Novice

Nazaj na novice

Gostinci opozarjajo na hude stiske

V Sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS opozarjajo na vse večjo stisko in obup gostincev po vsej Sloveniji, saj so z odlokom zaprti že tretjino leta. S terena tako prihajajo informacije, da ukrepi pomoči ne bodo zadostovali, saj vse kaže na to, da bodo gostinski lokali še dolgo zaprti.

V Sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS opozarjajo na vse večjo stisko in obup gostincev po vsej Sloveniji, saj so z odlokom zaprti že tretjino leta. S terena tako prihajajo informacije, da ukrepi pomoči ne bodo zadostovali, saj vse kaže na to, da bodo gostinski lokali še dolgo zaprti.

"Pravzaprav težko opišem kakšno stisko in obup izražajo gostinci preko številnih klicev in elektronskih sporočil. Ko se s takimi zgodbami soočaš dan za dnem, postaja jasno, da se z nezadovoljivimi ukrepi pomoči igramo z življenji in usodami mnogih," poudarja Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

Panogi gostinstva in turizma sta med največjimi žrtvami epidemije. V mesecu novembru je tako število brezposelnih v panogi turizma in gostinstva poskočilo za kar za 19 odstotkov v primerjavi z mesecem oktobrom.

Glede na to, da so bili gostinski lokali letos zaprti že štiri mesece, so v sekciji prepričani, da bi od države lahko upravičeno pričakovali vsaj pokritje stroškov v celoti. Po tolikšnem času prepovedi obratovanja pa je logično, da bo treba začeti pokrivati tudi izpad prihodkov oziroma izgubo, saj dolgotrajno zaprtje vse gostince postavlja pred vprašanje preživetja. Ob tem sekcija predlaga še enostavnejši sistem povračil stroškov, po vzoru sosednjih držav, denimo Avstrije, kjer enostavno, pregledno in takoj, še v istem mesecu, dodeli država 80 % prometa, ki ga je imel v enakem mesecu lansko leto. Seveda brez pogojev za dodelitev pomoči (izguba, davčni dolg...). Predpogoj za učinkovito pomoč panogi pa je, da država v protikoronskih ukrepih turizem obravnava ločeno od ostalega gospodarstva.

Gostinci so prepričani, da se jih obravnava diskriminatorno, saj se morajo, medtem ko večina gospodarstva in javni sektor lahko dela, ustvarja, izplačuje plače in krizne dodatke, zadolževati, da pokrivajo stroške in prispevke. Poleg tega pa so tudi pogoji za upravičenost do ukrepov pomoči neživljenjski in za mnoge nedosegljivi. "Tudi od prejetega univerzalnega temeljnega dohodka večini po plačilu prispevkov ostane zgolj drobiž. In kot da vse to ni dovolj, so nam v tem predprazničnem času, ko bi lahko zaslužili vsaj za pokritje kakšne položnice, prepovedali še prodajo kuhanega vina, medtem lahko v sosednji trgovini prodajoneomejene količine alkohola. Ali je to res potrebno?" se sprašuje Cvar.

V Sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS se bojijo, da bodo gostinski lokali še nekaj časa zaprti, zato trenutni ukrepi ne bodo zadostovali. Zato državo pozivajo, naj prilagodi ukrepe pomoči, da bodo v pomoč tudi gostincem. V nasprotnem primeru jim bo namreč zmanjkalo potrpljenja, obseg dela na črno pa se tudi v gostinstvu že povečuje. Gostinci pa bi želeli čimprej opravljati svojo dejavnost, vsaj delno (strežba malic, kot v menzah, strežba na prostem, na terasah...), seveda ob spoštovanju zaščitnih ukrepov.

Ob vseh težavah, ki jih pestijo, pa gostinci opozarjajo še na slabo pretočnost informacij. Zdi se jim namreč nedopustno, da na Direktoratu za turizem nimajo sogovornika, ki bi jim v teh kritičnih časih hitreje in bolj učinkovito pomagal reševati odprta vprašanja.

PR OZS

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!