Novice

Nazaj na novice

Untouched by Light – prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja, prodaja in okuša v temi, je sedaj na voljo

Raziskave kažejo, da izpostavljenost vina dnevni svetlobi ali umetni razsvetljavi povzroča spremembe v aromi

Untouched by Light – prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja, prodaja in okuša v temi, je sedaj na voljo

Raziskave kažejo, da izpostavljenost vina dnevni svetlobi ali umetni razsvetljavi povzroča spremembe v aromi

1. oktober 2020 – Kot je bilo napovedano pred letom dni, so Radgonske gorice sedaj tudi uradno lansirale novo penino, imenovano Untouched by Light. Moto te penine je, da se najboljše stvari dogajajo v temi. Po mnenju profesorice emeritus Ann C. Noble[1] izpostavljenost vina dnevni svetlobi ali umetni osvetlitvi privede do tega, kar bi lahko označili kot "zaradi svetlobe spremenjeno aromo" (goût de lumiere). Zato so se pri Radgonskih goricah odločili potopiti se v temo in v njej pripraviti novo peneče vino.

Kar dela to penino edinstveno, je njen proces proizvodnje. Med nočno trgatvijo, rotiranjem steklenic in pakiranjem se uporabljajo očala za gledanje v temi. Vino zori dve do tri leta v popolni temi v kleteh v Gornji Radgoni. Delavci Radgonskih goric to v žargonu imenujejo „temačna metoda“. Ko penina zapusti klet, jo ščiti steklenica iz črnega stekla, prav tako je steklenica zaradi dodatne zaščite od svetlobe in UV žarkov pakirana v vakuumirane vrečke.

„Untouched by Light je edinstveno vrhunsko peneče vino s katerim upamo, da bomo Radgonske gorice pozicionirali na globalnem tržišču. Priporočamo, da penino degustirate v temi, z nekom, ki vam je blizu, ker se najboljše stvari odvijajo v temi,“ je povedal Borut Cvetkovič iz Radgonskih goric.

Untouched by Light se proizvaja iz najboljšega chardonnaya (100% chardonnay, blanc de blanc) po klasični metodi s fermentacijo v steklenici. “Prvi letnik penine Untouched by Light je izjemno svež, saden in citrusen s pookusom zelenega čaja in mete. Kar najdemo na nosu se nadaljuje v okusu. Zelo delikatni mehurčki mu dajo kremnost. Je kot odmev, ki balansira med nežnostjo in krepkostjo, ki sta si po navadi v nasprotju, a tukaj v harmoniji,“ je povedal Pierre-Yves Bournerias, sommelier z inštituta Oenologique de Champagne.

Enologinja Radgonskih goric, Klavdija Topolovec Špur, pravi: „Pri penini Untouched by Light bi rekla, da gre za penino navdiha. Posebnost obiranja v temi, v majhne zaboje, ko je hladno; posebnost predelave grozdja in predvsem kasnejšega zorenja v popolni temi, se odraža v karakterju penine. V bistvu vse, kar grozdje prinese iz vinograda, mošt, ter kasneje vino, se ohranja in danes odraža v penini, ki jo pokušamo. Tako lahko pokušamo penino, kjer je terroir res prišel do izraza. Zadnji kamenček v mozaiku pa predstavlja tradicija pridelave penine v kleti Radgonske gorice, podkrepljena z znanjem in sodobno tehnologijo pridelave.“

Medtem ko vinska klet Radgonske gorice trenutno išče lokalne distributerje po svetu, je omejena količina 2000 steklenic Untouched by Light penine, letnika 2016, dostopna preko www.untouchedbylight.com in v Domu penine v Gornji Radgoni.

Radgonske gorice imajo 168-letno tradicijo proizvodnje penečih vin, vse od časa nadvojvode Janeza Habsburško-Lotarinškega, ki je razširil vinogradništvo na področju Radgone, do časov, ko so kleti bile v lastništvu švicarsko-francoske družine Bouvier. Radgonske-gorice.si

Karakteristike Untouched by Light:

- letnik: 2016

- kisline: 8 g/l

- alkohol: 12,0 vol %

- sladkor: BRUT (vrlo suho) 6,9 g/l.

Terroir:

- Lega: izbrana na osnovi analize tal, spremljanja rasti vinske trte, dozorevanja grozdja in spremljanja kemijskih parametrov mošta in vina.

- Nasad: starejši, lastna selekcija, zasajen na sončni - južni legi.

- Tla: evtrično rjava tla s primesjo apnenega grušča.

- Leto sajenja: 1989.

- Vzgojna oblika: dvojni guyot.

- Obremenitev: 2 kg po trsu.

[1] Noble, Ann C., Sensory study of the effect of fluorescent light on a sparkling wine and its base wine, American Journal of Enology and Viticulture, Vol.40, No.4, 1989

PR:

Radgonske gorice d.o.o. | Jurkovičeva 5, 9250 Gornja Radgona, Slovenija |

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!