Novice

Nazaj na novice

Knjižna priporočila pisateljice za časa omejitev

Vodim Bralni krožek na Bledu v sklopu Ljudske univerze in Medgeneracijskega centra.Soljubitelji knjig me nenehno sprašujejo, katere knjige najraje sama berem in mislim, da so primerne za jesensko branje.

Knjižna priporočila pisateljice za časa omejitevVodim Bralni krožek na Bledu v sklopu Ljudske univerze in Medgeneracijskega centra.Soljubitelji knjig me nenehno sprašujejo, katere knjige najraje sama berem in mislim, da so primerne za jesensko branje.

Odgovorila sem jim sledeče:

Vsekakor bom prebrala novo in neobljavljeno knjigo dedka Cirila Kosmača,Lovim pomladni veter, vsajad informandum. Neverjetno se mi zdi,da je v novi knjigi dedka zapis o pobiranju ogorkov, kajti eden glavnih likov o katerem sem pisala v romanu UTVARE, je prav tako pobiral ogorke...Moja knjiga je izšla prej...

Veselim se,da je pesnica leta 2020 nobelovka Louise Glück .Trenutno imam na nočni omarici v španščini knjigo o muzi številnih umetnikov Kiki iz Montparnassa.Ostajam pri svetovnih klasikih. Moja najljubša knjiga je Mojster in Margareta od Bulgakova. Všeč mi je Juval Harari. Zaljubila sem se tudi v Dostojevskega in ta nagnjenost do njega je stalnica v mojem življenju in je moj najljubši avtor.

Vsi filozofi od začetka pisane besede pa do Russella prinašajo mir moji duši in srcu.Posegam tudi po Camusu, Edgarja Alana Poeju ,Paveseju, Pasoliniju, Marquesu, Virginiji Wolf, Ruben Fonseci, Cesarju Vallejo, Isacu Asimovu.,Yukio Mishimi, Zoe Valdes, Doris Lessing, Mini Loy, Miki Waltariju.Vsečen mi je Durell, za katerega mislim da ni dovolj cenjen. Prav tako sta mi ljuba Toni Morrison in Erling Kagge.

Nekaj fraz Bukowskega mi je všeč, a mislim, da je njegova knjiga Ženske, eden izmed najbolj šovinističnih zapisov v svetovni literaturi

Ne spoštujem pretirano Coelha, razen njegovih zapisov o moški zvestobi in njegovih naslovov, pa tudi Alkimist, se mi ne zdi slaba knjiga.

Moji najljubši slovenski avtorji so : Prešeren, Cankar, Tavčar, Kranjc. Poleg Cankarjeve matere je zame najlepše opisana hrabrost Vorančeve Hudobivške Mete. Verjamem, da bodo na Balkanu za vedno ostali zapisani v zgodovini : Meša Selimović, Ivo Andrić, Ivan Cankar in morda tudi Njegoš. Med pesnicami pa zagotovo Desanka Maksimović, katere Tražim pomilovanje, se mi zdi ena najlepših pesnitev v svetovnem merilu.V izolacijo grem s STO LET SAMOTE IN MOJSTROM IN MARGARETO, ker sta brezčasna.

Nina Kosmač

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!