Novice

Nazaj na novice

SPOROČILO ZA MEDIJE

Nagrada za najboljši prvenec knjižnega sejma Dinu Bauku

SPOROČILO ZA MEDIJE

Nagrada za najboljši prvenec knjižnega sejma Dinu Bauku

Ljubljana, 26.11. 2015 - Na Slovenskem knjižnem sejmu bodo danes zvečer podelili nagrado za najboljši prvenec. Dobitnik je Dino Bauk (1973) za roman Konec. Znova (Beletrina, 2015).

V svojem romanuKonec. Znovase Bauk vrača v obdobje poznih osemdesetih in začetek devetdesetih let, ki ga prikazuje v retrospektivi zagrenjenega birokrata Petra, skorumpiranega menedžerja Gorana in večno bežeče Američanke Mary. Spomini na leta, ko so jih bolj kot tedanja nemirna politična situacija zanimali njihov bend, glasba in predvsem ljubezen, se prepletejo ob Denisu, ki je bil iz njihovih življenj v Ljubljani vržen v balkansko vojno vihro. Občutek umanjkanja smiselnega zaključka njihove skupne zgodbe pa jih zasleduje in sili, da se vračajo k iskanju drugačnega konca. Znova.

Žirija v sestavi dr. David Bedrač, Cvetka Bevc in Nataša Konc Lorenzutti je med drugim zapisala, da je romaneskni prvenec Dina Bauka strukturno dodelana celota, ki jo najprej odlikujejo raznovrstni tehnopoetski principi in mešanje raznolikih komunikacijskih sredstev, ki jih pisatelj nazadnje poveže iz fragmentarnosti v tekoče berljivo fabulo. Ob tem prihaja v ospredje slika sodobnih človeških razbitin, a vselej v uravnovešenem odnosu med emotivnim, notranjim (miselno–fiktivnim), in fizičnim, akcijskim polom.

****

Mediji o romanu Konec. Znova:

"Bauku uspelo napisati berljivo, dinamično in nekonvencionalno knjigo, ki jo ob presenetljivih zgodbenih obratih odlikuje poseben čustven naboj."

-Tina Kozin, 3. Program radia Slovenija

"Dino Bauk se z romanom morda res podpisuje šele pod prvenec, a predstavi se kot razvit, izdelan pisatelj, ki, kot vsi najboljši njegovega stanu, prepriča z lastno čustveno investicijo v like."

-Mojca Pišek, Dnevnik

"Bauk tudi zaradi mešanja slovenščine, bosanščine, amerikanščine in še kakšnega jezika deluje šalamunovsko igrivo, hemonovsko odkritosrčno in albaharijevsko sentimentalno."

-Gabriela Babnik, Delo

****

Podelitev nagrade bo danes ob 19.00 na Pisateljskem odru v Cankarjevem domu. Z nagrajencem se bo pogovarjal Matej Juh. Pogovor bo v živo prenašal 3. program radia Slovenija, program ARS.

O nagrajenem romanu bo govora tudi v nedeljo, 29.11. ob 12.00, ko bo avtor prav tako na Pisateljskem odru Slovenskega knjižnega sejma nastopil z Goranom Vojnovićem. Pogovor bo vodil Anže Tomić.

Z našim nagrajencem se veselimo nagrade in mu čestitamo!

*****Beletrina Academic PressBorštnikov trg 2, 1000 LjubljanaTel.: +3861/ 200 37 00GSM: +386 40 123 245info@zalozba.orgwww.beletrina.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!