Novice

Nazaj na novice

FESTIVAL MLADE RIME MB#2

Dvorana Gustaf, KC Pekarna in Hostel Pekarna

FESTIVAL MLADE RIME MB#2

Dvorana Gustaf, KC Pekarna in Hostel Pekarna

Dvodnevni literarni festival mlade poezije

15. in 16. decembra 2015 bo v dvorani Gustaf potekal drugi festival mariborskih Mladih rim, s katerim organizatorji KUD Kentaver, MKC Maribor, Liter Jezika in AGD Gustaf zaokrožujejo celoletno serijo Mladih rim v Mariboru. Na festivalu bo nastopilo več kot 25 mladih pesnikov in pesnic, pa tudi številni ustvarjalci z drugih področij (glasba, video), na ogled bo deset kratkih video del iz projekta Videopoezija MKC Črka, predstavili se bosta druščini ustvarjalcev literarno-jezikoslovne revije Liter Jezika in revije IDIOT, na celodnevni delavnici bo mogoče ustvariti lastno broširano knjigo, poseben gost festivala bo Borut Gombač, na voljo bodo izbrane pesniške zbirke iz bukvarne Ciproš, Soma Arsen pa bo nastope literatov eksperimentalno zvočil. Program festivala so oblikovali pobudnica Mladih rim v Mariboru Nina Ditmajer ter idejna vodja Mladih rim Veronika Dintinjana in Dejan Koban.

V torek, 15. 12. 2015 bodo ob 19. uri na odru dvorane Gustaf nastopili avtorji in avtorice, ki objavljajo v 9. številki revije Liter Jezika. Liter jezika je študentska literarno-jezikoslovna revija, ki je bila ustanovljena na Oddelku za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru v začetku leta 2010. Revijo bosta predstavila Urša Kac in Aleš Čeh, berejo pa Helena Zemljič, Aleš Jelenko, Maruša Romih, Barbara Mastnak, Jan Šmarčan, Veronika Šoster, Enesa Mahmić in Vanesa Vodovnik. Prvi večer festivala bo zaključila serija petih kratkih video del iz projekta Videopoezija MKC Črke, ki so nastala v produkciji MKC Maribor 2015 in so premiero doživela oktobra. Ogledati si bo mogoče video dela, ki so nastala na osnovi pesmi Sul campo del mare (Matej Jarc in Veronika Dintinjana), Drug moški (Marko Ornik in Lucija Mlinarič), Metastaze (Kristijan Robič in Petra Kolmančič), Gozd (Jan Sterniša in Denis Škofič), Ko se ustavi čas (Jože Slaček in Jan Šmarčan).

Drugi dan festivala, v sredo, 16. 12. 2015, se prične z delavnico izdelave lastnih knjižic, ki jo bo vodil Dejan Koban, potekala pa bo v Hostlu Pekarna. Prijaviti se je še mogoče, za udeležbo pišite na naslov dkoban@gmail.com. Ob 19. uri pa se dogajanje ponovno seli v dvorano Gustaf, ki je tudi sicer domicilno prizorišče Mladih rim v Mariboru. Najprej bo na sporedu branje, na katerem sodelujejo Žiga Hren, Doris Feuš, Tonja Jelen, Gregor Lozar, Nina Medved, Kristina Kočan in Eva Šenekar, Gregor Stamejčič – Grizli, branje pa bo opremljeno z eksperimentalnim zvočenjem v izvedbi Some Arsena. Ob 20. 30 uri bo Muanis Sinanović predstavil 16. številko revije IDIOT in istoimensko paraliterarno organizacijo, sledilo pa bo branje prevodov iz revije in nastop Amadeja Kraljeviča in Aleša Jelenka ter nastop literarnega gosta festivala Boruta Gombača. Literarnim nastopom bo ponovno sledila projekcija kratkih video del iz projekta Videopoezija MKC Črke, ogledati si bo mogoče naslednja dela: Šalamun je mrtev pika in konec debate (Hana Repše, Miha Sagadin, Rene Puhar in Dejan Koban), Padanja (Toni Soprano in David Bedrač), Ptička (Nataša Berk in Anja Golob), Diagonala (Igor Unuk in Lučka Zorko), Napetost je prvotno nič (Ana Pečar in Tomislav Vrečar). Ob tem bo na prizorišču festivala tudi razstava izdelanih knjižic in izbranih pesniških zbirk iz bukvarne Ciproš.

Dogodke moderira Dejan Koban. Vstop je prost.

POEZIJA JE SUPER KUL!

Programski odbor: Nina Ditmajer, Veronika Dintinjana in Dejan Koban

Programska koordinacija: Petra Kolmančič

Organizacija: Kud Kentaver, MKC Maribor - MKC Črka, Liter jezika

Partnerji: AGD Gustaf, Bukvarna Ciproš

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!