Novice

Nazaj na novice

Vabljeni na spletno predavanje o ANTIKI – starogrški in starorimski književnosti

V soboto 12.decembra 2020 ob 20 uri na zoom aplikacijo: us02web.zoom.us/j/85492357440

Vabljeni na spletno predavanje o ANTIKI – starogrški in starorimski književnosti

V soboto 12.decembra 2020 ob 20 uri na zoom aplikacijo: us02web.zoom.us/j/85492357440

Zakaj že vse preveč, kot vidiš sam, življenja stiskam kos in jezi črtov.

nam tone mesto v zlu: zaman se trudi, Zakaj možem izkušenih nasvetov

da vzdigne glavo iz pogubnih brezen, obeta se navadno tudi uspeh.

ko gnije mu na polju seme v kali, Ko si prišel, si mesto rešil davka,

živina cepa, žene ne rode. plačila kruti pevki za uganko,

Udaril nas je kuge strašni bog, in to brez naših naukov in nasvetov:

sipljoč ognjene strele na vse živo, bog ti je dal - v tem smo vsi edini -,

da prazni se pod njimi Kadmov dom, da vrnil si življenje nam svobodno.

a črni Hades polni z bridkim plačem. In zdaj, Oidipus, močni naš glavar,

Ne povzdigujemo te med bogove vsi k tebi obračamo se s prošnjo vročo,

ne jaz ne mladi tu ob tvojih dverih, da najdi kak izhod nam iz tegobe,

pač pa si prvi mož po naši sodbi, pa najsi bog navdihne te, naj človek!

Tekst :Sofoklej – Kralj Ojdip

Staro grško- rimsko obdobje je trajalo odod1000 pr. n. št. pa do 5. stoletja našega štetja. Aristotel je verjel, da naj bi vsaka drama vsebovala:sočutje (ELEOS),strah (PHOBOS) in očiščenje (KATARZA).

Grki so se osredočili bolj na mite o bogovih, Rimljani pa na kult in ritual bogov.Grčija je zibelka zahodne civilizacije za številne vede, znanosti, filozofijo in kulturo.Skorajda vse glavne literarne zvrsti so nastale v Grčiji, zato jim moramo posvetiti več kot eno predavanje. Rimska književnost pa se začne v bistvu samo v povezaviz grško in to z grškim prevodom Odiseje v latinščino leta 240 pr. n. št.Liviusa Andronikosa.

Livius Andronikus je bil osvobojeni suženj, ki je spisal mnogo tragedij za rimljane in jih tudi uprizoril. V bistvu je literarna smer, ki je niso neposredno povzeli rimljani od grkov samo - satira. Virgilijeva Eneida se začne pri Troji in konča v Rimu. Virgiliju je sam rimski Avgustus naročil, naj napiše neke vrste zgodovinski rimski zapis o nastanku Rima. Morda je bil to eden izmed razlogov, da je nesrečni pesnik želel zakuriti pred smrtjo to obsežno delo.Ovidijje napisal priročnik Umetnost ljubezni(Ars amatoria) in tudi priročnike o osebni higijeni in kozmetiki. Obsojen je bil na večno življenje v izgnanstvu - stran od ljubeče žene v Rimu.Ovidijevo tragično življenje je imelo velik vpliv na pesnika Prešerna.Zelo zanimivo je Ovidejo kanonično delo imenovano Metamorfoze.

Primer zakoreninjenosti grških mitov v današnjih časih je zapis nekega okoljevarstvenika, ki pravi, da je koronavirus, kazen narave zahubrisčloveškega razvoja. Večini izmed nas so nam pozanani izraziTantalove mukeinSizifovo delo. Pravi mit, da oba skupaj s Prometejem, ki je s človeštvom podelil vse znanje, naj bi bili kaznovani zaradi najhujšega dejanja proti grški morali -hubrisom.Hubrisse v današjih časih lahko interpretira kot prazen napuh v starodavni Grčiji pa je bilaHubrisboginja, ki je ponazarjala kazen nad nekom, ki je mislil da je bolj božji od božjega.

Tako kot Homerjevo vprašanje, je pri nekaterih še vedno pereče vprašanje rimske kraje grške umetnostni, mitologije in znanja ali samo rimske nadgradnje grških vrlin?

Vabljeni, na ikonsko grško - rimsko predavanje o književnosti.

Nina Kosmač – pisatelj in mentor

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!