Novice

Nazaj na novice

Končna razstava 17. leta šole Svet umetnosti // spletno predavanje Kurirati intermedijsko umetnost offline in online ~ naslednji teden

Končna razstava 17. leta Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti, 2018/2020

Pod pritiskom

Končna razstava 17. leta Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti, 2018/2020

12. 11.–25. 11. 2020*Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

Umetnici:Maruša MegličinSara RmanKuratorke:Tia Čiček, Kristina Ferk, Katja Filovski, Lara Mejač, Anja SeničarinRea VogrinčičMentorica in mentor:Alenka GregoričinMiran MoharStrokovna pomoč pri izvedbi razstave:Miha Kelemina, Lara PlavčakinAsta Vrečko

RazstavaPod pritiskomv ospredje postavlja odnos do materialnosti. Predstavlja delaMaruše MegličinSare Rman, ki eksperimentirata z materiali in preizkušata njihove zmožnosti. Pri obeh igra pomembno vlogo proces, v katerem raziskujeta krhkost, vzdržljivost, prilagodljivost in ireverzibilnost materiala. Avtorici se preko asociacij, ki jih sprožijo oblike, proces ustvarjanja in postavitev razstavljenih objektov, navezujeta na tesnobnost, s katero se soočamo ob prehodu v samostojno življenje. Naslov razstavePod pritiskomse sočasno navezuje tako na dejanski fizični pritisk na uporabljen material kot tudi na osebne pritiske ob različnih odločitvah in življenjskih situacijah, kakršne doživlja mlajša generacija posameznic in posameznikov, ki stopajo na samostojno življenjsko pot.

VEČ O RAZSTAVI

Produkcija:SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana/Svet umetnostiKoprodukcija:Galerija ŠkucKončno razstavo 17. leta Sveta umetnosti podpirataMestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturoinMinistrstvo za kulturo Republike Slovenije.

*Datum trajanja razstave je odvisen od vladnih ukrepov – obrazstavni program in novosti glede možnega ogleda razstave lahko spremljate na spletni strani in družbenih omrežjihGalerije ŠkucinSCCA-Ljubljana.

Sabine Himmelsbach:Kurirati intermedijsko umetnost offline in online

Spletno predavanjesreda,11. 11. 2020, 18.00Povezava:FB SCCA-Ljubljana

Pogosto procesualno usmerjena narava elektronskih in digitalnih medijev predstavlja številne izzive, tako za kuratorsko prakso kot tudi za samo institucijo; od zbiranja, predstavitve, pa vse do ohranjanja umetniških del. Predavateljica bo predstavila umetniška dela, ki odražajo vpliv medijskih tehnologij na družbo v dobi, ko digitalni procesi oblikujejo naša dejanja in nam pomagajo razumeti svet. Poseben poudarek bo na trenutni situaciji, ko se muzeji in galerije soočajo z zaklepanji, s strategijami za podporo umetnikom in doseganje občinstva na spletu.Predstavljeni bodo primeri kuratorskih projektov Sabine Himmelsbach, ki so bili v tem času realizirani v HeK (House of Electronic Arts Basel).

Sabine Himmelsbachje od marca 2012 direktorica HeK (House of Electronic Arts Basel).Kot piska in predavateljica se posveča temam, povezanim z intermedijsko umetnostjo in digitalno kulturo.VEČ

Predavanje je del ciklaParalelni sistemi. Vzpostavljanje in uveljavljanje intermedijske umetnosti, ki ga pripravljata Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanjeSvet umetnostiinDruštvo Igor Zabel za kulturo in teorijov partnerstvuGoethe-Institutom Ljubljana.Program podpirajo: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Erste sklad in sklad Kultura nova.

PR:Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!