Novice

Nazaj na novice

RAZSTAVA JASLIC 2015 Božična Prlekija

Predstavitev 8. razstave slovenskih jaslic, otroških jaslic in jaslic Marije Kastelec

RAZSTAVA JASLIC 2015Božična Prlekija

Božična Prlekija že šesto leto zapored uspešno povezuje Razstavo jaslic v Veržeju, Božično vas Banovci, ki jo skupaj pripravljajo Turistično društvo Banovci, Terme Banovci in Občina Veržej ter Božična noč na Razkrižju Turistično narodopisnega društva Razkrižje. Naj Božična Prlekija pričara tudi vam skrivnost Svete noči.

Predstavitev 8. razstave slovenskih jaslic, otroških jaslic in jaslic Marije Kastelec

Z 8. razstavo slovenskih jaslic Zavod Marianum Veržej sledi uspešnim predhodnim razstavam in ponovno združuje številne slovenske jasličarje in postavlja na ogled jaslice, ki jih še v Veržeju nismo videli. Z organizacijo razstave smo osrednje gibalo na tem področju, ki vsako leto znova vzpodbudi ustvarjalce, predvsem pa preko natečaja pomurske osnovne šole in vrtce, da so ustvarjalni. Letos so, tudi zaradi osrednje razstavljavke, ki se loteva izdelave jaslic iz čebeljega voska, imeli pred sabo zanimiv izziv, narediti jaslice na tematiko medu (medeno testo, satovje …) in ga smiselno vključiti v svoje jaslice. To jim je uspelo več kot odlično.

Marija Kastelec prihaja iz Žirov. Prvič se je resneje z izdelavo jaslic srečala leta 2005, ko je v domačem kraju sodelovala na božični razstavi. Takrat je prvič sklekljala figurice v 3-dimenzionalni obliki. Najprej angelčka, sledila je sveta družina, sveti trije kralji in pastirci. Skozi desetletno delo se je nabralo zavidljivo število jaslic, kar 21 iz tega opusa jih boste lahko letos občudovali na veržejski razstavi. Zagotovo je dodana vrednost vsake klekljarice, če sama izdela tudi načrt za čipko in Marija Kastelec se lahko pohvali, da je za večino svojih jaslic tudi sama izdelala načrte. Čeprav se z izdelavo klekljanih jaslic ukvarja šele desetletje, kleklja že od svojega 5 leta starosti, ko jo je klekljana naučila babica. Svoje znanje tudi sama z veseljem prenaša na mlajše. Poleg klekljanih pa izdeluje jaslice tudi iz čebeljega voska ali jih preprosto speče s testa.

Skupno je na letošnji razstavi jaslic predstavljenih

21 jaslic Marije Kastelec

27 slovenskih rokodelcev / jasličarjev

21 jaslic šolskih skupin

Odprtje razstave in možni ogledi

Razstava bo odprta od 4. 12. 2015 do 6. 1. 2016 vsak dan (tudi ob nedeljah in praznikih) od 9.00 do 18.00 ure. Od 7. 1. do 3. 2. 2016 pa ob delavnikih od 9.00 do 15.00 ure, ob sobotah od 9.00 do 12.00 ure (oz. po dogovoru).

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!