Novice

Nazaj na novice

Lemurji in langurji se s pomočjo televizorjev ločljivosti 4K pripravljajo na življenje v divjini

Kakovost slike televizorja BRAVIA™ daje vtis resničnosti in živalim v sklopu programa "Back to the Wild" omogoča vpogled v njihov pravi dom

Sporočilo za javnost

Lemurji in langurji se s pomočjo televizorjev ločljivosti 4K pripravljajo na življenje v divjini

Kakovost slike televizorja BRAVIA™ daje vtis resničnosti in živalim v sklopu programa "Back to the Wild" omogoča vpogled v njihov pravi dom

· The Aspinall Foundation, mednarodno priznana dobrodelna organizacija za ohranjanje živalskih vrst, je v ograde primatov v rezervatu Port Lympne postavila Sonyjeve televizorje ločljivosti 4K. Z njim so živalim želeli pokazati podrobne prizore zavarovanih območij divjine, ki bodo prihodnje leto postala njihov nov dom.

· Projekt je del večstopenjskega programa, v katerem lemurje in langurje pripravljajo na morebitno vrnitev v divjino. Televizorji tako primatom ponazarjajo doživetje, ki se približa resničnemu življenju v njihovem naravnem okolju.

Pred kratkim so v rezervatu Port Lympne (Kent, Velika Britanija) v ograde lemurjev in langurjev postavili Sonyjeve televizorje BRAVIA X90C z osupljivo sliko vrhunske ločljivosti 4K. Dobrodelni projekt je del ohranjanja živalskega sveta v okviru programa "Back to the Wild". Primatom omogoča opazovanje posnetkov s prizori njihovih habitatov na otokih Java in Madagaskar v kakovosti 4K z realističnimi podrobnostmi. Tako imajo priložnost, da vidijo naravo, iz katere prihajajo in ki bi v prihodnosti lahko postala njihov dom.

Simon Jeffery iz rezervata Port Lympne je dejal: "Nenehno iščemo nove načine, kako živali aktivirati v našem rezervatu. Pri tem uporabljamo številne metode, saj želimo, da ohranijo svojo energijo in ostanejo zdrave. Včasih te popestritve vključujejo nove vonje, okuse ali celo nove plezalne pripomočke in igrače. Tokrat pa smo želeli preizkusiti nekaj drugačnega, da vidimo, ali bodo z zanimanjem opazovali svoje naravne habitate v divjini. Naše velike ograde so oblikovane tako, da čim bolj spominjajo na naravo, iz katere izhajajo. Odločili smo se, da lemurjem in langurjem ponudimo še dejanski vpogled v neukročene kotičke narave s podrobnimi in realističnimi posnetki, ki bi lahko nekoč postali njihov dom. Kakovost slike na Sonyjevem televizorju BRAVIA™ 4K je tako neverjetno čista in polna podrobnosti, zato daje občutek srečanja z deževnim gozdom na lastne oči."

Nov televizor BRAVIA X90C z vrhunsko ločljivostjo 4K prinaša izjemno kakovost slike, ki prikaže štirikrat več podrobnosti v primerjavi s polno visoko ločljivostjo. Zahvaljujoč zmogljivemu 4K procesorju X1 sta jasnost in kontrast vsake slike še toliko bolj realistična. Sonyjeva edinstvena tehnologija TRILUMINOS omogoča uživanje v najširšem barvnem spektru do sedaj in tako dih jemajoče deževne gozdove prikaže v bogatih in živahnih zelenih odtenkih.

Simon še dodaja: "Od leta 2012 smo iz rezervata Port Lympne in parka Howletts Wild Animal uspešno vrnili v divjino – v zavarovana območja otoka Java – več skupin langurjev, gibonov in opic vrste Presbytis comata. Sedanjo skupino langurjev pa načrtujemo vrniti v letu 2016. Čeprav že nekaj časa tesno sodelujemo z lokalnimi skupnostmi na Madagaskarju, lemurjev, vzgojenih v ujetništvu, še nismo predstavili temu edinstvenemu otoku. Zadovoljni smo, da lahko na podlagi naših uspešnih raziskav in temeljitega dela začnemo preučevati možnosti preselitve v ujetništvu rojenih lemurjev nazaj v divjino, kamor tudi pripadajo."

Kot del fundacije The Aspinall Foundation je rezervat Port Lympne zavezan k zaščiti redkih in ogroženih živali ter njihovi vrnitvi v zavarovana naravna območja. Prav tako pa je v veliki meri vključen tudi v programe izmenjave in reprodukcije po vsem svetu, v katerih so že imeli veliko uspehov.

Preostali koraki programa za ponovno vključitev živali v divjino vključujejo zagotavljanje primerne infrastrukture, opremljeno ekipo na terenu za polno spremljanje procesov pred in po izpustitvi, ograde, ki so zgrajene za ustrezno prilagoditev živali na njihov novi dom sočasno s postopnim spreminjanjem prehrane živali. Da je selitev za živali še lažja, poskrbijo tudi strokovni veterinarji in upravljavci, ki so vključeni v proces.

– Konec –

O televizorju X90C

Novo serijo BRAVIA™ X90C odlikuje neverjetnih 4,9 mm, s čimer omogoča, da uživate v neverjetno jasni sliki 4K s pristnimi barvami, osupljivim kontrastom in jasnostjo. Zmogljiv 4K procesor X1 prinaša vrhunsko kakovost slike, Sonyjeva najzmogljivejša tehnologija za obdelavo slike 4K pa čudovito izboljša vsako slikovno piko ne glede na vir. Televizor BRAVIA™ zagotavlja neverjetno pristnost predvajanih barv – sedaj še z dodatno izboljšavo v obliki zmogljivega procesorja 4K in natančno barvno preslikavo. Uživajte v čustvenih prizorih z bogatimi in živahnimi rdečimi, zelenimi in modrimi odtenki. Sonyjev edinstveni zaslon TRILUMINOS predvaja najširšo barvno paleto doslej.

O rezervatu Port Lympne

Rezervat Port Lympne, ki se nahaja blizu kraja Ashford v Kentu, je eden od največjih parkov z divjimi živalmi v Veliki Britaniji. Razprostira se na površini, večji od 600 hektarjev, in ponuja pravo doživetje safarija. Obiskovalci se lahko z avtomobilom odpravijo na doživetje "Africa Experience", savano na 100 hektarjih neverjetne pokrajine in obale Kenta, polno afriških živali. Rezervat slovi po svoji prostrani pokrajini in naravnih lepotah, prav tako pa ima status zatočišča za vzrejo nekaterih izmed najbolj ogroženih živalskih vrst na svetu. Velike naravne ograde pa jim ponujajo zatočišče in zasebnost, ki jo potrebujejo.

Port Lympne prav tako ponuja številne kratkoročne namestitve za goste rezervata, ki vključuje luksuzni glamping, hiške za kampiranje, boutique hotel in razkošne hišice na drevesih z modernim pridihom.

V sodelovanju z dobrodelno organizacijo The Aspinall Foundation rezervat Port Lympne s srcem pristopa k ohranjanju in zaščiti ogroženih živalskih vrst. Denarna sredstva obiskovalcev so namenjena za nemoteno opravljanje dela, ki služi njihovemu prvotnemu namenu. Spletna stran: www.aspinallfoundation.org/portlympne.

O družbi Sony

Podjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležili konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 68 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2015. Več informacij o Sony Slovenija lahko dobite na spletni strani www.sony.si oz. centralni spletni strani www.sony.net.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!