Novice

Nazaj na novice

POVEČAN PROMET OB KONCU LETA

Poštni operaterji po vsem svetu ugotavljajo, da se letošnja sezona povečanega obsega prazničnega spletnega nakupovanja in pošiljanja paketov začenja veliko prej kot pretekla leta, kar opaža tudi Pošta Slovenije.

Poštni operaterji po vsem svetu ugotavljajo, da se letošnjasezona povečanega obsega prazničnega spletnega nakupovanja in pošiljanja paketov začenja veliko prej kot pretekla leta, kar opaža tudi Pošta Slovenije.Vedno večjaglobalizacija in digitalizacijaprispevata kpovečanju števila trgovcev, ki prodajajo po vsem svetu – prek spleta in nakupovalnih aplikacij, s katerimi lahko stranke izbirajo med ponudbami z vsega sveta. To prispeva krasti čezmejne trgovinezadnjih nekaj let. Letošnja negotovost zaradi pandemije spreminja tudi navadepotrošnikov, ki se vednopogosteje odločajo za spletne nakupe. Tako je COVID-19 obseg prenesenih pošiljk povečal nad pričakovanji ter prispeval k bolj zgodnjemu začetku decembrske praznične nakupovalne sezone.

V Pošti Slovenije je bil zaradi rasti spletne trgovinepromet paketnih pošiljk že v lanskem novembru in decembruvišji za 15 odstotkov. V letošnjem letu je trende na področju rasti paketih pošiljk še pospešila epidemija COVIDA-19.V letu 2020Pošta Slovenije tako beleživeč kot 40-odstotno rast paketnih pošiljk,v zadnjih tednih pa se je število paketov v dostavi v primerjavi z lanskim letom podvojilo. Pošta Slovenije pričakuje, da bo prenos paketov iz spletnih trgovin po današnjem t. i. črnem petku in v predprazničnem času zaradi izjemnih razmer presegel vsa pričakovanja in temu primerno uvaja dodatne kapacitete za dostavo in v prihodnjih tednih tudi za prevzem morebitnih vračil.

Že tradicionalno pa je konec leta povečan tudi promet pisemskih pošiljk v predprazničnem času. V celotnem lanskem letu je bilov notranjem poštnem prometuprenesenihdobrih212milijonovnavadnih naslovljenih pisemskih pošiljk,v mednarodnem prometu(pošiljke, ki prispejo iz tujine, in pošiljke, ki so v tujino poslane)pa13milijonov pošiljk. Decembra lani je bilo vnotranjem prometu prenesenih okoli9odstotkov več naslovljenih pisemskih pošiljkv primerjavi z ostalimi meseci v letu, medtem ko je bilo vmednarodnem prometu prenesenih za približno40odstotkov več pošiljk.

Pošta Slovenije zato strankam priporoča pravočasno oddajo paketnih pošiljk oziroma naročilo izdelkov v spletnih trgovinah ter pravočasno oddajo pisemskih pošiljk v predprazničnem času.Zaradi izjemne rasti spletnega nakupovanja Pošta Slovenije strankam priporoča, da paketne pošiljke za naslovnike v Sloveniji v letošnjem letu oddajo do 11. decembra, za tujino pa do 2. decembra. Priporočen rok oddaje pisemskih pošiljk za naslovnike v Sloveniji je do 16. decembra, za naslovnike vtujini pa do 7. decembra 2020.Pri pošiljanju imajo stranke možnost izbrati tudistoritev Prednostno(za pisemske in paketne pošiljke za tujino),storitev Hitra pošta po Sloveniji in Hitra pošta v tujino. Predvsem pri pošiljanju paketov za tujino, Pošta Slovenije strankam priporoča izbiro storitve Prednostno ali Hitra pošta v tujino.

Pošta Slovenije si prizadeva pošiljke naslovnikom dostaviti v najkrajšem možnem času.Sodelavci na poštah, v obeh poštnih logističnih centrih in na terenu si dnevno prizadevajo, da storitve opravijo čim hitreje.Zaradi izjemno povečanega prometa v predprazničnem času, Pošta Slovenije stranke vljudno prosi za razumevanje v primeru morebitnih kasnitev oziroma motenj pri dostavi pošiljk. Glede na trenutno epidemiološko situacijo se namreč razmere v prometu s pošiljkami tako doma kot v tujini stalno spreminjajo, zato stranke prosi, da pošiljke oddajo v prenos čim prej.

UPORABA ALTERNATIVNIH OBLIK ZA SPREJEM IN IZROČANJE POŠILJK

Pošta Slovenije strankam priporoča, dase v kar največji možni meri poslužujejo vseh alternativnih oblik pošte za sprejem in izročanje pošiljk– paketomatov, paketnikov in možnosti dostave na dogovorjeno lokacijo ter tudialternativnih kontaktnih točk (kot so bencinski servisi Petrol in Mol).Poleg mrežePS Paketomatov, ki stojijo v šestnajstih slovenskih mestih, in dvehsamopostrežnih enot PS 24/7, je strankam na voljo tudi mrežapaketnikov Direct4.me. Strankam je na voljo tudispletna aplikacija PS pošlji paket, s pomočjo katere lahko pošiljko za pošiljanje pripravijo kar doma ter jo nato le oddajo v prenos na najbližji poštni poslovalnici ali vPS Paketomat,vzpostavljene pa so tudi "hitre točke vračil" na tistih poštah, kjer to dopuščajo okoliščine.

PODALJŠANJE DELOVNIH ČASOV NEKATERIH POŠT

Pošta Slovenijev obdobjuod 26. novembra 2020 do 23. decembra 2020 začasno podaljšuje delovne čase nekaterih pošt(od ponedeljka do petka) za eno uro, kjer možnosti podaljšanje omogočajo. Seznam vseh pošt, ki poslujejo po podaljšanem delovnem času, je objavljen na spletni strainwww.posta.si, prav tako so na vratih vseh teh pošt obvestila z novimi delovnimi časi.

10 let Božičkove pošte

BOŽIČKOVA POŠTA LETOS S POSEBNO DOBRODELNO NOTO

Pošta Sloveniježe okroglih deset let s projektom BOŽIČKOVA POŠTA otroke po vsej Sloveniji spodbuja k pisanju ter pošiljanju želja in dobrih misli. V desetih letih je Božiček od otrok iz Slovenije prejel veliko pisem in risbic, od tega samo v lanskem letu 22.000.

Zaradi epidemije COVID-19 projekt letos otroke nagovarja, da pišejo Božičku posamično od doma ali v skupini iz vrtca in šole, BOŽIČKOVA POŠTA pa ima posebno dobrodelno noto. Otroke spodbuja k pisanju in razmišljanju o dobrih delih,za vsako prejeto pismo pa bo Pošta Slovenije letos 10 centov namenila dobrodelnemu projektu Čarobna zima in tako otrokom širom Slovenije, ki si tega ne morejo privoščiti, omogočila lepše preživljanje prazničnih dni.

Ker Božiček otrokom letos ne bo odgovarjal, si bodo lahko vsi otroci v objemu svojih družin ogledali virtualnolutkovno predstavo Zverjašček, ki jo izvaja Lutkovno gledališče Ljubljana. Na ogled bo od 15. decembra 2020 do 15. januarja 2021, z javnim dostopom prek spletne strani Pošte Slovenijewww.posta.si/zverjascek.

Otroci lahko Božičku pišejo do18. decembra letos, in sicerna naslov:BOŽIČEK, Za pravljičnimi vrati Poštarja Pavlija 7, 2002 Maribor.

BOŽIČNO-NOVOLETNE ZNAMKE

V novembru je izšel letošnji peti sklop znamk Pošte Slovenije.Že tradicionalno so izšle tudištiri redne, praznične znamke – dve z božičnima in dve z novoletnima motivoma. Praznične znamke so tudi tokrat izdane v polah s po 50 znamkami ter v štirih priročnih zvežčkih s po 12 znamkami. Nominali novoletnih znamk sta A in C, nominali božičnih znamk pa B in C.

Znamke z nominalo A so namenjene pošiljanju voščilnic po Sloveniji, znamke z nominalo B pošiljanju voščilnic in razglednic po Sloveniji, za pošiljanje voščilnic in razglednic v tujino pa so namenjene znamke z nominalo C.

PR Pošta Slovenije

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!