Novice

Nazaj na novice

Čebelarska zveza Slovenije ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku podarila čebelnjak Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je ob 10. obletnici Tradicionalnega slovenskega zajtrka v zahvalo za uspešno sodelovanje, Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) podarila čebelnjak.

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je ob 10. obletnici Tradicionalnega slovenskega zajtrka v zahvalo za uspešno sodelovanje, Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) podarila čebelnjak. Minister dr. Jože Podgoršek se je predsedniku ČZS Boštjanu Noču zahvalil za to presenečenje, predvsem za odlično idejo, ki je naslovila prava vprašanja in vsebine glede odnosa do lokalne hrane na celotno javnost. Dejal je, da čeprav je letošnji TSZ zaradi epidemije drugačen, ko otroci zajtrka ne okušajo v šolah in vrtcih, pa je izredno velik odziv na TSZ na način zajtrkovanja doma. Čebelnjak je tak, kot ga je podarila leta 2016 Vladi RS, leta 2018 OZN in leta 2019 papežu Frančiščku oziroma je nekoliko nadgrajen s skodlami in opremljen z najsodobnejšo nadzorno napravo BEECONN. Čebelnjak bo stalno postavljen na sedežu ČZS, Brdo pri Lukovici, kjer ga bodo tudi v imenu MKGP oskrbovali s strani ČZS. Za čebele bo skrbel dr. Peter Kozmus, strokovni vodja rejskega programa v Sloveniji in podpredsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondia. Čebelnjak je avtorsko delo čebelarja Francija Kapša iz Dolenjskih Toplic. Nadzorna naprava Beeconn je plod inovacije Jožeta Smrkolja in delo slovenske proizvodnje, ta pa omogočala ministru oz. ministrstvu, da bo imel stalen vpogled pred panj in s tem v dogajanje čebel, lahko pa bo tudi spremljal vremensko dogajanje in količino donosa medu. Čebele bodo v čebelnjak nameščene spomladi prihodnje leto. V letu 2021 bo tudi jubilejnih deset let, kar je Vlada RS na pobudo ČZS razglasila Dan slovenske hrane. zato verjamejo, da nas bo minister takrat že povabil na zajtrk z medom, ki bo pridelan

iz čebelnjaka MKGP.

PR Čebelarska zveza Slovenije

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!