Novice

Nazaj na novice

FORD IZVAJA PRVE PREIZKUSE AVTONOMNIH VOZIL V SNEGU –NADALJNJA POSPEŠITEV RAZVOJNEGA PROGRAMA

Ford kot prvi v avtomobilski panogi izvaja preizkuse avtonomnih vozil v zasneženem okolju – to je velik korak pri uresničevanju načrta, da bodo avtonomna vozila na voljo milijonom uporabnikov po vsem svetu.

Detroit, Michigan, 11. januar 2016– Ford kot prvi v avtomobilski panogi izvaja preizkuse avtonomnih vozil v zasneženem okolju – to je velik korak pri uresničevanju načrta, da bodo avtonomna vozila na voljo milijonom uporabnikov po vsem svetu.

Drugi veliki proizvajalci in tehnološka podjetja so tehnologije avtonomnih vozil preizkušala samo v suhem vremenu z obilico sonca, Ford pa se zaveda, da za avtonomno vožnjo ne bodo vedno na voljo idealne razmere.

“Da se avto sam pelje v popolnem vremenu, je eno,” pravi Jim McBride, Fordov tehnični vodja za področje avtonomnih vozil. “Nekaj povsem drugega pa je, če tipala vozila ne ‘vidijo’ ceste, ker je prekrita s snegom. Vreme je le redkokdaj popolno in zato testiramo avtonomna vozila tudi v zimskih pogojih – približno70 odstotkovprebivalcev ZDA živi na območjih, kjer se redno srečujejo s snegom.”

Fordovozimsko testiranjepoteka v Michiganu, vključno s poligonomMcity– skoraj 13 hektarov veliki simulaciji dejanskega urbanega okolja na Univerzi v Michiganu.

Povsem avtonomna vožnja se ne more zanašati na sistem GPS, ki je natančen le do nekaj metrov – to ne zadošča za lokalizacijo ali identifikacijo položaja vozila. Ključnega pomena je, da avtonomno vozilo pozna svoj natančen položaj, ne le v mestu ali na ulici, temveč tudi glede dejanskega voznega pasu – odstopanje za nekaj centimetrov predstavlja veliko razliko.

Sistem LiDAR je veliko natančnejši od sistema GPS – položaj limuzine Fusion Hybrid na voznem pasu določi na centimeter natančno. LiDAR oddaja kratke pulze laserske svetlobe, da z njimi več milijonkrat v sekundi natančno zazna okolico in določi razdaljo do predmetov ter vozilu v realnem času omogoči ustvarjanje 3D-slike (visoke ločljivosti) vsega, kar ga obdaja.

V idealnem vremenu je LiDAR najučinkovitejši način zagotavljanja informacij in metapodatkov – podatkov o podatkih – o okolici, saj zaznava bližnje predmete in uporablja namige za določanje najboljše poti. A na zasneženih cestah ali v gostem prometu LiDAR in druga tipala, na primer kamere, ne uspejo zaznati ceste. Isto velja v primeru, da je leča tipala prekrita s snegom ali umazanijo.

Te ugotovitve Fordu in tehnološkim strokovnjakom Univerze v Michiganu niso vzele poguma in začeli so sodelovati pri zagotavljanju rešitve, ki bi avtonomnemu vozilu omogočala ‘vid’ tudi na zasneženih cestah.

Zagotavljanje avtonomije v snegu

Za navigiranje po zasneženih cestah so Fordova avtonomna vozila opremljena s 3D-zemljevidi visoke ločljivosti – z vsemi informacijami o cesti in njeni okolici, vključno s cestnimi oznakami, prometnimi znaki, geografijo, krajevnimi značilnostmi in topografijo.

“Zemljevidi, ki so jih razvila druga podjetja, v zasneženem okolju pogosto niso uporabni,” je povedal Ryan Eustice, izredni profesor na oddelku za strojništvo Univerze v Michiganu. “Zemljevidi, ki smo jih ustvarili skupaj s Fordom, vsebujejo koristne informacije o 3D-okolici avtomobila, kar vozilu omogoča prostorsko orientacijo kljub zajetni snežni odeji.”

Avtonomno vozilo ustvari zemljevide med vožnjo v nezahtevnih vremenskih pogojih, tehnologije pa samodejno beležijo značilnosti, kot so prometni znaki, drevesa in zgradbe. Če vozilo ne vidi tal, zaznava značilnosti nad površjem in določi svoj položaj na zemljevidu, nato pa s pomočjo zemljevida uspešno nadaljuje z vožnjo tudi v zahtevnih pogojih.

“Običajni varnostni sistemi vozila, kot sta elektronski nadzor stabilnosti in uravnavanje zdrsa, pogosto uravnavajo vožnjo na spolzkih zimskih cestah in sodelujejo s programsko opremo za avtonomno vožnjo,” je povedal McBride. “Naš cilj je, da avtonomno vozilo zazna zahtevne pogoje in presodi, ali – in kako dolgo – je nadaljevanje vožnje še varno.”

Pionirska vloga pri avtonomni vožnji

Zimska vožnja predstavlja celo vrsto izzivov, a Fordovo testiranje pomeni pomemben dosežek na poti avtonomne vožnje. Ta pot se je začela pred skoraj desetletjem, ko je Ford model F-250 Super Duty kot svoje avtonomno vozilo prve generacije opremil s tipali LiDAR.

Leta 2013 je Ford predstavil avtonomno vozilo druge generacije, limuzino Fusion Hybrid, opremljeno z naprednejšimi tipali LiDAR. Lani poleti je Ford v razvojnem programu avtonomnih vozil naredil korak izraziskovalne faze razvoja v fazo naprednega inženiringa, drugo od treh faz pred začetkom proizvodnje.

V začetku tega meseca je Fordnapovedalsvoj naslednji korak – svojo floto povsem avtonomnih razvojnih vozil bo potrojil, tako da bodo na cestah in poligonih v Kaliforniji, Arizoni in Michiganu preizkušali 30 vozil. Fordova flota avtonomnih vozil je največja med vsemi proizvajalci. Temelj tretje generacije avtonomnih vozil je ostala limuzina Fusion Hybrid, ki pa je zdaj opremljena s prvimi posebej za avtomobilsko panogo zasnovanimi tipali LiDAR s podaljšanim dosegom do 200 metrov, zato so primerna za uporabo v različnih scenarijih vožnje.

Ta nadgradnja več kot desetletja Fordovih raziskav avtonomnih vozilje ključni elementFordove pametne mobilnosti– načrta, s katerim bo družba dosegla naslednjo raven pri povezavah, mobilnosti, avtonomnih vozilih, uporabniški izkušnji ter pri uporabi in analizi podatkov.

O družbi Ford Motor Company

Družba Ford Motor Company je vodilni svetovni izdelovalec avtomobilov s sedežem v Dearbornu v ameriški zvezni državi Michigan. Avtomobile izdeluje in prodaja na šestih celinah. S približno 195.000 zaposlenimi in 66 proizvodnimi obrati po vsem svetu združuje avtomobilski znamki Ford in Lincoln. Družba zagotavlja finančne storitve prek družbe Ford Motor Credit Company. Za več informacij o Fordu in Fordovih izdelkih obiščite spletno stranwww.corporate.ford.com.

Ford Evropaje odgovoren za proizvodnjo, prodajo in servisiranje vozil znamke Ford na 50 posameznih trgih, v podjetju pa je v obratih, ki so v izključni Fordovi lasti, zaposlenih približno 53.000 oseb, v skupnih podjetjih in poslovnih povezavah pa se ta številka poveča na približno 67.000 oseb. Poslovanje Forda Evropa poleg finančne družbe Ford Motor Credit Company vključuje tudi oddelek storitev za stranke in 23 proizvodnih obratov (15 jih je povsem v Fordovi lasti ali so skupna podjetja, 8 obratov deluje v sklopu poslovnih povezav izven skupine). Prve Fordove avtomobile so v Evropo uvozili leta 1903 – istega leta, kot je bila ustanovljena družba Ford Motor Company. Proizvodnja v Evropi se je začela leta 1911.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!