Novice

Nazaj na novice

Skrivnosti z Beethovnove ulice o povezavah med Beethovnom in Slovenijo

TV SLO se letošnji 250. obletnici Beethovnovega rojstva poklanja s predvajanjem prav posebnega dokumentarno-igranega filma. Film Skrivnosti z Beethovnove ulice v sproščenem, vizualno razgibanem slogu raziskuje povezave med Beethovnom in Slovenijo.

V sredo, 30. 12., ob 20.00 na TV SLO 2

TV SLO se letošnji 250. obletnici Beethovnovega rojstva poklanja s predvajanjem prav posebnega dokumentarno-igranega filma. Film Skrivnosti z Beethovnove ulice v sproščenem, vizualno razgibanem slogu raziskuje povezave med Beethovnom in Slovenijo.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija22. december 2020 ob 14:03Ljubljana - MMC RTV SLO

Scenarij Jure Ivanušič in Marko Vezovišek, direktor fotografije Uroš Hočevar, scenografka Urška Dolinar, režiser Aljaž Bastič. Urednik oddaje Daniel Celarec.

Foto: Adrijan Pregelj/RTV Slovenija

Znano je, da je bil Beethoven častni član ljubljanske Filharmonične družbe, znano je tudi, da je tej družbi v zahvalo poslal prepis svoje Pastoralne simfonije z lastnoročnimi popravki. Manj pa je znano, da je bil domnevno povezan s številnimi umetniki slovenskega rodu – pianistko Mario Leopoldino Pachler Košak, violinistom Ignazem Zupančičem (Ignaz Schuppanzigh), skladateljem Jurijem Mihevcem in drugimi. Vsa ta glasbenoforenzična odkritja v sproščenem dokumentarcu povezuje v zanimivo zgodbo igralec in pianist Jure Ivanušič. V filmu mu jih pomagajo razjasniti govorci – ddr. Igor Grdina, dr. Gregor Pompe, dr. Alenka Bagarič, dr. Ingeborg Harer in Lara Oprešnik.

Film je nastal v Uredništvu glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija.

Foto: Daniel Celarec/RTV Slovenija

Dokumentarni film z igranimi vložki so posneli v Arboretumu Volčji Potok, Železniškem muzeju, Stari Ljubljani, na Kongresnem trgu, Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, v Slovenski filharmoniji, Narodni in univerzitetni knjižnici, Studiu 26 Radia Slovenija, Studiu 1 Televizije Slovenija (s scenografijo so poustvarili Beethovnovo sobo\").

Izsek iz dokumentarnega filma.

Voditelj Jure Ivanušič je tudi glavni igralec v filmu, upodobil je Ludwiga van Beethovna in Franceta Prešerna, igralka Beti Strgar je upodobila Marijo Pachler Košak, Žan Koprivnik pa Andreja Smoleta in Jurija Mihevca.

Film bogatijo posnetki Beethovnove glasbe v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Orkestra Slovenske filharmonije, Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Dubravke Tomšič Srebotnjak.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!