanje pa je popestrilo tudi predavanje, kako poslovati na Kitajskem.

Podjetja, ki so postala ustanovni člani SKPS, so sledeča: Agencija za trgovino in promocijo,AI-SI global,Arctur,Cablex, Cosylab,Comark,Ekipa2 – skupina Outfit7, Elma,ETOAA,Fieldo,Gemini Bilje,Globaldreamvision,GORR,Gorenje – skupina Hisense,Herman & partnerji,Huawei technologies,Konstill,Medis,Mikropis Holding,Profil,Vinakoper, Zarja Elektronika. Zraven podjetij so del SKPS tudi samostojni podjetniki: Po tujem potujem, Katarina Birtič Choi s.p., Unicorn, Petra Krilić s.p., Ardeid, Lenka Tušar, s.p., GO-MIN, Marko Gros, s.p., JTBD, Jure Tomc, s.p. in nekateri posamezniki.

Slovensko kitajski poslovni svet ostaja odprt za nove člane, ki jih zanima sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko.

PR:

Gospodarska zbornica Slovenije

Služba za strateško komuniciranje in marketing

Dimičeva ulica 13, 1504 Ljubljana

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!