Novice

Nazaj na novice

Nova Opel Astra: Vrhunski sistemi asistence, varnost in udobje

Nova Opel Astra ni le lažja in učinkovitejša, v primerjavi z avtomobilom prejšnje generacije, postavlja se tudi z odločno višjo ravnijo varnosti. S številnimi inovativnimi sistemi pomoči in podpore ter sistemi večanja ravni udobja, spreminja dolge in kratke vožnje v popolnoma varna doživetja brez obremenitev.

Rüsselsheim. Nova Opel Astra ni le lažja in učinkovitejša, v primerjavi z avtomobilom prejšnje generacije, postavlja se tudi z odločno višjo ravnijo varnosti. S številnimi inovativnimi sistemi pomoči in podpore ter sistemi večanja ravni udobja, spreminja dolge in kratke vožnje v popolnoma varna doživetja brez obremenitev. Številni sistemi so edinstveni za kompaktni razred, oziroma so v novi Astri prvič vgrajeni v avtomobil znamke Opel. Mednje sodi tudi najnovejša generacija kamere spredaj Opel Eye, s povečanimi zmogljivostmi in funkcionalnostjo, nove funkcije sistema, kot je na primer Collision Mittigation Braking in popolnoma na novo zasnovani, vrhunsko ergonomični sedeži.

"Številne generacije Kadetta in Astre so prinesle inovativne tehnologije iz višjih razredov v cenovno dostopni razred kompaktnih avtomobilov. Sleherna generacija vozila je ob tem dvignila merila za varnost, udobje in učinkovitost. Zato sem želel sem, da nova Astra ponovno postavi nova merila v kompaktnem razredu. In želje so se mi uresničile. Vložili smo veliko naporov v razvoj novih sistemov za izboljšanje aktivne varnosti in za izdelavo najboljših sedežev v segmentu," pravi predsednik Opel Group, dr. Karl-Thomas Neumann.

Nova kamera spredaj Opel Eye tudi za izogibanje kaznim za prometne prekrške

Izboljšana kamera spredaj Opel Eye nove generacije je prvič vgrajena v novi Opel Astri. Povečali so ji zmogljivost procesiranja slik, razširi obseg in zmožnost prepoznavanja ter povezovanja večjega obsega informacij iz različnih virov. V kombinaciji s sistemom Navi 900 IntelliLink združuje in vrednoti podatke iz podatkovne baze navigacijskega sistema in podatke, ki jih s posnetki zajema sama. To ji omogoča, da zagotavlja vozniku natančnejše in koristnejše podatke, kot kadarkoli doslej.

Zahvaljujoč tovrstnim izboljšavam deluje bolj dovršeno tudi Astrin Traffic Sign Assist. Ob večji natančnosti delovanja prepoznava in izpisuje okrogle prometne znake, pravokotne prometne znake na avtocestah in omejitve hitrosti, z upoštevanjem določil dopolnilnih tabel. Tehnologija večkratnega zajemanja slike izboljšuje natančnost odčitavanja dinamičnih prometnih znakov, izpisanih z diodami LED. Največjo novost v kompaktnem razredu predstavlja povezava, vrednotenje in preverjanje podatkov zajetih s Traffic Sign Assist, s podatki navigacijskega sistema Navi 900 IntelliLink. Sistem izpisuje implicitne omejitve hitrosti, na primer ob vstopu v urbano območje in seveda spremembo omejitve hitrosti, ob izhodu iz mesta. Osem sekund pred zapustitvijo mestnega območja, sistem izpiše omejitev hitrosti veljavno za kategorijo ceste po kateri vozi, z upoštevanjem specifičnih nacionalnih prometnih predpisov države v kateri se nahaja. V novi Astri so omejitve hitrosti nenehno izpisane na zaslonu nameščenem med merilnikom hitrosti in merilnikom vrtljajev motorja. Poleg izjemne varnosti, ki jo sistem zagotavlja, sodi med njegove prednosti tudi to, da vozniku pomaga pri izogibanju plačevanja kazni zaradi prekoračitve hitrosti.

Med tovrstne sistem, ki poleg ostalega pomagajo vozniku tudi pri izogibanju plačevanja kazni za prometne prekrške, sodi tudi Following Distance Indication. Če voznik izbere to možnost, se njegovi podatki lahko izpišejo na plošči z merilniki. S kamero spredaj sistem nadzira premikanje vozil v smeri vožnje in nenehno preračunava oddaljenost. Vrednost razmika je izpisana v sekundah. Tovrstna strategija prikazovanja oddaljenosti je v skladu s predpisi v večini evropskih držav. Pravšnja varnostna razdalja je namreč definirana s časom v sekundah in ne v metrih. Stiliziran avto na zaslonu v zeleni barvi predstavlja spredaj vozeče vozilo do katerega ohranja voznik pravšnjo varnostno razdaljo. Če je varnostna razdalja premajhna se samodejno sproži funkcija Headway Alert. V opozorilo se stiliziran avtomobil na zaslonu obarva v oranžno.

Inteligentni sistem asistence Opel Eye veča stopnjo aktivne varnosti, sedaj že s tretjo generacijo kamere spredaj. Kamera sistema Opel Eye podpira različne sisteme. Med njimi je sistem Lane Departure Warning po novem združen z Lane Keep Assist. To izjemna rešitev aktivne varnosti Opel prvič vgrajuje v novo Astro. Tako kot doslej sistem prepoznava vzdolžne cestne oznake. Vendar sedaj tudi aktivno poseže v dogajanje, saj rahlo usmeri volan v želeno smer in sproži dobro znano opozorilo, če voznik Astre nenamerno zapelje čez vzdolžne cestne oznake. Če pri tem pomoč ni dovolj velika, da bi preprečil odklon vozila, na primer v zavoju, začne utripati opozorilna ikona jantarjeve barve sistema Lane Keep Assist. Opozorilo dopolnjuje zvočni signal treh tonov sistema Lane Departure Warning. V stopnjevanje opozarjanja je vključeno tudi tresenje volanskega obroča. Vsa opozorila se hipoma izključijo, ko sistem zazna, da voznik aktivno usmerja volan, zavira, pospešuje ali je vključil smernik za spremembo smeri vožnje. Inteligentna programska podpora sistemov Lane Keep Assist z Lane Departure Warning so bili v celoti razviti pri Oplu.

Če je nova Astra opremljena s kamero spredaj Opel Eye veča stopnjo varnosti tudi funkciji Forward Collision Alert (FCA) in Collision Mitigation Braking. Funkcija FCA pomaga vozniku prepoznavanje nevarnosti naleta v spredaj vozeče, oziroma stoječe vozilo. Ko se razdalja do vozil spredaj zmanjša pod mejo varnega, sistem opozori voznika z glasnim zvočnim znakom, vizualnim opozorilom na plošči z merilniki in sedaj tudi s projicirano svetlobo diod LED na vetrobransko šipo. Voznik lahko izbere razdaljo do spredaj vozečih vozil v treh stopnjah. Torej izbere, kdaj naj ga funkcija FCA opozori na nevarnost, ko je "blizu", "srednje daleč", ali "daleč". Stopnjo nastavi voznik s stikalom na volanskem obroču. Sistem po novem združuje tudi Integrated Brake Assist in Autonomous Emergency Braking. Če sistem zazna, da voznik v danih razmerah ne zavira, oziroma je moč zaviranja nezadostna, po potrebi poveča moč zaviranja (Autonomus Emergency Braking). Ob vsem pa zmore tudi samodejno zavirati (Autonomus Emergency Braking). Vse to odločno zmanjšuje, oziroma celo odpravlja posledice trkov pri majhnih hitrostih. Sistem deluje pri hitrostih od 8 km/h do 80 km/h. Pri hitrostih do 40 km/h sistem samodejno zavira. Znanstvene raziskave, ki so jih opravili pri Oplu so pokazale, da lahko odsev diod LED na vetrobranskem steklu skrajša reakcijski čas za 250 milisekund in posledično botruje zmanjšanju hitrosti za dodatnih 10 do 20 km/h.

Nova Astra je prvi avtomobil kompaktnega razreda množičnega izdelovalca s tako imenovano tehnologijo enotne kamere za vse funkcije. Ob tem je prvi Opel s sistemom podpore zaviranju na osnovi podatkov pridobljenih izključno s kamero spredaj.

Nagrajen sistem Side Blind Spot Alert opozarja na skrite nevarnosti

Nagrajen Oplov ultrazvočni sistem Side Blind Spot Alert zagotavlja dodatno varnost za voznike Aster in ostale udeležence prometa, saj opozarjana skrite nevarnosti. Ko voznik zamenjuje vozne pasove ali prehiteva, se mu namreč lahko ostali udeleženci v prometu skrijejo v tako imenovani mrtvi kot. Zato ultrazvočna tipala nenehno nadzirajo široko področje okoli avtomobila v vožnji s hitrostjo od 11 km/h do 140 km/h. Če elektronski nadzorni sistem odkrije objekt v mrtvem kotu ogledala, opozori voznika nanj z barvnim opozorilnim svetlobnim znakom v vzvratnem zunanjem ogledalu na strani, kjer se nahaja "skriti" objekt. Če je vključen smerokaz v smeri objekta v mrtvem kotu svetlobni opozorilni znak z diodami LED prične utripati. Ker je intenziteta svetlobe opozorila velika, ga ni mogoče spregledati niti ob najbolj močni dnevni svetlobi. Vsekakor ne gre spregledati, da je Oplov sistem Side Blind Spot Alert prejel nagrado Euro NCAP Advanced Reward, ki jo podeljujejo najnaprednejšim varnostnim tehnologijam.

Napredni sistem Park Assist in kamera zadaj z dinamičnim smernimi črtami

Med sisteme večanja udobja in zagotavljanja večje ravni sproščenosti v vožnji sodi tudi Park Assist z ultrazvočnimi tipali spredaj in zadaj. Delovanje sistema Park Assist se sproži pri hitrostih manjših od 11 km/h in voznika samodejno opozarja na objekte, oziroma ovire v dosegu tipal. Vozniku posreduje optične informacije, vključno z oddaljenostjo do ovire in njen položaj (spredaj/zadaj, levo/na sredini/desno). Ob tem opozarja na oddaljenost tudi z zvočnimi opozorili. Nova generacija sistema Advanced Park Assist prepoznava primerno velike parkirne prostore in samodejno parkira vozila vanje, ne da bi se voznik pri tem dotaknil volana. Ultrazvočna tipala merijo vzdolžna in prečna parkirna mesta, preračunavajo možne smeri vožnje vozila in samodejno usmerjajo Astro v parkirni prostor. Voznik le uravnava hitrost in smer vožnje.

Z doplačilom si lahko vozniki Astre dodatno olajšajo parkiranje z nadgradnjo sistema Park Assist s kamero zadaj. Kamera je nameščena nad registrsko tablico zadaj. Posnetek prostora za vozilom prikazuje na zaslonu informacijsko zabavnega sistema. Posnetek se prikaže, ko voznik izbere vzvratno prestavo. Predvajanje se zaključi 10 sekund po tem, ko je bil vzvratna prestava izključena, oziroma, ko vožnja naprej preseže hitrost sedem km/h. Posebna rešitev sistema s kamero zadaj so dinamično prikazane smerne črte, ki prikazujejo smer vožnje odvisno od kota obračanja volana. Črte pomagajo vozniku določiti oddaljenost od ovir.

Celostna zasnova pasivne varnosti

Vseobsežno aktivno varnost in sisteme asistence vozniku dopolnjuje celostna zasnova pasivne varnosti. Njena osnova je trdna potniška celica, pretežno izdelana iz posebej trdnega jekla. Zagotavlja najmanjšo možno deformacijo in s tem odločno veča varnost potniškega prostora ob trkih. Za učinkovito prestrezanje uničevalne energije trkov, so pred in za potniško celico nameščeni elementi, ki s predvidenim deformiranjem učinkovito absorbirajo energijo trka.

Ob tem so Astrini inženirji uporabili za serijsko vgrajen sistem varnostnih zračnih blazin strategijo treh področij. Strategija temelji na čelnih varnostnih zračnih blazinah, varnostnih zračnih blazinah v višini medenice in prsnega koša ter varnostnih zračnih zavesah po celotni dolžini potniškega prostora za potnike na sprednjih in zadnjih sedežih. Skupaj z naprednim sistemom varnostnih pasov na sprednjih sedežih, z zadrževalniki in zategovalniki, z nadzorovano omejitvijo obremenitve, zagotavlja nova Astra največjo raven zaščite in odločno zmanjšuje možnost poškodbe.

Izjemni, certificirani premijski ergonomični sedeži

Ob popolni pasivni in aktivni varnost je nova Opel Astra izjemno bogato založena tudi s sistemi in rešitvami za zagotavljanje najvišje ravni udobja. Mednje sodijo tudi novi premijski ergonomični sedeži s certifikatom AGR (Aktion Gesunder Rücken), ki imajo ob vsem tudi veliko dimenzijo varnosti. Sedeži zagotavljajo izjemno udobno sedenje na dolgih potovanjih. Nadaljujejo bogato tradicijo Oplovih, do hrbtenice posebej prijaznih sedežev po atraktivni ceni. Možno jih je nastaviti v 18 smereh. Med ostalim jim je mogoče nastaviti tudi širino bočne opore. Za doplačilo jih je mogoče po novem opremiti še s sistemom masiranja, spominom nastavitev in prezračevanjem, kar predstavlja edinstven nabor funkcij v kompaktnem razredu. Več vsestranskega udobja, skorajda razkošja, zagotavljajo tudi zadnji sedeži. Poleg več prostora za noge potnikov zadaj, sta lahko stranska zadnja sedeža opremljena tudi s sistemom ogrevanja. Kupcem nove Astre bodo ti, v celoti pri Oplu razviti sedeži, na voljo po izjemno atraktivni ceni.

Majhna masa: deset kilogramov lažji sedeži

Razvoj sedežev nove Astre je bil zagnan pred petimi leti. V razvojni skupini je delovalo več kot 100 strokovnjakov različnih strok, kar je bilo temeljnega pomena za integracijo v avtomobil. Sedeži so namreč zajetni in združujejo veliko sestavnih delov. Ne le, da predstavljajo enega največjih podsklopov, nanje odpade, kar deset odstotkov stroškov izdelave avtomobila.

Sedeži imajo tudi znaten vpliv na maso avtomobila. Zato so razvojni inženirji novih sedežev natančno proučili sleherni sestavni del serijskih sedežev. Da bi potnikom zadaj zagotovili 35 milimetrov več prostora, so hrbtišče prednjih sedežev zasnovali občutno bolj kompaktno. To je bilo doseženo z najsodobnejšimi metodami preračunavanja, lažjo poliuretansko peno in elementi zgradbe iz posebnega jekla. Z vsem tem so novi sedeži približno deset kilogramov lažji. Zmanjšanje mase se ne nanaša le na prednja sedeža, saj so v novi Astri kompaktnejši in lažji tudi sedeži zadaj. Ti poleg ostalega zagotavljajo tudi boljšo podporo telesu s povečanim nagibom.

Ergonomični sedeži s certifikatom AGR neodvisnih strokovnjakov

Oplovi inženirji so dodatno optimizirali tudi položaj namestitve sedežev v potniškem prostoru. S tem so zagotovili vozniku več prostora, še posebej v višino. To bodo še posebej cenili višji vozniki in ti, ki stavijo na športni slog vožnje. Zahvaljujoč 65-milimetrskemu pomiku sedežev v višino, največjem v razredu, lahko pravšnji položaj za volanom izberejo tudi vozniki nižje rasti. Nastavitev sedeža v vse smeri, tudi v višino, je mogoče shraniti s preprostim pritiskom na stikalo tudi v spomin. Funkcija, ki je idealna za vozila v večjih voznih parkih, ki jih uporabljajo različni vozniki, oziroma za družinsko vozilo, za volan katerega sedajo različni družinski člani, je na voljo za doplačilo. Osnovno izvedbo ergonomskih sedežev je mogoče za doplačilo nadgraditi tudi s sistemom elektropnevmatsko nastavljive podporo telesa v ledvenem delu. Nastaviti jo je mogoče v štirih smereh (naprej, nazaj, navzgor, navzdol). Ob tem omogoča ta izvedba sedežev tudi nastavitev naklona in dolžine sedalne površine. Naslonjalo sedeža povzema naravno obliko hrbtenice. Premijski ergonomični sedeži so opremljeni z elektropnevmatsko nastavitvijo bočne podpore. Tako je mogoče naslonjalo razširiti in zožiti, torej prilagoditi najrazličnejšim postavam. Vse to omogoča izjemno ergonomijo, kar so jasno in odločno podprli strokovnjaki neodvisnega združenja za zdravje hrbtenice, združeni v organizaciji ARG. Zdravniki in strokovnjaki najrazličnejši strok so namreč ocenili, da sedeži nove Astre preventivno učinkujejo na preprečevanje težave s hrbtenico in jim zato podelili certifikat AGR.

Masaža ter klimatski nadzor s hlajenjem in ogrevanjem

Vloga sedežev ni le ta, da so vozniki v njih varno vpeti. Sedeži morajo zagotavljati tudi najvišjo raven udobja, vključno z ogrevanjem ali ohlajevanjem. Zato so sedeži nove Astre opremljeni s pasivnim klimatskih sistemom zračno prepustnih prevlek in luknjičasto poliuretansko peno. S tovrstnimi materiali je omogočeno odstranjevanje vlage med sedežem in telesom, s čemer se uravnava mikroklima v sedežih. Premijski ergonomični sedeži nove Astre zmorejo voznika in sovoznika greti ali hladiti. Poleti namreč majhni ventilatorji odsesavajo zrak in s tem odstranjujejo vlago, stran od telesa. Pozimi pa integriran grelniki zagotavljajo vozniku in sopotniku spredaj prijetno toplo sedenje. Po novem je tovrstno udobje zagotovljeno tudi potnikoma na stranskih zadnjih sedežih. Na dolgih poteh pa je mogoče avtomobil spremeniti v mobilni center dobrega počutja. S preprostim pritiskom na stikalo se namreč zažene sistem masaže. Tako je mogoče na cilj prispeti tudi po dolgih urah vožnje popolnoma sproščeno, brez sledu utrujenosti in najmanjših bolečin.

Z vseobsegajočim konceptom aktivne in pasivne varnosti uveljavlja nova Astra Oplovo filozofijo demokratizacije inovativnih tehnologij, saj jih namenjajo osrednjemu delu trga. Tako zagotavljajo varnejšo in bolj sproščeno vožnjo najširšemu krogu ljudi.

· Zmogljivejša: nova generacija kamere spredaj Opel Eye zagotavlja novo raven varnosti

· Nenehno v pripravljenosti: Collision Mitigation in Lane Keep Assist

· S sistemi opozarjanja: napredni sistemi opozarjanja na nevarnost naleta in Side Blind Spot Alert

· V izogib kaznim: Traffic Sing Assist, Headway Alert in Following Distance Indicator

· Izjemno udobna: nova generacija ergonomskih sedežev s sistemom masaže

· S tremi sklopi varnostnih blazin: čelno, v višini medenice in prsnega koša, s strani

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!