Novice

Nazaj na novice

Opel Corsa, ADAM S, Mokka in ostali: Štiri svetovne premiere v Parizu

Opel bo na avtomobilskem sejmu v Parizu med 4. in 19. septembrom postavil na ogled štiri svetovne premiere: novo Corso, moden in športen ADAM S, Mokko z novim motorjem 1.6 CDTI največje moči 100 kW/136 KM in motor 2.0 CDTI v Insignii in Zafiri Tourer

Russelsheim/Pariz. Športen, varčen in vznemirljiv. Opel bo na avtomobilskem sejmu v Parizu med 4. in 19. septembrom postavil na ogled štiri svetovne premiere: novo Corso, moden in športen ADAM S, Mokko z novim motorjem 1.6 CDTI največje moči 100 kW/136 KM in motor 2.0 CDTI v Insignii in Zafiri Tourer.

"Štiri svetovne premiere predstavljajo konsistentno nadaljevanje naše ofenzive novih avtomobilov in pogonskih sklopov," pravi dr. Karl-Thomas Neumann, predsednik Opel Group. "Našo ponudbo na atraktiven način bogatita nova Corsa in ADAM S, naši novi, visokotehnološki motorji pa se postavljajo v ospredje trenutne dizelske tehnologije."

Nova prodajna uspešnica s sodobnimi sistemi pomoči vozniku: Opel Corsa

Nova Corsa prihaja s popolnoma novo notranjostjo, ki zaokroža vtis visoke kakovosti in prostornosti, vključno z informacijsko zabavno tehnologijo najboljše povezljivosti IntelliLink ter modernimi sistemi pomoči in podpore vozniku. Druga generacija kamere spredaj Opel Eye s sistemi prepoznavanja prometnih znakov (Road Sign Recognition), opozorila na vožnjo preko vzdolžnih talnih oznak (Lane Departure Warning), samodejnega upravljanja delovanja nezasenčenih luči (High Beam Assist), z indikatorjem varnostne razdalje (Following Distance Indication) in opozorilom na možnost naleta (Forward Collision Warning) dodatno viša raven varnosti.

Novi, uglajen in učinkovit trivaljni motor s turbinskim polnilnikom in litrom delovne prostornine, zagotavlja ob tekočem delovanju menjalnika, z novim vzmetenjem in optimiziranim volanom, najvišjo raven udobja in natančnosti vodenja v razredu. Kompaktni, povsem aluminijasti motor 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo je seveda že skladen z merili sestave izpušnih plinov Euro 6. Na voljo je z dvema zmogljivostnima ravnema največje moči 66 kW/90 KM, oziroma 85 kW/115 KM. Oba dosežeta največji navor 170 Nm pri 1800 vrtljajih na minuto. Oblikovalci so združili dinamično silhueto Corse s tekočimi klesanimi oblikami in natančno obdelanimi detajli, značilnimi za Oplovo, neštetokrat nagrajeno dizajnersko filozofijo. Nova Corsa ima vse, da uspešno nadaljuje 32 let dolgo izjemno zgodbo o uspehu v razredu majhnih avtomobilov, v katerem vlada izjemno ostra konkurenca. S tekočih trakov tovarn v Eisenachu in Zaragozi bo nova Corsa pripeljala konec letošnjega leta.

Trendovski in zapeljivo športen: Opel ADAM S

Tekoč dizajn, navdušujoči pogonski sklopi in seveda številne možnosti individualizacije so osnovne značilnosti najmlajšega ADAMA, dirkaškega ADAMA S. Tako lahko vozniki, ki stavijo na športno vožnjo, sedaj sežejo po ADAMU z motorjem 1.4 Turbo ECOTEC največje moči 110 kW/150 KM. V kombinaciji z ročnim šeststopenjskim menjalnikom navduši novi motor s turbinskim polnilnikom z veliko odzivnostjo in idealno krivuljo prirasta navora. Tako je na ovinkasti, razgibani cesti prava športna zvezda. ADAM S pospeši od nič do 100 km/h v le 8,5 s in doseže največjo hitrost preko 200 km/h. Športne vozne značilnosti izpostavlja zmogljivo podvozje, razvito posebej za ADAM S, s posebnimi nastavitvami in neposrednim ter ostrim volanom. Ob tem je žepni dirkalnik vrhunski tudi v nevarnih razmerah, za kar med ostalim poskrbijo tudi velike zavore OPC S z izjemnimi zmogljivostmi zaviranja, različnih velikosti glede na velikost koles. ADAMOV športni pedigre so tako zunaj kot znotraj izpostavili tudi oblikovalci. Seveda je v ADAMU S na voljo tudi Oplov večkrat nagrajeni sistem IntelliLink, z združitvijo najsodobnejši informacijsko zabavnih tehnologij s številnimi aplikacijami. Ta zabavno informacijski sistem je povsem kompatibilen z najsodobnejšimi pametnimi telefoni, delujočimi na osnovi operacijskih sistemov ANDROID in Apple iOS, s katerimi je ADAM izjemno dobro omrežno povezan, na posebej varen in do uporabnika prijazen način. ADAM S bo mogoče naročiti od novembra dalje, v prodajne salone bo pripeljal v začetku leta 2015.

Najvišja raven uglajenosti: Mokka 1.6 CDTI

Od začetka 2015 bo Opel Mokka na voljo tudi z Oplovim, najnovejšim motorjem 1.6 CDTI, največje moči 100 kW/136 KM. Posebej kompakten motor, ki so ga številni poimenovali "šepetajoči dizel", bo zamenjal dosedanji 1,7-litrski dizel. Postavlja se z večjo močjo in večjim navorom (šest KM in 20 Nm več), manjšo prostornino in manjšo porabo goriva. Živahen 1.6 CDTI sodi v novo družino Oplovih dizelskih, povsem iz aluminija izdelanih motorjev. Različica največje moči 100 kW/136 KM se postavlja s specifično močjo 85 KM na liter delovne prostornine, kar je brez primerjave v razredu tovrstne delovne prostornine. Avtomobil doseže največjo hitrost 191 km/h. Posebej tih dizel je obenem tudi izjemno gospodaren in spoštljiv do okolja, saj s pomočjo natančnega šeststopenjskega ročnega menjalnika in serijskega sistema Start/Stop porabi Mokka 1.6 CDTI v kombiniranem ciklu, le 4,1 l goriva na 100 km in izpusti v ozračje 109 g CO2 na kilometer vožnje. V primerjavi z 1,7-litrskim motorjem je poraba manjša za skoraj 0,5 l/100 km, izpust CO2 pa za 11 g/km. Novi dizel je ob vsem že skladen z strožjimi merili sestave izpušnih plinov Euro 6. Veliko moč in čistost izpuha zagotavljata med ostalim tudi turbinski polnilnik z variabilno geometrijo VTG in sistem visokotlačnega vbrizga goriva s skupnim vodom. S pomočjo simulacij najsodobnejšega računalniškega inženiringa CAE in številnih izboljšav je bila odločno zmanjšana tudi hrupnost delovanja, tresljaji in odločno povečana uglajenost.

Največ energije iz najmanj goriva: Novi motor 2.0 CDTI v Insignii in Zafiri Tourer

Prihodnje leto bodo kupci lahko segli tudi po dvolitrskem turbo dizelskem Oplovem motorju nove generacije. Z največjo močjo 125 kW/170 KM in največjim navorom 400 Nm bo zamenjal sedanji motor največje moči 120 kW/163 KM v Insignii in 121 kW/165 KM v Zafiri Tourer. V obeh primerih znaša največji navor motorja 380 Nm. Ta posebej učinkovit, z merili Euro 6 skladen motor, dosega za približno štiri odstotke več moči in za približno 14 odstotkov več navora, ob odločnem zmanjšanju porabe goriva in izpusta CO2. Motor je ob tem z uspešno uporabo "zvočnega inženiringa" tudi izjemno tih, z majhnimi tresljaji posebej uglajen. Na novo glavo motorja iz aluminija je s posebnimi tesnili pričvrščen pokrov iz plastike, s katerim se veča učinkovitost dušenja hrupa. Da deluje novi motor 2.0 CDTI čisto kot bencinski motor omogoča tudi Oplov BlueInjection selektivni redukcijski katalizator SCR. BlueInjecton je sistem naknadnega čiščenja izpušnih plinov, s katerim se odstranijo dušikovi oksidi (NOx). V sistem se za dizelskim filtrom trdnih delcev DPF, pred katalizatorjem SCR vbrizgajo majhne količine tekočine AdBlueR, raztopine ureje v vodi. Raztopina se pretvori v amonijak (NH3), ki ga absorbira katalizator SCR. V njem se dušikovi oksidi (NOx), v reakciji z amonijakom selektivno reducirajo na dušik in vodno paro.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!