Novice

Nazaj na novice

Tudi pobuda za Dan slovenske hrane je zrasla na ČZS

Marsikdo ne ve, da tudi pobuda za praznovanje Dneva slovenske hrane prihaja iz Čebelarske zveze Slovenije

Tudi pobuda za Dan slovenske hrane je zrasla na ČZS

Marsikdo ne ve, da tudi pobuda za praznovanje Dneva slovenske hrane prihaja iz Čebelarske zveze Slovenije

V letu 2012 je Čebelarska zveza Slovenije na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in na Vlado, kot predlog za nadgradnjo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, naslovila pobudo za razglasitev Dneva slovenske hrane. Predlog je bil podprt in odtlej vsak tretji petek v novembru praznujemo tudi Dan slovenske hrane, Tradicionalni slovenski zajtrk pa je postal de tega dneva. Glavni cilj oziroma namen razglasitve Dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

Čebela je tesno povezana s kmetijstvom in pridelavo hrane! Čebele oprašijo večino rastlin ter s tem zagotovijo hrano ljudem in živalim, zato ne pretiravamo, če rečemo, da je vsaka tretja žlica svetovne hrane odvisna od čebel. Najpomembnejše so pri opraševanju sadnega drevja, saj oprašijo kar 70 – 80% cvetov. Po ugotovitvah znanstvenikov točne vrednosti opraševanja, ki ga v Sloveniji brezplačno opravijo čebele, ni mogoče izračunati, ocenjeno pa je, da je ta vrednost od 15–30-krat večja od vseh čebeljih pridelkov skupaj!

Vse to dokazuje, da moramo čebelarji delati z roko v roki s slovenskimi kmeti. V vseh teh letih smo dokazali, da smo skupaj močnejši in da lahko le skupaj poskrbimo za lepši svet, svet brez lakote!

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!