Novice

Nazaj na novice

MKC Črka s polno paro odpira novo literarno sezono Mladinskega kulturnega centra Maribor

Program Mladinskega kulturnega centra Maribor MKC Črka, ki že več kot 25 let deluje na področju knjige, literature, promocije branja in slovenske literature ter posebno skrb namenja mladim, obetavnim ustvarjalcem, za začetek nove sezone pripravlja tri produkcije, kjer se poezija druži z drugimi mediji, vse produkcije pa so med seboj vsebinsko povezane.

MKC Črka s polno paro odpira novo literarno sezono Mladinskega kulturnega centra Maribor

Program Mladinskega kulturnega centra Maribor MKC Črka, ki že več kot 25 let deluje na področju knjige, literature, promocije branja in slovenske literature ter posebno skrb namenja mladim, obetavnim ustvarjalcem, za začetek nove sezone pripravlja tri produkcije, kjer se poezija druži z drugimi mediji, vse produkcije pa so med seboj vsebinsko povezane. Pri projektu sodeluje okrog 25 ustvarjalcev s področja literature, intermedijske umetnosti ter video in vizualne umetnosti. Gre za produkcije Poezija na mestnih ulicah avtorja Nina Flisarja, ki pod okriljem MKC Črke poteka že osmo leto, projekt Videopoezija pripravljamo drugič, oboje pa smo tokrat povezali in nadgradili z izvirno intermedijsko produkcijo AR Libris, ki sta jo zasnovala Jože Slaček in Petra Kolmančič in nastaja v produkciji MKC Maribor in koprodukciji zavoda Naključje7.

Deset izbranih pesnic in pesnikov mlajše in srednje generacije – vključeni so Denis Škofič, David Bedrač, Jan Šmarčan, Petra Kolmančič, Tomislav Vrečar, Dejan Koban, Lučka Zorko, Lucija Mlinarič, Anja Golob ter Veronika Dintinjana – je prispevalo pesmi iz svoje aktualne literarne produkcije. Povabljeni videoumetniki in vizualni ustvarjalci Matej Jarc, Hana Repše, Miha Sagadin, Jože Slaček, Jan Sterniša, Rene Puhar, Marko Ornik, Nataša Berk, Igor Unuk, Kristijan Robič, Toni Soprano ter Ana Pečar so iz nabora pesmi izbrali po eno, ki jih je najbolj nagovorila in ta pesem je bila osnova za nastalo video delo. Vse izbrane pesmi so natisnjene na plakate večjega formata in bodo med 2. in 12. oktobrom 2015 na ogled na plakatnih mestih po Mariboru v okviru akcije Poezija na mestnih ulicah.

Nastala video dela so sodelavci Kulturnega inkubatorja, ki deluje pod okriljem MKC Maribor in zavoda Naključje7 kodirali s t.i. AR kodami, ki so jih oblikovali Uroš Lehner, Jan Sterniša in Kristijan Robič. AR kode so povezane z novejšo računalniško tehnologijo imenovano Augmented Reality (AR), ki združuje fizični svet z interaktivnim virtualnim svetom. AR tehnologija ima mnogo prednosti in ena od teh je, da smo še vedno v realnem okolju, pri tem pa lahko občudujemo vizualno virtualni svet. Projekt omogoča nastajanje popolnoma novih in drugačnih javnih površin, takšnih, ki so prepletene z umetnostjo in tehnologijo, ki omogoča tovrstno upodabljanje.

AR kode so torej natisnjene na plakatih s poezijo po mestu in z zajetjem kode z mobilno napravo si bo mogoče ob prebrani pesmi na plakatu ogledali tudi video. Kako to poteka in kakšen je rezultat bo mogoče videti prihodnji petek, dne 9. oktobra 2015, ko bo ob 17. uri bo v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor) potekala projekcija izbranih pesmi in premierna projekcija nastalih video del, sledil pa bo javni sprehod po centru Maribora s postajališči ob lokacijah Poezije na mestnih ulicah, kjer bo potekal demonstrativni prikaz delovanja AR kod. Postaje sprehoda so Slomškov trg – Gosposka ulica – Trg svobode – Slavija – Ul. Kneza Koclja – Vetrinjska ulica – Glavni trg–Trg revolucije, sprehod pa se zaključi v Kiblinem razstavišču Portal, saj je projekt AR Libris vključen tudi v spremeljevalni program letošnjega festivala MFRU in KIBLIX.

V prilogah boste našli več o akcijah Poezija na mestnih ulicah in AR Libris, pa tudi vizualno gradivo (inserti iz video del, primer kode ter primer plakata Poezija namestnih ulicah).

Kontakt za dodatne informacije: Petra Kolmančič 02 3002994, petra.kolmancic@mkc.si

Mladinski kulturni center Maribor / Ob železnici 16 / 2000 Maribor / 02 300 2995 / www.mkc.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!