Novice

Nazaj na novice

RAZGLASILI ZMAGOVALCA NATEČAJA NAJ PESEM 2020

Znan je zmagovalec prvega natečaja Naj pesem 2020

Odziv na pesniški natečaj je bil odličen

"Odziv na natečaj Naj pesem 2020 je bil izjemen. Prejeli smo zelo različne tekste, kvalitativno in stilsko. Prevladujoč občutek pa je, da je poezija pri številnih postala orodje za soočanje z vsakdanjimi izzivi, izraz protesta in tudi pogosto šaljive družbene kritike, kar je precej drugače kot v preteklosti, ko so na podobne razpise prihajali pretežno zelo intimistično ubrani teksti,"Aleš Šteger, član žirije natečaja Naj pesem 2020

LJUBLJANA – Z izbrano zmagovalno pesmijo avtorjaToma Vebrase je uspešno zaključilprvi natečaj Festivala Dnevi poezija in vina za najboljšo pesem – Naj pesem 2020. Odziv na pesniški natečaj je bilveč kotodličen, saj je nanj prispelo180 pesmi zelo različnih poetik, avtorjev in avtoric različnih generacij in nekaj tudi že uveljavljenih pesnikov in pesnic. Med prejetimi deli jestrokovna žirija izbrala 10 finalistov in finalistk, izbor pesmi so objavili na Facebookovem profiluDnevi poezije in vina,zmagovalcapa so nato znajveč podeljenimi všečki – kar 798 - izbrali sledilci in sledilke. Glede na aktivnosti uporabnikov in uporabnic družbenega omrežja – všečkov, komentiranja in deljenja vsebin natečaja – pa je natečaj izrednozanimanjevzbudil ne samo med pesniki in pesnicami, temveč tudi medliterarnim občinstvom in širšo javnostjo.

Strokovna žirijaprvega natečaja Naj pesem 2020, ki jo sestavljajo pesnik, pisatelj in Beletrinin urednikAleš Šteger, literarna kritičarka in urednica pri LUD LiteraturaVeronika Šoster, urednica knjižnega bloga BooknjigUrška Bračkoin strateška vodja projektov na Beletrinidr. Eva Premk Bogataj, je ob izboru 10 finalistov in finalistk poudarila, da jepisana poezija živa med mlado populacijo, čeprav so se s svojimi deli prijavljali avtorji in avtorice različnih starosti. Kar se tiče tematik, v katere so pesmi posegle,"ni manjkal odziv na aktualno tematiko, torej poezija kot reakcija za zdajšnji trenutek, kot nekaj, kar nas zdaj zadeva – ne samo nekaj, kar je večno," so zapisali v komisiji. Vendar pa v zapisih ni vse tako resno in žalostno, temveč je veliko tudi ironije, sarkazma, ob tem pa odzivanja in distanciranja.

Med desetimi najboljšimi dve pesmi iste avtoriceOb zmagovalni pesmi natečaja Naj pesem 2020 Toma Vebra, ki so ga na spletu razglasili v sredo, 16. decembra 2020, je na Facebookovem profilu Festivala Dnevi poezije in vina mogoče prebrati tudidrugo uvrščeno pesemAljoše RebračeAmeriški krofiintretjo Janje VranjekOdraščanje. Med 10 pesmimi, ki jih je za najboljše izbrala strokovna žirija, je bilo tudi delo že uveljavljenega pesnikaPetra Rezmana. Kot zanimivost, med finalisti in finalistkami, se jeena od prijavljenihustvarjalk z različnima psevdonimoma pojavilas svojima obema poslanima pesmima. Vseh10 finalistov in finalistkpa jeskupno prejelo več kot 2200 všečkov.

PR Kreativna baza

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!