Novice

Nazaj na novice

Vinagova vinska klet spet odpira svoja vrata

Znamenita Vinagova vinska klet pod mariborskim mestnim središčem po propadu nekoč pomembnega vinarskega podjetja danes znova odpira svoja vrata.

Maribor, 24. septembra (STA) - Znamenita Vinagova vinska klet pod mariborskim mestnim središčem po propadu nekoč pomembnega vinarskega podjetja danes znova odpira svoja vrata. Podjetje je nedavno v najem prevzela družba Vinmar, za katero stoji azijski kapital in jo zanima tudi nakup, za promocijo vinske kleti pa bodo skrbeli v sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor-Pohorje.

Stečajna upraviteljica Vinaga Brigita Kraljič je sicer pred kratkim najemno pogodbo sklenila z družbo Marestate, ki je v stoodstotni lasti Nizozemca Harma Jana Prinsa, a je najeto Vinagovo premoženje v upravljanje prevzela v ta namen ustanovljena družba Vinmar, ki je v deljeni lasti Prinsa, Kitajca Sang Weija, Japonca Natsukija Tamure in Tajvanca Robina Hsina Pan Shuna.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Vinmarja Harm Jan Prins, je njihov namen obuditi blagovno znamko nekoč uglednega mariborskega podjetja ter ga pripeljati na mednarodni vinski trg. Prav mešana družba lastnikov iz azijskega sveta jim omogoča odpiranje na nove perspektivne trge, kjer se poraba vina povečuje.

"Vinag je trenutno relativno majhen proizvajalec vina, a želimo se vrniti v zgodovino, ko je že bil eden največjih vinarjev v regiji. Ob lastnih vinogradih bomo vzpostavili tudi sodelovanje z ostalimi pridelovalci grozdja v regiji," je povedal Prins in dodal, da bodo samo letos v obnovo podjetja vložili 1,1 milijona evrov.

V začetni fazi so v podjetju zaposlili 15 ljudi, še dodatnih 30 jih začasno dela v vinogradih, Prins pa računa, da bodo število zaposlenih do konca leta povečali na 35 do 40. Večina jih bo delala v proizvodnji, nekaj med njimi pa tudi v izvoznih dejavnostih, zlasti na azijske trge. Vse svoje proizvode bodo prodajali pod blagovno znamko Vinaga, za lokalno okolje pa bodo obdržali tudi uveljavljeno znamko Mariborčan.

Sicer pa vlagatelje po najemu zanima tudi kasnejši odkup podjetja, kar bo odvisno tudi od ponujene cene, a je bilo za hitro rešitev obstoječih vinogradov nujno najprej skleniti najemno pogodbo. Letošnja letina bo skromna, okoli 100.000 litrov vina, nekaj grozdja bodo odkupili še od drugih pridelovalcev. Od skupaj 72 hektarjev vinogradov jih je namreč stečajna upraviteljica skoraj polovico letos dala v najem drugim vinarjem, a v Vinmarju upajo, da jih naslednje leto dobijo nazaj.

Glavnina aktivnosti podjetja je vezana na novejšo klet v Košakih, stara klet v središču mesta, ki je od aprila letos samevala, pa bo poslej v skladu z dogovorom z Mestno občino Maribor in Zavodom za turizem Maribor Pohorje znova na voljo tudi za ogled obiskovalcem ter nekatere protokolarne aktivnosti občine.

Direktorica zavoda Janja Viher je povedala, da je to ena najlepših novic v sklopu pravkar potekajočega 14. Festivala Stare trte. Kot je dejala, bo klet na ogled v času festivala, pa tudi pozneje, predvsem ob koncih tedna, za organizirane skupine pa tudi druge dni.

"Mesto najstarejše trte na svetu si zagotovo zasluži, da se lahko ponaša z res atraktivno kletjo, ki si jo bodo znova lahko ogledali vsi naši obiskovalci, z njo pa se bodo pobližje lahko spet seznanili tudi Mariborčani. Vinska zgodba bo našo destinacijo lahko ponesla v še bolj svetlo turistično prihodnost," je dejala Viharjeva.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!