Novice

Nazaj na novice

Nova zbirka kratkih zgodb dr. Petra Čeferina 100 SODNIJSKIH

Od danes naprej je v vseh knjigarnah po Sloveniji na voljo četrta zbirka kratkih zgodb dr. Petra Čeferina, z naslovom 100 sodnijskih, ki je izšla pri založbi Litera.

Spoštovani, novinarke in novinarji!

Od danes naprej je v vseh knjigarnah po Sloveniji na voljo četrta zbirka kratkih zgodb dr. Petra Čeferina, z naslovom 100 sodnijskih, ki je izšla pri založbi Litera. V njej je avtor zbral sto najbolj zanimivih pa tudi najbolj odmevnih primerov s katerimi se je v svojem odvetniškem poklicu, ki ga opravlja neprekinjeno že od leta 1967 dalje, ukvarjal.

V knjigi ne manjka odmevnih, v slovensko zgodovino zapisanih primerov. Dr. Peter Čeferin je namreč tisti, ki je zaslužen za uzakonjenje pravice do zagovornika v osemdesetih letih, za zakon o odvetništvu v devetdesetih letih, ki je tvegal glavo v procesu proti kosovskim rudarjem leta 1989, bil član Sveta za varstvo človekovih pravic, zadolžen za zapore, in tisti, ki je prvi brezplačno branil Rome.Dr. Peter Čeferin je zastopal tudi prvega slovenskega "tajkuna"; to zgodbo in še 99 drugih je uvrstil v knjigo stotih zgodb in vse so resnične.

Dr. Peter Čeferin, legenda med odvetniki z najdaljšim odvetniškim stažem pri nas, je v kratkem času poslal med bralce kar štiri knjige prigod in izkušenj s svoje bogate življenjske poti: Moje odvetniško življenje, Valat, Moje zgodbe in 100 sodnijskih. Prvega maja letos je minilo petdeset let (1. maja 1965 je namreč pričel z delom kot odvetniški pripravnik) njegovega neprekinjenega dela v odvetništvu. "V teh petdesetih letih sem sodeloval v mnogih zgodbah, ki so se zgodile na slovenskih sodiščih. Nekaj zgodb, uvrščenih v knjigo, se je odvijalo tudi izven sodnih dvoran. Vendar so se vse začele, nadaljevale ali končale na sodišču.Vse so resnične in za vse velja, da so zgodbe iz resničnega življenja pogosto bolj neverjetne od opisov izmišljenih dogajanj v še tako šokantni literaturi," pripoveduje dr. Peter Čeferin ob izidu njegove najnovejše zbirke, 100 sodnijskih. Zasnove za knjigo se je avtor lotil tako, da je preštudiral gore sodnih spisov, iz katerih je zbral sto zgodb.

Urednik knjige in direktor založbe Litera, Orlando Uršič: "Posebnost Čeferinovega pisanja, ki bije iz te knjige, je v njegovi zmožnosti, da z nekaj kratkimi stavki povzame bistvo sodnega spisa, ki je praviloma daljši od romana. Primere, zastopane v tej knjigi, je avtorju uspelo zgostiti na bistveno, pri tem pa še enkrat dokazati, da sta si odvetništvo in literarna umetnost bližje kot se zdi, obe se namreč ukvarjata s človekom." Dr. Petra Čeferina je kot odvetnika in kot literata vselej zanimalo, zakaj človek počne določene stvari, od kod razlogi za človekove zmote, padce, za prestopke in tudi za zločine.

Prav posebno vrednost pa ima ta knjiga tudi zato, ker avtorju primeri, s katerimi se je skozi svoje življenje srečeval, ne dajo miru, četudi so na sodnijah tako rekoč že arhiv.

*Dr. Peter Čeferin(1938) je diplomiral, magistriral in doktoriral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Pisanje bi skoraj postalo njegova poklicna izbira, saj je najprej delal kot novinar. Mestno gledališče ljubljansko je leta 1963 zabavalo gledalce z njegovima satirama Srečka in Pridržanje do iztreznitve. Leta 2012 se je na oder vrnil tudi osebno in se pojavil v gledališki predstavi Bertolta Brechta Odločitev v Mukdenu v režiji Matjaža Bergerja. Odvetniški poklic opravlja nepretrgoma od leta 1967. Svoja spoznanja in razmišljanja je razvil v številnih strokovnih člankih, predavanjih in knjigah o odvetništvu. Odvetniška zbornica Slovenije ga je lani počastila z najvišjim priznanjem za življenjsko delo uglednemu pravniku, ki "je s svojim dolgoletnim delom in življenjem udejanjal pravne vrednote ter gojil žlahtno tradicijo odvetništva."

**15. oktobra bo v ljubljanski restavraciji Maxim predstavitev zbirke 100 sodnijskih. Z avtorjem dr. Petrom Čeferinom se bo pogovarjala odvetnica, predsednica Ljubljanskega območnega zbora odvetnikov in publicistka Alenka Košorok Humar. Vabilo na dogodek pričakujte konec meseca septembra.

***Avtor priložene fotografije je Blaž Samec.

Informacije za medije:

info@bpr.si; 041 654 632

Betka Šuhel Mikolič

Odnosi z mediji

Betka Šuhel Mikolič

Public Relations & Event Management

Barvarska steza 7, 1000 Ljubljana, Slovenija

+386 41 654 632, betka@bpr.si; www.betkasuhel.com

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!