Novice

Nazaj na novice

Taborniško delo na daljavo nagrajeno z državnim priznanjem

Taborniki so včeraj, 25. 11. 2020, prejeli državno priznanje za izvedbo izredno uspešnega oziroma odmevnega in koristnega projekta v mladinskem sektorju za leto 2020.

Taborniško delo na daljavo nagrajeno z državnim priznanjem

Taborniki so včeraj, 25. 11. 2020, prejeli državno priznanje za izvedbo izredno uspešnega oziroma odmevnega in koristnega projekta v mladinskem sektorju za leto 2020. Priznanje so dobili za projekt Taborniška ropotarnica, ki so ga zagnali marca letos. Načelnica Zveze tabornikov Slovenije Eva Bolhaje na podelitvi povedala, da je bistvo Ropotarnice to, da smo pripeljali taborništvo domov. "Ker smo vse pripravili na spletu, nismo vedeli, ali so naše ideje res dosegle posameznike. Tudi zato nam to priznanje daje potrditev, da je delo naših prostovoljcev priznano in cenjeno, obenem pa motivacija za naprej."

PODELITEV PRIZNANJA MSS

Kaj sploh je Ropotarnica?

Ropotarnica je spleta zbirka taborniško obarvanih idej, namenjenih otrokom in mladostnikom. Tematike aktivnosti, ki jih najdemo na Ropotarnici, so različne, od idej za ustvarjanje ali kuhanje do idej za raziskovanje narave. Njihova pestrost pa kaže tudi na pestrost samega taborniškega programa sicer.Ideja o Ropotarnici je nastala v ekipi prostovoljcev Mestne zveze tabornikov Ljubljana – neformalni skupini petih ljubljanskih tabornikov pa so se v nekaj dneh pridružili prostovoljci iz vse države. Do danes jeRopotarnica imela že več kot 10.000 obiskovalcev, na njej pa še vedno najdemo čez 140 različnih prispevkov. Še vedno je dostopna na taborniški spletni strani.

TABORNIŠKA ROPOTARNICA

Aktivni na vseh področjih

V teh mesecih pa taborniki prilagajajo ter pripravljajo določene vsebine z Ropotarnice na jesensko-zimski čas. Nekateri taborniški prostovoljci pa se osredotočajo na interno podpori izvajalcem taborniških aktivnosti na daljavo, torej vodnikom, in sicer v okviru projekta: Taborništvo na daljavo.Poleg tega lokalna taborniška društva, rodovi, s svojimi prostovoljci bodisi prispevajo k ekipam Civilne zaščite bodisi podpirajo lokalno skupnost z različnimi dobrodelnimi projekti. V Zvezi tabornikov Slovenije deluje tudi 136 članov v različnih enotah, ki so pristojne za zaščito in reševanje.Vsem projektom pa je skupno, da jih vodijo neutrudni taborniški prostovoljci, ki so srce organizacije. Po uradnih podatkih so v preteklih letih prostovoljske organizacije opravile za skoraj 100 milijonov prostovoljskega dela, med njimi je na tisoče taborniških delovnih ur, nedvomno mnogi posamezniki namenijo taborništvu več kot 500 ur letno (kar pomeni, da praktično ni dneva brez tabornikov). Po vsej državi deluje 70 taborniških društev, imamo 7000 aktivnih članov, že skoraj 70 let pa se združujemo v Zvezo tabornikov Slovenije. To so številke, ki tabornike orisujejo, vendar jih pri delovanju žene predvsem skupna vizija "ustvarjanja boljšega sveta", saj še posebno nagrajeni projekti pomenijo, da "vsako naše dejanje pusti svet za spoznanje boljše, kot smo ga prejeli."

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!