Novice

Nazaj na novice

Dih jemajoče lepote ledenih jam Islandije, ujete v objektiv

Sonyjeva tehnologija senzorjev omogoča podrobnejši pogled na enega izmed redkih naravnih čudežev, ki jih prej ni bilo mogoče fotografirati na takšen način

Sporočilo za javnost

Dih jemajoče lepote ledenih jam Islandije, ujete v objektiv

Sonyjeva tehnologija senzorjev omogoča podrobnejši pogled na enega izmed redkih naravnih čudežev, ki jih prej ni bilo mogoče fotografirati na takšen način

Fotografija, posneta s Sony A7R II

Skrivnostna lepota jam ledenika Vatna (Vatnajökull), enega izmed največjih ledenikov v Evropi, je razkrita v vsej svoji zamrznjeni lepoti s pomočjo neverjetno ostrih fotografskih posnetkov, obogatenih z najmanjšimi podrobnostmi.

Vsako leto se ledenik premakne in spremeni ter odkrije kompleksne jamske sisteme, ki obstanejo zgolj nekaj tednov preden se ponovno preobrazijo v novo podobo. Serija osupljivih fotografij prikazuje nadnaravno lepoto islandskih ledenih jam – stene svetlo modre barve z v led ujetimi mehurčki vode, ki spominjajo na podvodno dogajanje. V fotografijah jame oživijo in poudarijo zapletene krivulje naravnih skulptur, nežno sestavo ledenih sveč in gladko teksturo zamrznjenih sten, ki jih oblikuje nenehno gibanje.

Nastale fotografije omogoča senzor, ki se nahaja v središču vsakega fotoaparata in določa sposobnost, da zajame količino svetlobe in podrobnosti, ki so vidne na nastalih fotografijah. Sonyjev napredek v tehnologiji senzorjev fotografom omogoča, da v objektiv ujamejo izjemno ostre fotografije tudi v najzahtevnejših pogojih s šibko svetlobo. Fotografski podvig, ki si ga prej niste mogli zamisliti, sedaj omogočajo najnovejši Sonyjevi fotoaparati.

Fotograf Mikael Buck se je skupaj s priznanima lokalnima vodičema Einar Runar Sigurdsson in Helen Maria podal na vznemirljivo dogodivščino raziskovanja sveta, ujetega v led s Sonyjevimi najnovejšimi fotoaparati A7R II, RX10 II in RX100 IV. α7R II s prvim senzorjem polnega formata z osvetlitvijo ozadja na svetu združuje ultra visoko ločljivost in občutljivost, fotoaparata RX10 II in RX100 IV pa odlikuje prvi CMOS-senzor tipa 1.0 na svetu, ki svoje sposobnosti resnično pokaže v pogojih slabe svetlobe in visokega kontrasta. Fotografije so bile posnete brez uporabe kakršnegakoli zunanjega vira – vidna je samo naravna svetloba, ki pronica skozi stene ledenih jam. Buck je prav tako v objektiv ujel izkušenega lokalnega plezalca, ki se vzpenja po zamrznjenih zidovih in tako prikazal veličastnost velike modre jame.

Helen Maria iz podjetja z najdaljšo tradicijo vodenja ogledov po gorah Islandije, Local Guide, pravi: "Te ledene jame raziskujem že vrsto let. Biti tukaj je resnično čudovita izkušnja. Če se zavedamo, da je ta ledeni fenomen minljiv in hitro spremenljiv, je občutek še bolj poseben. Priložnost, da lahko ujamemo čudeže narave v vsem svojem sijaju in v večnosti ohranimo tudi najmanjšo podrobnost te veličastnosti s Sonyjevo tehnologijo senzorjev, je zares magično doživetje. Fotografije so prikazale naravni fenomen v resnični luči in upam, da se bo veliko ljudi v prihodnje odločilo, da tudi sami obiščejo ta poseben košček sveta."

Yann Salmon Legagneur, vodja produktnega marketinga v segmentu digitalne fotografije za Sony Europe, je dejal: "Pred nekaj leti teh fotografij ne bi mogli posneti brez obsežne dodatne opreme, osvetlitve in drugih dodatkov – vse to pa bi predstavljajo velik napor za samega fotografa. Senzorji znotraj Sonyjevih fotoaparatov serije α7 in RX zagotavljajo, da je vse, kar fotograf potrebuje za izvrsten rezultat, fotoaparat majhne oblike in izjemnih zmogljivosti tudi v slabih svetlobnih pogojih."

Sony je, kot številka ena v svetu tehnologije senzorjev, ki ima okvirno 50 % svetovnega tržnega deleža, ponosen, da z razvojem senzorjev premika meje in zahvaljujoč temu napredku lahko fotografi v objektiv ujamejo tovrstne prizore. Senzorji so pomemben del fotoaparata in naznanjajo njegovo zmogljivost, z nenehnim razvijanjem na tem področju pa Sony nadaljuje svojo rast v industriji digitalne fotografije.

Poleg fotografij, ki jih lahko posnamemo v izjemno šibki svetlobi, lahko s pomočjo tehnologije senzorjev v fotoaparatih RX10 II in RX100 IV, lahko ujamete trenutke, ki niso vedno vidni s človeškim očesom, s 40x super počasnim zajemanjem video posnetkov vse do 100 fps.

– Konec –

O družbi Sony

Podjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležili konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 68 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2015. Več informacij o Sony Slovenija lahko dobite na spletni strani www.sony.si oz. centralni spletni strani www.sony.net.

Tehnične informacije

Sonyjev prvi Exmor R™ CMOS-senzor tipa 1.0 na svetu

Exmor RS™ CMOS-senzor novega dizajna z naprednim procesiranjem signala in priloženo pomnilniško kartico DRAM udejanja 5x hitrejše branje podatkov v primerjavi z običajnimi modeli. Odlikujejo ga številne vrhunske funkcije, kot so 40-kratni izjemno počasni posnetki, zaslonko proti popačenju, ki so bile nekoč na voljo zgolj ob profesionalni fotografski opremi.

Novi 35-mm Exmor RS CMOS-senzor polnega formata z 42,4 milijona pik:

Prvi 35-mm senzor polnega formata z osvetlitvijo ozadja na svetu[i] z 42,4 milijona učinkovitih slikovnih pik, izboljšano občutljivostjo do ISO 1024004[ii] in izredno majhno stopnjo šuma za odkrivanje najmanjših podrobnosti tudi v povečavah. Struktura z osvetlitvijo ozadja izboljša učinkovitost zbiranja svetlobe, razširja razpon tokokroga in s plasti bakrenih žic s hitrim prenosom prenaša podatke približno 3,5-krat hitreje[iii]. Rezultat: izjemno hiter sistem samodejnega ostrenja in neverjetno čisti videoposnetki v 4K ločljivosti.

[i] Med digitalnimi fotoaparati opremljenimi s 35-mm senzorjem polnega formata. Od junija 2015 na osnovi raziskav Sony.

[ii] ISO 100-25600 razširitev do ISO 50–102400 za zajemanje fotografij.

[iii] V primerjavi z α7R.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!