Novice

Nazaj na novice

FORD POSPEŠUJE PROIZVODNJO ŠPORTNIH AVTOMOBILOV ZA EVROPO – PRVI NOVI FOCUS RS JE ŽE ZAPELJAL S PROIZVODNE LINIJE

Ford v letu 2016 načrtuje proizvodnjo 41.000 športnih avtomobilov za Evropo, lani pa so jih izdelali 29.000

Z začetkom proizvodnje športne kombilimuzine Focus RS se je začela nova doba hitrih Fordov.

Ford v letu 2016 načrtuje proizvodnjo 41.000 športnih avtomobilov za Evropo, lani pa so jih izdelali 29.000. Načrtovana proizvodnja je v primerjavi z lansko večja za kar 40 odstotkov, obenem pa je pomemben podatek, da se je leta 2015 prodaja športnih vozil v Evropi v primerjavi z letom 2014 povečala za 62 odstotkov.

Med modeli, po katerih je največje povpraševanje, so povsem novi Focus RS – prvi je pravkar zapeljal s proizvodne linije v nemškem Saarlouisu –, Ford Mustang, za katerega so v Evropi prejeli že več kot 13.000 naročil, ter nadvse privlačni kombilimuzini Focus ST in Fiesta ST.

Ko bo naprodaj tudi povsem novi Ford GT, bo Ford nudil popolno paleto športnih modelov od kompaktnih kombilimuzin do vrhunskega superšportnika.

“To bo resnično izjemno leto za Fordove športne modele, ki jih odlikujejo vrhunska zmogljivost ter dovršene tehnologije pogona in podvozja, kot je novi Fordov športni štirikolesni pogon za Focusa RS,” je povedal Joe Bakaj, podpredsednik za razvoj izdelkov pri Fordu Evropa.

Rekordni RS

Focus RS je eden od 12 novih športnih modelov, ki jih je Ford v svetovnem merilu napovedal do leta 2020. Razvila ga je ekipa inženirjev oddelka Ford Performance v Evropi in ZDA, poganja pa ga posebej prilagojena različica Fordovega novega 2,3-litrskega motorja EcoBoost z največjo močjo 350KM, s katero avto pospeši od 0 do 100 km/h v 4,7 sekunde, zato je to Ford RS znajhitrejšim pospeškomdoslej.

Focus RS uvaja inovativniFordov športni štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navoraza novo raven vodenja, oprijema in hitrosti v ovinkih. Prav tako je to prvi model RS z možnostjo izbire voznega načina – vključno s prvim načinom za nadzorovano drsenje s prekrmiljenjem (‘driftanje’) v panogi – in nadzorom speljevanja Launch Control.

Odkar so septembra 2015 začeli sprejemati naročila, se je zanj odločilo že več kot 3100 kupcev, 250.000 obiskovalcev Fordovih spletnih strani pa je sestavilo svojo konfiguracijo Focusa RS.

Najbolje prodajani Mustang

Ford Mustang je na voljo s Fordovim 5,0-litrskim motorjem V8, ki razvije moč 421 KM in iz mirovanja pospeši do 100 km/h v samo 4,8 sekunde, ali z varčnejšim 2,3-litrskim EcoBoostom s 317 KM in pospeškom od 0 do 100 km/h v 5,8 sekunde.

Izjemno zmogljiva motorja povsem novega Forda Mustanga v Evropi dopolnjuje serijski športni paket (Performance Pack), ki zagotavlja zmogljivo zaviranje in hlajenje pri hitri vožnji. Dovršena struktura podvozja in karoserije ter napredne tehnologije, med katerimi so tudi možnost izbiranja voznih načinov in posebna nastavitev za dirkališča (Track App), prispevajo k optimalni dinamiki za športno izkušnjo v skladu s pričakovanji uporabnikov Forda Mustanga.

Po podatkih agencije IHS Automotive o globalnih registracijah je bil Ford Mustang v prvi polovici leta 2015 najbolje prodajani športni avto na svetu.*

Zabavni in varčni modeli ST

Po uvedbi novega modela – prvič tudi z dizelskim motorjem – v začetku leta 2015 se je prodaja Forda Focusa ST lani v primerjavi z letom 2014 povečala za 160 odstotkov.**

Novi Ford Focus ST združuje zmogljivost in praktičnost. Na voljo je v izvedbi s petimi vrati in kot karavan, preverjenemu 2,0-litrskemu bencinskemu motorju EcoBoost z 250 KM pa se je pridružil še novi 2,0-litrski dizelski motor s 185 KM, ki v razponu od 2000 do 2750 vrtljajev v minuti razvije navor 400 Nm.

Odkar je od začetka leta 2015 na voljo novi model, je 47 odstotkov kupcev izbralo dizelski motor, ki so ga pred kratkim dopolnili s 6-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko PowerShift.

Novi Focus ST z dizelskim motorjem in menjalnikom PowerShift pospešuje najhitreje od vseh Fordovih modelov z dizelskim pogonom doslej: iz mirovanja pospeši do 100 km/h v 7,7 sekunde – 0,4 sekunde hitreje od različice z ročnim menjalnikom – in pri tem preseneti še s podatkoma o izpustih CO2119 g/km in kombinirani porabi goriva 4,6 l/100 km.*** Model z 2,0-litrskim EcoBoostom pospeši od 0 do 100 km/h v 6,5 sekunde.

Fiesta ST se je po uvedbi hitro uveljavila kot vodilna majhna športna kombilimuzina v Evropi in po vsem svetu, saj je že v prvem letu prodaje osvojila več kot 20 nagrad in priznanj. 1,6-litrski EcoBoost s 182 KM požene Fiesto ST od 0 do 100 km/h v 6,9 sekunde. Doslej so v Evropi prodali že več kot 30.000 Fiest ST, kar nekaj novosti za Fiesto ST pa je v načrtu v nadaljevanju leta.

Vrhunski stroj

Konec leta 2016 se bo začela proizvodnja omejenega števila izjemnih superšportnikov Ford GT za evropske kupce.

Ford GT je izjemno zmogljiv športni avto, ki ga poganja najmočnejši Fordov proizvodni motor EcoBoost doslej – razvije več kot 600 konjskih moči in je obenem osupljivo učinkovit, dopolnjuje pa ga 7-stopenjski menjalnik z obvolanskima prestavnima ročicama. Dokazuje izjemno zmogljivost Fordovih motorjev EcoBoost in inovativnost na področju aerodinamike in uporabe lahkih ogljikovih vlaken.

# # #

* Podatki o globalnih registracijah agencije IHS Automotive vključujejo vse registracije v globalnem športnem segmentu IHS v času od januarja do junija 2015.

** Ford Evropa v poročilo vključuje prodajo na 20 glavnih evropskih trgih, na katerih ima prodajne zastopnike. V 20 evropskih trgov so vključene naslednje države: Avstrija, Belgija, Češka republika, Danska, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija.

*** Navedena poraba goriva, izpusti CO2in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EC) 692/2008. Poraba goriva in izpusti CO2veljajo za različico vozila in ne za posamezno vozilo. Uporaba standardnih testnih postopkov omogoča primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. Poleg učinkovitosti na porabo goriva/energije, izpuste CO2in doseg z električnim pogonom vplivajo tudi način vožnje in drugi netehnični dejavniki. CO2je glavni toplogredni plin, ki povzroča globalno ogrevanje.

O družbi Ford Motor Company

Družba Ford Motor Company je vodilni svetovni izdelovalec avtomobilov s sedežem v Dearbornu v ameriški zvezni državi Michigan. Avtomobile izdeluje in prodaja na šestih celinah. S približno 195.000 zaposlenimi in 66 proizvodnimi obrati po vsem svetu združuje avtomobilski znamki Ford in Lincoln. Družba zagotavlja finančne storitve prek družbe Ford Motor Credit Company. Za več informacij o Fordu in Fordovih izdelkih obiščite spletno stranwww.corporate.ford.com.

Ford Evropaje odgovoren za proizvodnjo, prodajo in servisiranje vozil znamke Ford na 50 posameznih trgih, v podjetju pa je v obratih, ki so v izključni Fordovi lasti, zaposlenih približno 53.000 oseb, v skupnih podjetjih in poslovnih povezavah pa se ta številka poveča na približno 67.000 oseb. Poslovanje Forda Evropa poleg finančne družbe Ford Motor Credit Company vključuje tudi oddelek storitev za stranke in 23 proizvodnih obratov (15 jih je povsem v Fordovi lasti ali so skupna podjetja, 8 obratov deluje v sklopu poslovnih povezav izven skupine). Prve Fordove avtomobile so v Evropo uvozili leta 1903 – istega leta, kot je bila ustanovljena družba Ford Motor Company. Proizvodnja v Evropi se je začela leta 1911.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!